Vreme čitanja: oko 4 min.

"Ovo je bolesno": Javnost besna zbog snimka policijske brutalnosti nad dečakom koji je prodavao papirne ruže

M. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Video prikazuje policajca kako gura glavu 13-godišnjaka u beton. Dečak je uhapšen zbog prodaje papirnih ruža ispred tržnog centra u Južnoj Karolini

  • 7
SAD, policijska brutalnost, Pensilvanija Foto: Printscreen/Twitter/@AttorneyCrump

Video snimci koji kruže društvenim mrežama na kojima se vidi nasilno hapšenje 13-godišnjeg dečaka u Južnoj Karolini ranije ovog meseca izazvali su talas nezadovoljstva zajednice protiv policajaca uključenih u hapšenje tinejdžera, piše Atlanta Black Star.

Policija Samervila objavila je snimke sa kamera koje su policjaci nosili na svojim telima, a na kojima se vidi događaj od 1. aprila. Na snimcima se vide dvoje policajaca kako se suočavaju sa tinejdžerom koji je navodno prodavao papirne ruže ispred Walmart-a.

Policija je saopštila da su policajci Dante Gi i Ketrin Kirklend odgovorili na pritužbe da dve osobe tumaraju i prodaju ruže u Walmart-u.

Kada su stigli, koristili su ozvučenje u svojim patrolnim kolima da obaveste dvojicu mladića da se pomere odatle. Kada su odbili, policajci su ih lično konfrontirali. Policija tvrdi da se 13-godišnjak nije želeo identifikovati. Opisali su ga kao "nekooperativnog" i "konfrontativnog" prema policajcima, pa su odlučili da ga zadrže.

Policija je rekla da se dečak "opirao" hapšenju i gurnuo Gija u zid. Zatim, kada je Kirklendova pokušala da mu veže ruke lisicama, dečak je "udario" nju pesnicom.

Na snimku koji je objavila policija, može se videti kako policajci prilaze tinejdžeru, tražeći njegovu ličnu kartu i poslovnu dozvolu. Jedan je rekao: "Hteo sam da budem fin, ali imaš li ličnu kartu sa sobom, čoveče?"

Kada mladić pita "Zašto?", jedan od policajaca odgovara: "Idete u zatvor, zato."

Dečak priznaje da prodaje papirne ruže i počinje da psuje policajce, ali nikada nije pokazao agresivno ili preteće ponašanje prema njima.

Tada je policajac Gi uhvatio dečakovu ruku i počela je borba u kojoj su oba policajca pokušala da savladaju dečaka. Na snimku se ne može videti kako dečak udara Kirklendovu, ali policija je uključila fotografiju koja je kasnije napravljena, a koja pokazuje modricu ispod njenog desnog oka.

"Ono što vidite je njegova leva ruka vezana lisicama, a drugi policajac ga je savladao i uhvatio za desnu ruku. Teško je zaključiti, po mom mišljenju, da bi bilo vremena za udarac u pravcu policajke", rekao je državni predstavnik Martin Pendarvis, koji zastupa porodicu dečaka.

Kirklendova je potom izvukla elektrošoker i pretila da će ga upotrebiti protiv dečaka, dok Gi tinejdžera prisiljava da padne na zemlju.

Snimci koji su se pojavili na Fejsbuku pokazuju Gija kako koristi svoju težinu da nasilno gura dečakovu glavu između svojih nogu dok Kirklendova lisicama vezuje dečaka otpozadi. Ti video zapisi su dobili hiljade pregleda i deljenja.

"Ovo je bolesno", napisao je jedan gledalac. "Znaš, postoji pravi i pogrešan način da se ovo reši, već je bio vezan lisicama, ovo nema smisla", dodao je drugi.

Policajac Šon Tamblston rekao je da je Gi koristio tu "grappling" tehniku kako bi zadržao dečaka "da ne bi ustao i kako bi sprečio rizik da osoba pokuša da pobegne ili napadne drugog policajca".

Policija nije objavila ime tinejdžera jer je maloletnik, ali su rekli da je optužen za napad na policajca. Kasnije je predat roditeljima. Drugi tinejdžer koji je bio s njim optužen je za nepropisno kretanje.

U izveštaju o incidentu navedeno je da su neki poslovni objekti prijavili krađe od strane maloletnika koji prodaju papirne ruže, piše Post-Courier. Neki prodavci koji su često dolazili u oblast oko Walmart-a gde je dečak uhapšen dobili su neodređene zabrane. Maloletnik optužen za nepropisno kretanje već je bio pod aktivnom zabranom za Walmart.

Pendarvis je rekao da njegov klijent nikada nije dobio zabranu i da nije krao.

Rekao je da dečak često prodaje papirne ruže i da je pokušavao da zaradi pošteno pošto je tada bio na prolećnom raspustu.

"Ovo je bila preterana reakcija. Ovo je bila eskalacija. Nije bilo pokušaja da se deeskalira situacija od trenutka kada su mu prilazili", rekao je Pendarvis. "Nije neuobičajeno, bilo da je reč o Devojčicama iz vojske spasa, crkvenim grupama ili malim ligaškim grupama, da se okupljaju ispred prodavnica, prodajući kolače, limunadu, šta god, da bi pošteno zaradili, da bi prikupili novac za određene situacije. Da li bi rezultati bili isti ako bi bile Devojčice iz vojske spasa bile tamo?"

Zajednica traži odgovornost nakon hapšenja tinejdžera

Članovi zajednice protestovali su danima nakon što su snimci sa kamera i mobilnih telefona postavljeni na internet. Neki su rekli da je policajac Gi bio previše agresivan.

"Veoma je tužno šta mladi crni muškarci doživljavaju od strane policije koja bi trebala da im pomaže", rekla je protestantkinja Patriša Kenon.

"Ne mogu da verujem da je policija Samervila zaposlila nekoga s ovom pozadinom", rekla je protestantkinja Deniz Rok. "Gde je reforma policije? Država treba da se uključi i da se pozabavi ljudima poput policajca Gija. Nikada više ne bi trebalo da bude policajac."

Prema Live 5, dokumenti o obuci pokazuju da je Gi otpušten iz šerifovog ureda Spartanburga nakon što je gurnuo čovekovu glavu na haubu svog automobila tokom incidenta 2002. godine.

Godine 2018. Gi je, navodno, dao otkaz u policiji Severnog Čarlstona pre nego što su policijski zvaničnici završili unutrašnju istragu u vezi sa kršenjem politike. Te povrede su bile potvrđene.

Iste godine, uhapsio je dvojicu tinejdžera u tržnom centru zbog toga što su bili u tamo posle 18 časova bez odraslog pratioca, što je kršilo pravila tržnog centra. Međutim, tinejdžeri su imali pratioca, ali je ta osoba kupovala u drugoj prodavnici kada ih je Gi konfrontirao.

Zaposlen je u policiji Samervila više od dve nedelje nakon što je napustio policijsku stanicu u Severnom Čarlstonu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rašo

    17. april 2024 | 07:00

    Što je pružao otpor?ne branim policiju,ali da se legitimisao do ovog ne bi došlo

  • M

    17. april 2024 | 08:05

    Ovaj 13-esto godišnjak izgleda kao da mu je 25 godina. Policija potpuno pravilno postupila. Ne smeju dozvoliti, maloletnicima da dodju do bilo kakvih predmeta Ili oruzja.

  • Zeljko

    17. april 2024 | 08:52

    Halo kome bolesno,meni nije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA