≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Skandal u parlamentu Gruzije: Političar za govornicom "popio" pesnicu u glavu, izbila opšta tuča

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Gruzijski političari posvađali su se u parlamentu zbog izmena kontroverznog zakona o "stranim agentima" koji su kritikovale zapadne zemlje i koji je izazvao proteste u toj državi

  • 0
Gruzija udarac poslanik Printskrin: Twitter/@officejjsmart

Gruzijski političari posvađali su se u parlamentu zbog izmena kontroverznog zakona o "stranim agentima" koji su kritikovale zapadne zemlje i koji je izazvao proteste u toj državi.

Snimaka koji je emitovan danas na gruzijskoj televiziji prikazuje kako opozicioni poslanik Aleko Elisašvili udara pesnicom u lice Mamuku Mdinaradzea, čelnika parlamentarne frakcije vladajuće stranke Gruzijski san i pokretača predloga zakona, dok je govorio za govornicom.

Incident je izazvao tuču između nekoliko poslanika, što se i pre povremeno događalo u parlamentu Gruzije. Na snimcima se vidi kako Elisašvilija pozdravljaju demonstranti ispred zgrade parlamenta.

EU: Zakon je nespojiv s našim vrednostima

Iz stranke Gruzijski san su ranije ovog meseca rekli da će ponovno uvesti zakone koji zahtevaju od organizacija koje primaju sredstva iz inostranstva da se registruju kao "strani agenti" ili će se suočiti s kaznama. Pre 13 meseci zbog istog zakona su širom zemlje održani protesti.

Zakon je zategnuo odnose s evropskim zemljama i SAD, koji se protive njegovom usvajanju. EU, koja je Gruziji dala status kandidata u decembru, rekla je da je taj potez nespojiv s vrednostima bloka.

Gruzijski san kaže da želi pridruživanje EU i NATO, iako je produbila veze s Rusijom i usled sve češćih optužbi autoritarizam. Tvrde da je promena zakona neophodna za borbu protiv onoga što naziva "pseudo-liberalnim vrednostima" koje nameću stranci i za poboljšanje transparentnosti.

Gruzijska vlada saopštila je da je premijer Irakli Kobakhidze danas održao sastanak s ambasadorima EU, Britanije i SAD na kom su razgovarali o zakonu. U izjavi, Kobakhidze je branio nacrt zakona kao povećanje odgovornosti i rekao da "nije jasno" zašto mu se zapadne zemlje protive.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA