Vreme čitanja: oko 1 min.

Tvrdio da je vidovnjak, pa prevario 1,3 miliona ljudi: Uzeo im 175 miliona dolara, imao je razrađenu taktiku

M. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Raner je negirao da je prekršio zakon, izjavivši prošle godine u intervjuu za Walrus Magazine da "možda nije moralno, ali to ne znači da je prevara

  • 0
Patrice Runner Foto: Društvene mreže

Kanadski prevarant osuđen je na deset godina zatvora jer je prikupio 175 miliona dolara od više od 1,3 milijuna Amerikanaca tvrdeći da je vidovnjak.

57-godišnji Patris Raner je za 20 godina zgrnuo puno novca obećavajući bogatstvo i sreću svojim metama ako mu pošalju novac poštom.

Porota je proglasila Ranera krivim po više tačaka optužnice.

"Ekstravagantnom načinu života Patrisa Ranera, na štetu starijih i ranjivih Amerikanaca, došao je kraj", kazao je inspektor Kris Najlsen.

Kaznu od deset godina zatvora je nazvao primerenom, piše BBC.

Prema presudi, Raner je upravljao prevarom, usmeravajući saradnike koji su vodili dnevne operacije. Shema je funkcionirala tako da su milioni ljudi primili pisma od Ranera i njegovih saradnika. Cilj bio da žrtve uvere da su pisma poslali "poznati vidovnjaci" Maria Duval i Patrik Guerin.

Raner je na sudu tvrdio da nije prekršio zakon.

Primateljima, uglavnom starijim i ranjivim Amerikancima, obećavao se život pun blagostanja. Od njih je tražio da pošalju novac u zamenu za "astralno-vidovnjačku prognozu". Kad bi žrtva izvršila jednu uplatu, bila bi bombardovana dodatnim zahtevima i pismima, objasnili su tužioci.

Svake nedelje su slali na hiljade istih pisama.

Američko ministarstvo pravosuđa saopštilo je da je Raner koristio brojne lažne firme registrovane u Kanadi i Hong Kongu kako bi sakrio svoju umešanost. Dugo je živeo u raznim zemljama u inostranstvu, uključujući Francusku, Kostariku, Španiju i Holandiju.

Raner je negirao da je prekršio zakon, izjavivši prošle godine u intervjuu za Walrus Magazine da "možda nije moralno, ali to ne znači da je prevara." U intervjuu koji je dao iz pritvorskog centra u Njujorku, Raner se hvalio svojim spisateljskim sposobnostima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA