Vreme čitanja: oko 1 min.

Straha od nemira u Briselu: Policija bi da zabrani skup desničarske elite gde se očekuju Orban i Faraž

O. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Znao sam da neću biti dočekan sa dobrodošlicom u Briselu", rekao je Faraž

  • 0
National Conservatism Conference, Nigel Farage, Najdžel Faraž, Viktor Orban Foto: Tanjug/AP, Ken McKay/ITV / Shutterstock Editorial, Belga / ddp USA / Profimedia

Policija u Briselu je želi da zabrani okupljanje desničarske elite i skup na kome se očekuje dolazak Viktora Orbana, premijera Mađarske i Najdžela Faraža, bivšeg lidera stranke za nezavisnost Ujedinjenog kraljevstva. Konferencija Nacionalnog konzervativizma trebalo bi da traje dva dana, ali su predstavnici javnog reda i mira došli dva sata posle početka konferencije u "Claridge venue", nedaleko od evropske četvrti i obavestili organizatore da se događaj zabranjuje.

Kako prenosi portal politico.eu, razlog za zabranu konferencije je taj što se policija plaži mogućnosti izbijanja nemira.

"Vlasti su odlučile da zabrane događaj zbog mogućnosti od nereda", preneo je portal, reči jednog od organizatora.

Zanimljivo je da su gosti već bili počeli da dolaze na konferenciju gde je Najdžel Faraž, arhitekta bregzita trebalo da održi jedan od ključnih govora. Kada je Faraž izašao na binu, dok je drama još trajala ispred sale, britanski političar je briselske vlasti nazvao "monstrumima" zbog pokušaja da prekinu okupljanje.

"Znao sam da neću biti dočekan sa dobrodošlicom u Briselu", rekao je Faraž.

Organizatori navode da ih je policija obavestila da će u slučaju da ne poslušaju zahtev biti isključena električna energija u sali. Policija je u 12,45 sati donela zvaničan dokument o zabrani konferencije navodeći da je ua popodne u 17 sati zakazan kontraprotest i da organi reda nisu u mogućnosti da garantuju pravo na slobodu govora učesnicima. Uprkos tome organizatori tvrde da se konferencija nastavlja kao što je i planirano.

Luksuzni Hotel Sofitel i koncert Noble, ranije su odbili ponudu da organizuju skup evropskih konzervativaca, iza koga stoji Fondacija Edmund Burk, desničarski tink tenk, koja je ime dobila po konzervativnom filozofu iz 18. veka.

(Telegraf.rs/Politico.eu)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA