Vreme čitanja: oko 1 min.

Odbijena žalba princa Harija na ukidanje policijske zaštite koju je imao

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pravni tim vlade je naveo da Izvršni komitet za zaštitu članova kraljevske porodice i javnih ličnosti, poznat kao RAVEC, nije odlučio da Hari ne bi trebao da prima zaštitu, već da je ne bi trebao dobijati na istoj osnovi

  • 0
Prince Harry, Princ Hari Foto: Tanjug/AP

Princ Hari je izgubio svoj prvi pokušaj žalbe na odbijanje njegove tužbe protiv britanske vlade zbog odluke da mu oduzme policijsku zaštitu dok je u Velikoj Britaniji, izjavio je portparol suda u ponedeljak, prenosi Rojters.

Hari, mlađi sin kralja Čarlsa, podneo je tužbu protiv vlade u Visokom sudu u Londonu nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova - nadležno za policijske poslove - u februaru 2020. godine odlučilo da on više neće automatski primati ličnu policijsku zaštitu dok je u Britaniji.

Hari je, zajedno s drugim višim članovima kraljevske porodice, pre nego što se povukao sa kraljevskih dužnosti i preselio se u Kaliforniju sa svojom suprugom Megan Markl u martu 2020. godine, imao punu zaštitu koju je finansirala država.

Njegovi advokati su na ročištu u decembru rekli da je odluka da mu se oduzme zaštita izložila nezakonitom, nefer i neopravdanom postupanju.

Međutim, pravni tim vlade je naveo da Izvršni komitet za zaštitu članova kraljevske porodice i javnih ličnosti, poznat kao RAVEC, nije odlučio da Hari ne bi trebao da prima zaštitu, već da je ne bi trebao dobijati na istoj osnovi.

Visoki sud se složio s tim, zaključivši da nije bilo nezakonitosti u odluci i odbacio Harijevu tužbu.

Sud je odbio da Hariju da dozvolu za žalbu, rekao je portparol suda u ponedeljak, dodajući da princ može direktno podneti zahtev Apelacionom sudu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA