Vreme čitanja: oko 2 min.

Zelenski traži novu pomoć saveznika pošto su Rusi uništili veliku termoelektranu kod Kijeva

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukrajinci kažu da im je ponestalo raketa da zaustave ruski udar na važnu elektranu

  • 0
Termoelektrana kod Kijeva teško oštećena u ruskom raketnom napadu Foto: Tanjug/AP

Nedostatak raketa za vazdušnu odbranu sprečio je Ukrajinu da spreči ruski raketni napad prošle nedelje koji je uništio najveću elektranu u regionu oko prestonice Kijeva, izjavio je predsednik Volodimir Zelenski, prenosi Rojters.

Komentari Zelenskog, koji su došli nakon ponovljenih upozorenja njegove vlade saveznicima o nedostatku sredstava za vazdušnu odbranu, odražavaju tešku situaciju u kojoj se Ukrajina nalazi dok Rusija pojačava udare na njen energetski sistem.

"Bilo je 11 raketa u letu. Uništili smo prvih sedam, a četiri su uništile Triplju. Zašto? Zato što nije bilo raketa. Ponestalo nam je raketa da odbranimo Triplju", rekao je u intervjuu za PBS.

Rojters nije bio u mogućnosti da nezavisno potvrdi ovaj izveštaj.

Zelenski je ranije upozorio da je Ukrajina već morala da donese teške odluke o tome šta će štititi i rekao da bi njegova zemlja mogla potpuno da ostane bez odbrambenih raketa ako ruski napadi budu nastavljeni ovim tempom.

Uništena u udaru 11. marta, termoelektrana Tripilska bila je najveći energetski objekat blizu Kijeva i izgrađena je da ima kapacitet od 1.800 megavata, više nego što je bilo potrebno pre rata za najveći grad Ukrajine. Druge elektrane i uvoz trenutno nadoknađuju tu prazninu, ali građani su pozvani da štede struju.

Rusija je pojačala kombinovane udare raketa i dronova na ukrajinski energetski sistem od sredine marta. Ovo je drugi koordinisani ruski napad na energetski sistem od kako su ruske snage napale Ukrajinu pre više od dve godine i pokazao se mnogo razornijim od prvog.

Američki PVO sistem Patriot Foto: Tanjug/AP

U nedavnim napadima Ukrajina je izgubila oko sedam gigavata kapaciteta za proizvodnju električne energije, s velikim termoelektranama i prenosnim sposobnostima koje su znatno oštećene.

Moskva tvrdi da udari imaju za cilj smanjenje ukrajinske sposobnosti da se bori i da su odmazda za nedavne napade u Rusiji.

Zapadni saveznici su bili nevoljni da pošalju dodatnu vazdušnu odbranu Ukrajini, koja tvrdi da joj je potrebno 25 sistema Patriot da adekvatno pokrije svoju teritoriju. Nemačka je obećala da će dostaviti još jedan sistem nakon hitnih poziva iz Kijeva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA