Vreme čitanja: oko 2 min.

Godišnjica iskrcavanja u Normandiji: Francuska pozvala Rusiju na svečanost ali ne i Putina!

O. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šef Kremlja nije poželjan na obeležavanju osam decenija od događaja koji je prelomio Drugi svetski rat zbog naredbe da se krene u Invaziju na Ukraijnu

  • 1
Dan D, Iskrcavanje u Normandiji, Normandija, Drugi svetski rat, Američka vojska, Zapadni front Vojnici američkog 16. pešadijskog puka pri 1. pešadijskoj diviziji iskrcavaju se na plaži „Omaha“ u Normandiji 6. juna 1944. godine. Foto: Wikimedia Commons/National Archives and Records Administration/Christoph Braun

Francuska je pozala Rusiju ali ne i ruskog predsednika Vladimira Putina, na obeležavanje 80. godišnjice od iskrcavanja saveznika u Normandiju što je bilo jedan od ključnih događaja koji je odlučio ishod Drugog svetskog rata. Putin nije rado viđen gost u Francuskoj zbog naredbe da se izvrši invazija na Ukrajinu, preneo je portal Politico.eu.

Organizatori se nadaju da će neko od predstavnika Rusije prisustvovati obeležavanju ovog značajnog jubileja. Brojni svetski lideri, među kojima je i američki predsednik Džozef Bajden najavili su svoj dolazak u francusku početkom juna.

- Imajući u vidu aktuelne okolnosti, predsednik Putin neće biti pozvan da učestvuje na komemoraciji povodom iskrcavanja saveznika u Normandiji, potvrdili su organizatori, prenala je agencija AFP.

Ruska relegacija, međutim, dobila je pozov iako organizatori nisu naveli ko će biti u njenom sastavu.

- Na ceremoniji će biti odata počast onima koji su ustali, koji su patili i koji su se borili i oslobodili Evropu, naveli su organizatori.

U junu 1944. godine savezničke trupe su se iskrcale na Normandiju i otvorile drugi front u Evropi što je dovelo do poraza nacista 1945. Trupe SSSR su posle početnih poraza prekorenule situaciju na frontu i gonile su nemačku vojsku sve do Berlina.

Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

Zanimljivo je da ovo nije prvi put da Putin nije pozvan na obeležavanje godišnjice u Normandiji. Prvi put to je bilo 2019. na 75. godišnjici kada su gosti između ostalog bili britanska premijerka Tereza Mej, kraljica Elizabeta Druga, princ Čarls, nemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsednik Donald Tramp. Tada je Putin izjavio kako mu nije ni stalo da bude na svečanosti:

- Zašto bi me uostalom stalno i zvali? Šta sam ja dirigent u opereti? Imam dovoljno posla i ovde, to apsolutno nije problem - rekao je tada Putin, prenosi Le Figaro. Uprkos aneksiji Krima nekoliko meseci ranije Putin je dobio pozivnicu da poseti Francusku u junu 2014.

- Ne slažemo se sa Putinom ali ja ne mogu niti žu zaboraviti da je ruski narod dao milione života tokom drugug svetskog rata - rekao je Fransoa Oland, tadašnji predsednik Francuske.

(Telegraf.rs/Politico.eu)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    17. april 2024 | 20:07

    POCELI SU ISKRCAVANJE KADA SU SE UPLASILI SOVJETA DA CE OSLOBODITI CELU EVROPU !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA