Vreme čitanja: oko 3 min.

Otkriveno ko je nožem napao episkopa u Sidneju, policija ga spasila da ga pobesnela masa ne linčuje

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

U napadu nožem u crkvi u Australiji ranjen episkop, uhapšen 15-godišnjak

  • 1
Sidnej napad Printskrin: Facebook/Christ The Good Shepherd Church

Najmanje četiri osobe su ranjene, uključujući episkopa s globalnim online sledbeništvom, u napadu nožem tokom bogosluženja u crkvi u predgrađu Sidneja u ponedeljak, kako su rekli policija i svedoci, što je izazvalo sukobe između besnih stanovnika i policije, javlja Rojters.

Policija je saopštila da je uhapsila 15-godišnjeg mladića na licu mesta i bila prisiljena da ga zbog njegove bezbednosti zadrži u crkvi u Vakeliju, predgrađu oko 30 km zapadno od centra Sidneja, nakon što se okupila gomila i zahtevala da se napadač izvede napolje.

Bio je to drugi veliki napad nožem u samo tri dana nakon što je šest osoba ubijeno u napadu u tržnom centru na plaži u oblasti Bondi.

Episkop Mar Mari Emanuel iz Asirsko-hrišćanske crkve Dobrog Pastira govorio je tokom večernjeg bogosluženja u ponedeljak kada mu je muškarac prišao i napao ga nožem, prema snimku koji je uživo emitovan na nalozima crkve na društvenim mrežama.

Užasnuti članovi zajednice vrištali su dok je muškarac ubadao sveštenika nekoliko puta u glavu i grudi. Odvojeni video svedoka, verifikovan od strane Rojtersa i snimljen nakon incidenta, pokazuje muškarca kako je oboren na zemlju od strane nekoliko osoba, a njegovo lice je zaklonjeno. Glas na arapskom jeziku kaže: "Da nisu vređali mog proroka, ne bih došao ovamo. Da se nije mešao u moju religiju, ne bih došao ovamo."

Vlasti nisu otkrile motiv napada i nisu identifikovale osumnjičenog.

Dva svedoka su rekla Rojtersu da je gomila bacala kamenje na policiju. Više od 100 policajaca je konačno pozvano da se izbori s nemirima, a dvojica su prebačena u bolnicu sa povredama, rekla je policija. Rojters je video dvojicu muškaraca koji su bili poprskani suzavcem.

"Bilo je toliko besa jer ga ljudi vole, ja ga takođe volim, on propoveda o Gospodu i mi volimo Gospoda", rekla je lokalna stanovnica koja se predstavila kao Kani.

Napadač je odveden na nepoznatu lokaciju.

Služba hitne pomoći Novog Južnog Velsa saopštila je da su četiri osobe povređene u napadu. U objavi na Fejsbuku, crkva je navela da su episkop Emanuel i sveštenik Isak Rojel među povređenima. Policija je rekla da povrede nisu opasne po život.

"Molimo vas za molitve u ovom trenutku. Želje episkopa i sveštenika su da se takođe molite i za napadača", navodi se u objavi crkve.

Emanuel je postao sveštenik 2009. godine, a zatim i episkop 2011. godine, prema sajtu crkve. Episkop je postao popularna figura na društvenim mrežama, sa snimcima propovedi koji su prikupili stotine hiljada pregleda na platformama kao što su Jutjub i TikTok.

Emanuel je postao poznat po svojim čvrstim stavovima tokom pandemije, izvestili su lokalni mediji u to vreme, a episkop je opisivao kovid zaključavanja kao "masovno ropstvo".

Nedavna propoved koju su fanovi objavili onlajn pokazuje ga kako tvrdi da je Ujedinjene nacije osnovao satana.

Verske grupe osuđuju nasilje

Samo nekoliko dana nakon masovnog napada nožem u Bondiju, napad je izazvao osudu religioznih zajednica grada i pozive na smirenost od vlasti.

Premijer Novog Južnog Velsa Kris Mins sazvao je sastanak kasno tokom noći sa vođama verskih zajednica nakon napada. Svi su jednoglasno osudili nasilje u bilo kom obliku.

U odvojenom saopštenju, Australijsko nacionalno veće imama osudilo je "užasavajući" napad i pozvalo zajednicu da ostane smirena.

"Veoma uznemirujuće scene u sidnejskoj crkvi", napisala je Australijska jevrejska asocijacija na društvenim mrežama.

"Naše misli su sa našim asirskim prijateljima."

Policija je saopštila da će patrolirati oko džamija i drugih mesta verskog bogosluženja širom jugozapadnog Sidneja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA