Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li je posada znala da je brod neispravan? FBI pokrenuo istragu posle rušenja mosta u Baltimoru

O. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U nesreći koja se dogodila prošlog meseca poginulo je ukupno šest osoba

  • 0
Brod Dali koji je srušio most u Baltimoru Foto: Tanjug/AP

Federalni istražni biro (FBI) pokrenuo je kriminalnu istragu nakon rušenja mosta u Baltimoru kada je prošlog meseca poginulo ukupno šest osoba. Istražitelji žele da utvrde da li je 22-člana posada broda koji je srušio most zapravo znala da je plovilo bilo neispravno.

Kako prenosi Washington Post, istragu će nadgledati kancelarija tužilaštva u Merilendu. Podsećamo, nakon nesreće je već pokrenuta federalna istraga o rušenju mosta Frencis Skot Ki i za nju je zadužen Nacionalni bord za bezbednost transporta. Na početku istraga fokus je na električnom sistemu za napajanje velikog kontejnerskog broda koji je skrenuo sa kursa i udario u most koji se potom urušio poput kule od karata.

Dženifer Homendi, šefica Nacionalnog borda za bezbednost transporta, izjavila je da njena agenzija prikuplja podatke u saradnji sa kompanijom "Hjundai", koja je proizvela opremu za brod. Svedočeći pred komitetom Senata ona je potvrdila da je zatražena pomoć u ispitivanju prekidača.

- Naravno, u pitanju je preliminarna istraga. Moguće je da ćemo krenuti različitim putevima dok nastavljamo sa utvrđivanjem činjenica - rekla je ona.

Dženifer Homendi je istakla i da se istražuje električni sistem, jer su video snimci načinjeni neposredno pre tragedije pokazali da se svetla na brodu pale i gase.

- Takođe ćemo ispitati i strukturu mosta i kako bi on trebalo da bude napravljen da ispunjava današnje standarde - dodala je Homendi.

Brod Dali prepun kontejnera napustio je luku Baltimor kada je krenuo ka Šri Lanki kada je udario u jedan od nosećih stubova mosta koji se potom srušio u reku Potapsko. Spasilačke službe su iy reke uspele da izvuku tela tri nastradale osobe, dok se još tri vode kao nestale.

(Telegraf.rs/Washington post)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA