Vreme čitanja: oko 7 min.

Analiza BBC: Kako je izgledao talas iranskih napada na Izrael i kako su sprečene teže posledice

O. S.

Vreme čitanja: oko 7 min.

Najmanje devet zemalja je bilo uključeno u vojnu eskalaciju

  • 0
Iran Izrael arsenal oružja Foto-kolaž: Profimedia Middle East Images/ABACA/Abaca Press / Menahem KAHANA/AFP

Iran je u subotu uveče izvršio talas napada na Izrael i to prvi put u istoriji sa svoje teritorije. Kako su ovi udari izgledali i kako su sprečeni navodi su opširnoj analizi BBC koju vam prenosimo. Usred noći između subote i nedelje širom Izraela su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost. Građanima je savetovano da što pre pronađu sklonište, dok su odjekivale eksplozije usled dejstva PVO.

Rakete su osveljavale noćno nebo na nekoliko mesta širom zemlje, a Izrael i saveznici su su oborili mnogo dronova i projektila pre nego što su oni stigli do izraelske teritorije. Veruje se da je u najmanje jednom slučaju balistička raketa oborena izvan Zemljine atmosfere.

Najmanje devet zemalja je bilo uključeno u vojnu eskalaciju - projektilima ispaljenim iz Irana, Iraka, Sirije i Jemena, a oborenim od strane Izraela, SAD, Velike Britanije i Jordana.

U napadu su korišćeni dronovi, krstareći projektili i balističke rakete

Iran je lansirao više od 300 dronova i projektila prema Izraelu, saopštila je izraelska vojska u nedelju. Bespilotne letelice i 30 krstarećih projektila, od kojih nijedna nije ušla na teritoriju Izraela, i najmanje 110 balističkih projektila, od kojih je mali broj stigao do Izraela, rekao je portparol vojske kontraadmiral Daniel Hagari u televizijskoj izjavi.

BBC nije nezavisno proverio te brojke. Najkraća udaljenost od Irana do Izraela je oko 1.000 km preko Iraka, Sirije i Jordana.

Bombardovanje izvršeno iz nekoliko zemalja

U subotu uveče, Korpus iranske revolucionarne garde (IRGC) saopštio je da je lansirao bespilotne letelice i rakete. Irački bezbednosni izvori rekli su Rojtersu da su projektili viđeni kako lete iznad Iraka u pravcu Izraela.

IRGC je saopštio da su balističke rakete ispaljene skoro sat vremena nakon dronova koji su se sporije kretali, tako da bi pogodili Izrael otprilike u isto vreme.

Američko ministarstvo odbrane saopštilo je da su američke snage presrele desetine raketa i dronova lansiranih iz Irana, Iraka, Sirije i Jemena.

Grupa Hezbolah u Libanu koju podržava Iran takođe je saopštila da je ispalila dva baraža raketa na izraelsku vojnu bazu na okupiranoj Golanskoj visoravni, visoravni koju je Izrael anektirao od Sirije, u potezu koji nije priznat od strane većine međunarodne zajednice.

Kako je izraelska odbrana izašla na kraj sa napadom

Nekih 99 odsto baraža je presretnuto ili izvan izraelskog vazdušnog prostora ili iznad samog Izraela, rekao je kontraadmiral Hagari. Oni su uključivali sve dronove i krstareće rakete, koje prate ravnu putanju, i većinu balističkih projektila, koje se ispaljuju na lučnoj putanji koja koristi gravitaciju za postizanje veoma velikih brzina. Pošto je većina projektila došla sa relativno velike udaljenosti, Izrael je mogao da pošalje stelt lovce F-35 da ih presretnu.

IDF je saopštila da je 25 od 30 krstarećih raketa koje je poslao Iran oboreno van zemlje. Za sve projektilke koji su prošli ovu prvu liniju odbrane, Izrael je koristio svoj sistem PVO - troslojni kišobran raketnih odbrambenih sistema koji su na snazi od 7. oktobra - očigledno sa dobrim efektom. Najviši nivo je Strela, koja se koristi za fizičko presretanje projektila dugog dometa. Smatra se da se ovaj sistem "bavio" većinom balističkih projektila usmerenih na Izrael.

Dramatičan snimak koji izgleda pokazuje kako je jedna od ovih raketa oborena van Zemljine atmosfere sugeriše da je korišćena Strela 3 - najnapredniji od ovih sistema, koji koristi egzoatmosferske hipersonične antibalističke rakete. Sledeći element u nizu, Davidova praćka, koristio se za zaštitu od balističkih projektila kratkog dometa, krstarećih raketa i bespilotnih letelica.

Konačno, Gvozdena kupola - sistem koji je dizajniran da presreće nevođene rakete koje se kreću ka stambenim područjima - nedavno je nadograđen da se nosi sa pretnjom od dronova. Međutim, izraelska vojska je saopštila da nijedna od 170 bespilotnih letelica koje su ispalili Iran i njegovi saveznici nije stigao do izraelskog vazdušnog prostora.

Kako su Izraelu pomogli njegovi saveznici

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da su američke snage pomogle Izraelu da skine skoro sve dronove i rakete koje je Iran lansirao u nedelju. U izjavi je rekao da su SAD premestile avione i ratne brodove u region pre napada bez presedana. U presretanju baraža učestvovali su avioni i dva razarača. Razarači su rasporedili sistem protivraketne odbrane Aegis da obori najmanje tri balističke rakete, navodi CNN. Američka Centralna komanda (Centcom) je saopštila da su njene snage uništile više od 80 dronova i najmanje šest balističkih projektila.

Radilo se o balističkoj raketi na njenom lanseru i sedam dronova, koji su uništeni na zemlji u oblastima Jemena pod kontrolom Huta pre nego što su lansirani. Aktivirajući se iz tajnih baza u regionu, američke snage su oborile brojne iranske bespilotne letelice iznad južne Sirije u blizini granice sa Jordanom, rekli su bezbednosni izvori Rojtersu.

Međutim, bivši šef izraelskog Saveta za nacionalnu bezbednost Giora Eiland rekao je za Fajnenšel tajms da je najveći američki doprinos odbrambenoj operaciji bila obaveštajna služba, koju je opisao kao "izuzetno preciznu". I rekao je da složena komanda i sistem kontrole uspostavljen između SAD, Izraela i arapskih suseda pre više od četiri godine bio je efikasan u otkrivanju pretnji i suočavanju sa njima.

Britanski premijer Riši Sunak potvrdio je da su avioni tipa Tajfun takođe oborili više iranskih dronova. Sunak je rekao da je iranski napad "opasna i nepotrebna eskalacija koju sam najoštrije osudio". Jordan – koji ima mirovni sporazum sa Izraelom, ali je bio veoma kritičan prema načinu na koji je vodio svoj rat protiv palestinske grupe Hamas u Gazi - takođe je presreo leteće objekte koji su ušli u njegov vazdušni prostor da bi obezbedili bezbednost svojih građana, navodi se u saopštenju jordanske vlade.

Eiland je rekao da Jordan ima napredne radarske sisteme i rakete vazduh-vazduh, dodajući da su njegovi piloti F-16 pokazali da mogu efikasno da deluju noću. Francuska je pomogla u patroliranju vazdušnim prostorom, ali je nejasno da li je oborila bespilotne letelice ili projektile, saopštila je izraelska vojska.

Koliko je raketa probilo PVO i kolika je pričinjena šteta?

U Jerusalimu, dopisnici BBC izvestili su da čuju sirene i vide kako izraelski PVO sistemi dejstvuj. Nekoliko balističkih projektila je prošlo i pogodilo izraelsku teritoriju, rekao je kontraadmiral  Hagari. Jedan je pogodio vazduhoplovnu bazu Nevatim u pustinji Negev na jugu Izraela. Kontraadmiral Hagari je rekao da baza "još uvek funkcioniše".

Dva američka zvaničnika rekla su za CBS da je pet balističkih projektila izbeglo PVO i pogodilo izraelsku teritoriju. Četiri su pogodila bazu - gde su stacionirani borbeni avioni F-35 zemlje, za koju su zvaničnici rekli da je primarna meta Irana. Jedan projektil je pogodio pistu, drugi je pogodio prazan hangar aviona, a jedan je pogodio hangar koji je bio van upotrebe.

Činilo se da je peta balistička raketa bila usmerena na radarsko mesto u severnom Izraelu, ali je promašila cilj. Od 120 balističkih projektila koje je ispalio Iran, od kojih je otprilike polovina otkazala pri lansiranju ili se srušila usred leta, rekao je jedan od zvaničnika za CBS. Iranska zvanična novinska agencija IRNA saopštila je da je napad zadao teške udarce u vazduhoplovnoj baziu. Sedmogodišnja devojčica je teško povređena gelerima, rekao je kontraadmiral Hagari.

Devojka iz beduinske arapske zajednice u blizini grada Arada na jugu zemlje, navodno je povređena nakon što je iranski dron presreo iznad glave. Ona je smeštena na intenzivnu negu. Jordan je takođe rekao da je na njenu teritoriju pao jedn geler bez nanošenja značajnije štete ili bilo kakvih povreda građana.

Šta će se sada dogoditi?

Izraelska televizija Kanal 12 citirala je neimenovanog izraelskog zvaničnika koji je rekao da će biti "značajnog odgovora"; na napad.

Ratni kabinet zemlje trebalo bi danas da se ponovo sastane. Izraelski vazdušni prostor je ponovo otvoren, kao i vazdušni prostor susednih zemalja, ali ministar odbrane Joav Galan rekao da konfrontacija sa Iranom "još nije gotova".

U međuvremenu, Iran je upozorio Izrael da će njegov odgovor "biti mnogo veći od ove vojne akcije ako Izrael uzvrati Iranu, rekao je načelnik generalštaba oružanih snaga general-major Mohammad Bagheri. On je rekao da će američke baze takođe biti napadnute ako SAD učestvuju u bilo kom izraelskom odmazde. Ali portparol ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani rekao je da su iranski udari ograničeni čin samoodbrane i rekao je da zapadne zemlje treba da cene Teheranu „uzdržanost“.

Na hitnom sastanku Saveta bezbednosti UN u nedelju, generalni sekretar Antonio Gutereš pozvao je obe strane da "razblaže i deeskaliraju", pošto je region bio na ivici rata. Lideri G7 koji su se sastali putem video konferencije u nedelju pozvali su na uzdržanost i osudio napade Irana. Komandant IRGC-a Hosein Salami takođe je rekao da će Teheran uzvratiti protiv bilo kakvog izraelskog napada na njegove interese, zvaničnike ili građane.

(Telegraf.rs/bbc.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA