Vreme čitanja: oko 1 min.

Prvi put u poslednjih godinu dana razgovarali ministri odbrane SAD i Kine

O. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Šef Pentagona Lojd ostin je podvukao podvukao važnost poštovanja slobodnog međunarodnog pomorskog saobraćaja na otvorenom moru

  • 0
Lojd Džej Ostin Foto: Tanjug/AP

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin razgovarao je danas sa kineskim ministrom odbrane Dong Junom, prvi put u poslednjih godinu dana, u pokušaju da se obnove vojne veze između dve zemlje.

Nakon razgovora dvojice ministara odbrane Pentagon je saopštio da je Ostin "podvukao važnost poštovanja slobodnog međunarodnog pomorskog saobraćaja na otvorenom moru u skladu sa međunarodnim pravom, posebno u Južnom kineskom moru", preneo je Rojters.

- Česte diplomatske razmirice i nedavni pomorski incidenti u Južnom kineskom moru između Kine i Filipina, strateškog saveznika SAD, potencijalno su žarište za eskalaciju na relaciji između Vašingtona i Pekinga, navodi se u saopštenju Pentagona.

Pre sastanka predsednika Bajdena i Si Đinpinga u novembru 2023. godine, odnosi između SAD i Kine bili su zaoštreni posebno oko pitanja Tajvana i vojnih aktivnosti u Južnom kineskom moru, podseća se u današnjem saopštenju američkog ministarstva odbrane.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA