≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

''El Čapo'' zahteva od sudije da mu obezbedi kontakt s porodicom

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

''El Čapo'' zahteva od njujorškog sudije da mu obezbedi kontakt s porodicom

  • 0
El Čapo Guzman Foto: Tanjug/AP

Meksički narko bos Hoakin ''El Čapo'' Guzman, bivši lider kartela Sinaloa, tvrdi da mu nije dozvoljeno da prima telefonske pozive ili posete u zatvoru sa maksimalnim obezbeđenjem u američkom zatvoru u Koloradu, u kom služi doživotnu kaznu.

Guzman, koji je nekoliko puta bežao iz zatvora u Meksiku, napisao je pismo sudiji Okružnog suda Brajanu M. Koganu u istočnom okrugu Njujorka krajem marta, žaleći se da nije mogao da razgovara sa svojim ćerkama bliznakinjama.

On je osuđen zbog vođenja operacije krijumčarenja droge u industrijskim razmerama i kaznu služi u zatvoru maksimalne bezbednosti u Firenci u Koloradu, navodi AP.

''U maju 2023. ustanova je prestala da mi prenosi pozive mojih kćerki i nisam imao pozive sa njima sedam meseci. Pitao sam kada će mi dopustiti da se čujem sa mojim kćerkama i osoblje mi je reklo da agent FBI-a koji prati pozive ne odgovara'', napisao je Guzman.

El Čapo smatra da je izložen ''diskriminaciju bez presedana'' i da ga zvaničnici kažnjavaju time što mu ne dozvoljavaju kontakt s porodicom.

Guzman je takođe zatražio od sudije da odobri posetu njegovoj supruzi Emi Koronel, ali nije rekao kada mu je poslednji put dozvoljeno da je vidi.

Koronel se takođe izjasnla krivom za optužbe za trgovinu drogom 2021. godine, ali je kasnije puštena.

''Molim da joj (Koronel) dozvolite posetu i da dovede moje ćerke da me posete, jer one mogu da me posećuju samo kada su na raspustu, pošto studiraju u Meksiku“, dodao je Guzman u pismu sudiji.

Sudija Kogan je odgovorio prošle nedelje, rekavši da posle Guzmanove presude, sve zavisi od američkog Biroa za zatvore i da on nema moć da interveniše.

U decembru je Guzmanova 95-godišnja majka umrla u severnoj meksičkoj državi Sinaloa i navodno nije videla svog sina otkako je poslat u zatvor u Koloradu 2019.

Guzman je predvodio kartel Sinaloa u borbama narko bandi, u kojima je nastradalo hiljade Meksikanaca.

Dva puta je pobegao iz meksičkih zatvora, jednom kroz kilometarski tunel prokopan kroz ćeliju u kojoj je boravio.

Nakon što je izručen Njujorku, njegovo tromesečno suđenje uključivalo je priče o ubistvima, političkim isplatama, kokainu skrivenom u limenkama halapenja i pištoljima ukrašenim draguljima.

Meksiko je 2023. godine izručio SAD jednog od sinova El Čapa, Ovidija Guzmana Lopeza, kako bi se suočio sa optužbama za trgovinu drogomi pranje novca.

Kako se navodi, Guzman Lopez je predvodio kartel Sinaloa tokom operacija proizvodnje i izvoza fentanila u SAD, a smatra se da od ove droge nastrada 70.000 godišnje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA