Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukrajina u velikim problemima, Nemačka uputila hitan apel za pomoć Kijevu

O. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministri odbrane i spoljnih poslova Nemačke Boris Pistorijus i Analena Berbok prosledili su inicijativu EU, NATO i trećim stranama

  • 4
patriot PVO sistem Foto: Shutterstock

Nemačka je uputila hitan apel zemljama članicama Evropske unije i NATO-a da pojačaju pomoć za ukrajinsku protivvazdušnu odbranu što je pre moguće, rekli su danas nemački zvaničnici.

Ministri odbrane i spoljnih poslova Nemačke Boris Pistorijus i Analena Berbok prosledili su inicijativu EU, NATO i trećim stranama o kojoj će se razgovarati na sastanku ministara inostranih poslova Grupe sedam (G7) ove nedelje na italijanskom ostrvu Kapri, preneo je Rojters.

Portparol nemačkog ministarstva odbrane rekao je danas na brifingu za novinare da nemačka inicijativa za veću podršku Ukrajini ima za cilj motivisanje velikog broja zemalja da isporuče pomoć u kratkom roku.

"Već postoji određeni broj partnera i zemalja koji su naveli da su zainteresovani da se pridruže inicijativi", naveo je portparol.

Ukrajina se suočava sa nedostatkom municije, kao i sa višemesečnom blokadom finansiranja iz SAD koju sprovode republikanci u Predstavničkom domu američkog Kongresa, a ni EU nije isporučila Kijevu municiju na vreme, prenosi britanska agencija.

Volodimir Zelenski Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uputio je danas novi apel za pomoć Ukrajini u oružju nakon ruskog raketnog napada na grad Černigov u kojem je poginulo najmanje 13 ljudi.

Nemačka je drugi najveći donator pomoći za ukrajinsku vojsku nakon SAD.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA