Vreme čitanja: oko 3 min.

Nastavlja se izbor porotnika na suđenju Trampu: Ogroman ulog na stolu, bivšem predsedniku od ovoga sve zavisi

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Otprilike polovina od 96 potencijalnih porotnika pozvanih u ponedeljak je otpuštena jer su rekli da ne mogu objektivno da sude biznismenu koji se preobratio u političara

  • 0
Donald Tramp U Sudnici na Menhetnu: Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

Još petoro potencijalnih porotnika je otpušteno s istorijskog krivičnog suđenja Donaldu Trampu, dok advokati pokušavaju da odaberu panel od 12 stanovnika veoma demokratskog Menhetna da objektivno saslušaju slučaj bivšeg republikanskog predsednika SAD, javlja Rojters.

Do sada je postupak izbora porotnika istakao izazove ovog zadatka. Otprilike polovina od 96 potencijalnih porotnika pozvanih u ponedeljak je otpuštena jer su rekli da ne mogu objektivno da sude biznismenu koji se preobratio u političara.

Otpušteni u utorak su rekli da imaju probleme sa rasporedom, brige oko usklađivanja službe porotnika sa poslom, ili su naknadno razmislili i zaključili da ne mogu biti pravični.

Merčan je oslobodio jednog porotnika koji je rekao da su mu mnogi u porodici, prijatelji i kolege iz finansija republikanci i da mu je teško da bude pravičan.

"Biti u svetu finansija i računovodstva, mnogi teže da intelektualno naginju ka republikancima", rekao je porotnik, koji je odrastao u Teksasu. "Iako mislim da mogu biti pravičan, možda postoji implicitna pristrasnost u vezi s tim."

Porotnici kojima je dozvoljeno da ostanu nakon odgovaranja na pitanja u utorak uključivali su menadžera imovine u Lazardu koji je poreklom iz Meksika i voli ronjenje i skijanje, i korporativnog advokata iz Oregona koji planinari i trči u slobodno vreme i čita New York Times i Wall Street Journal.

Tramp, koji je nosio plavu kravatu, povremeno je držao papir ispred lica dok su porotnici čitali odgovore na listi od 42 pitanja. Povremeno je zevao i naslanjao se unazad u stolici.

Njujorčanin koji sada živi u Floridi, Tramp je bio stalna pojava u gradskim tabloidima decenijama pre nego što je osvojio predsedničku funkciju 2016. Ali kao republikanski političar, za glasove nikada nije mogao da računa na veoma demokratski grad.

Tužilac Menhetna, Alvin Brag, demokrata, optužio je Trampa za 34 krivična dela falsifikovanja poslovnih zapisa da bi prikrio isplatu ćutanja porno glumici Stormi Denijels neposredno pre izbora 2016. Denijelsova kaže da je imala seksualni susret s Trampom oko deceniju ranije.

Tramp je sebe proglasio nevinim i negira da je došlo do susreta.

U drugim jurisdikcijama, optužen je za nepropisno rukovanje tajnim informacijama i pokušaj da poništi svoj poraz od demokrate Džoa Bajdena 2020. Ali ovaj slučaj može biti jedini u kom će početi suđenje pre nego što se Tramp ponovo sretne s Bajdenom na izborima 5. novembra.

Ako bude osuđen, Tramp bi i dalje mogao da se kandiduje za funkciju i bude predsednik ako pobedi. Ali anketa Reuters/Ipsos je pokazala da bi polovina nezavisnih i četvrtina njegovih republikanskih pristalica glasalo protiv njega ako bude proglašen krivim.

Tramp sebe smatra nevinim u sva četiri krivična slučaja i kaže da su to zavere demokrata Bajdena da ga politički neutrališu.

Zabrana govora

Iako je njujorški slučaj usredsređen na događaje koji su se odigrali pre više od sedam godina, tužioci pokušavaju da Trampa drže odgovornim i za skorije postupke.

U ponedeljak su tražili da Trampa bude kažnjen sa po 1.000 dolara za tri objave na društvenim mrežama ovog meseca koje su kritikovale Denijelsovu i Majkla Koena, Trampovog bivšeg savetnika za koga se očekuje da bude glavni svedok na suđenju.

Pod zabranom za govor koju je uveo Merčan, Trampu je zabranjeno da daje izjave o svedocima, sudskom osoblju i članovima porodice kojima bi mogao da poremeti slučaj. Trampov advokat Tod Blanč rekao je da se bivši predsednik samo odazivao na njihove kritike.

"Nalaz krivičnog nepoštovanja, nametanje sankcija i jasna upozorenja od ovog suda su minimum neophodnih mera za postizanje ovog neophodnog cilja", naveli su tužioci u sudskom podnesku objavljenom u utorak.

Govoreći novinarima pre ulaska u sudnicu, Tramp je rekao da je nepravedno što je na suđenju umesto na izbornom putu.

"Ovo je suđenje koje nikada nije trebalo da bude pokrenuto", rekao je.

Očekuje se da će selekcija porote trajati do kraja nedelje, a suđenje je zakazano da traje barem do maja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA