Vreme čitanja: oko 2 min.

Policajca na tajnom zadatku brutalno prebile kolege: Zbog onoga što su mu uradile dobio žestoku odštetu

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sudija dodelio odštetu policajcu iz Sent Luisa koji je pretučen od strane kolega tokom protesta

  • 0
Sent Luis hitna pomoć Foto: Profimedia/UPI/BILL GREENBLATT

Sudija iz Sent Luisa je u ponedeljak dodelio gotovo 23,5 miliona dolara bivšem policajcu koji je pretučen od strane kolega dok je radio na tajnom zadatku tokom protesta, javlja AP.

Luter Hol je teško povređen u napadu 2017. godine tokom jednog od nekoliko protesta koji su usledili nakon oslobađajuće presude za Džejsona Stoklija, bivšeg policajca iz Sent Louisa, koji je bio optužen za ubistvo jednog Afroamerikanca.

Hol je ranije sklopio poseban dogovor sa gradom za pet miliona dolara. Godine 2022. je tužio trojicu bivših kolega — Rendija Hejsa, Dastina Buna i Kristofera Majersa — zbog njihove uloge u napadu.

Hejs nije odgovorio na tužbu, iako je bio obavešten dok je bio u zatvoru zbog kršenja građanskih prava, preneo je St. Louis Post-Dispatch. Sudija je u februaru presudio u korist Hola i u ponedeljak je saslušao iskaze o tome zašto bi Hol trebalo da dobije odštetu.

Holove optužbe protiv Buna i Majersa još nisu rešene.

Hol je u ponedeljak u sudnici govorio o ozbiljnim fizičkim i emotivnim posledicama koje su mu ostale nakon batina. Povredio je nekoliko pršljenova i vilicu zbog koje nije mogao da jede. Razvio je žučne kamence sa komplikacijama, što je zahtevalo operacije.

Bivši policajac Luter HoOl Foto: Tanjug/AP

"Gospodin Hol je morao da podnese ovu ozbiljne batine i dok se to dešavalo, znao je da mu ih nanose njegove kolege koje su položile zakletvu da služe i štite", rekao je okružni sudija Džozef Vajt.

Hejs nije bio prisutan na saslušanju. Osuđen je na više od četiri godine zatvora 2021. i nalazi se pod nadzorom službe koja nadgleda ljude koji su pušteni iz zatvora i služe kaznu kućnog zatvora. Ima godinu dana da ospori presudu.

Napad se dogodio 17. septembra 2017, nekoliko dana nakon što je Stokli oslobođen optužbi za smrtonosno ranjavanje 24-godišnjeg Entonija Lamara Smita 20. decembra 2011. Hol je išao nazad ka policijskoj stanici kada su mu uniformisane kolege naredile da podigne ruke i legne na zemlju, a zatim ga pretukle.

Hejs, Bun, Majers i još jedan policajac, Bejli Koleta, optuženi su 2018. zbog povreda koje su naneli Holu. Peti policajac, Stiven Kort, optužen je za kršenje građanskih prava i za lažno svedočenje FBI-u.

Bun je osuđen za kršenje građanskih prava i osuđen na godinu zatvora. Majers je dobio uslovnu kaznu nakon što je priznao jednu optužnicu za teški zločin. Koleta je dobio uslovnu kaznu zbog lažnog svedočenja FBI-u i poroti o napadu. Kort je oslobođen.

Pored nagodbe sa Holom, grad Sent Luis je prošle godine platio gotovo 5,2 miliona dolara zbog tvrdnji da je policija povredila prava desetina ljudi hvatajući ih u zamku i hapseći. Neki su rekli da su bili pretučeni, poprskani suzavcem i napadani elektrošokerima tokom raznih protesta u centru grada nakon presude protiv Stoklija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA