Vreme čitanja: oko 4 min.

Igor Čalenko: Saučesnik agresije na Ukrajinu nominovan za Nobelovu nagradu za mir

S. Ž.

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Nema sumnje da je Vardanjan čovek Kremlja, što je ukrajinska vlada priznala kada mu je uvela sankcije"

  • 1
Ruben Vardanyan Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia, Tanjug/AP

U kontekstu pripreme ukrajinske vojske da uz podršku EU, Britanije i SAD odbije još jednu ofanzivu ruskih trupa, Putinov bliski saradnik Ruben Vardanjan, koga je zvanični Kijev proglasio „saučesnikom u zločinima ruskih vlasti nad Ukrajinom“, „nominovan je za Nobelovu nagradu za mir za „razvoj mirovnih inicijativa“. Značajno je da je njegovu kandidaturu za ovu nagradu prva objavila „novinska agencija“ Sputnjik, jedan od glavnih glasnogovornika propagande Kremlja van Rusije, i ruski medijski holding RBK, objašnjava Igor Čalenko, ukrajinski politikolog, rukovodilac Centra za analizu i strategije (Kijev).

Kako tvrdi Čalenko, drugo pomenuto pripada tajkunu Grigoriju Berezkinu, koji se nalazi na sankcionim listama EU, Britanije, Kanade i Australije, kao „sledbenik“ predsednika Ruske Federacije, koji je „direktno doprineo besmislenom ratu Vladimira Putina u Ukrajini i odgovoran je za bol i patnju naroda Ukrajine“.

Sam Vardanjan je poznat po tome što je vodio rusku kompaniju „Troika Dialog“.

"Prema istrazi međunarodnog konzorcijuma OCCRP, novac je preko ove kompanije tajno prebačen Putinovim bliskim prijateljima. U periodu 2006–2013, više od 4,6 milijardi dolara prošlo je preko računa Vardanjanovih ofšor mreža. Glavni ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni, koga je nedavno ubio režim u Kremlju, 2020. godine je optužio Vardanjana za mito u iznosu od oko 50 miliona USD.

U 2019. godini 22 poslanika Evropskog parlamenta pozvalo je EU da uvede sankcije protiv njega. Vardanjan je 2022. godine, kao i drugi bliski Putinovi saradnici, uvršten u nacrt novih sankcija SAD.

U junu 2023. godine, na inicijativu Službe bezbednosti Ukrajine (SBU), uključen je u ukrajinsku bazu saučesnika ruske agresije „Mirotvorac“ sa karakteristikom: „Saveznik ruskih fašističkih osvajača i terorista. Saučesnik u zločinima ruskih vlasti nad Ukrajinom i njenim građanima... podleže hitnom pritvaranju i predaji nadležnim organima za sprovođenje zakona Ukrajine ili zemalja članica NATO-a.“ SBU je optužila i Vardanjana za „finansiranje ruske agresije na postsovjetskim teritorijama“", tvrdi Čalenko.

Kako je objasnio, dva meseca kasnije, bivši šef Saveta bezbednosti jermenske enklave u Karabahu, Samvel Babajan, izjavio je za jermensku javnu televiziju da je u periodu 2022–2023. godine Vardanjan obavljao funkcije ruskog agenta na Južnom Kavkazu. Vardanjanove veze sa Kremljom preneli su i vodeći svetski mediji 2023. godine.

"… Nema sumnje da je Vardanjan čovek Kremlja, što je ukrajinska vlada priznala kada mu je uvela sankcije, preneo je Politiko. Prema podacima Forbsa „Vardanjan ima blagoslov Moskve...“.

Rumunski ogranak američkog nedeljnika Njuzvik izvestio je da „dok se EU i SAD bore za mir na Kavkazu i nastoje da postignu mirovni sporazum između Jermenije i Azerbejdžana oko Karabaha, ruski milijarder Ruben Vardanjan, zastupajući interese Kremlja, pozvao je narod da uzme oružje u ruke.“

"Ništa manje skandalozni nisu ni podaci Vašington tajmsa o Vardanjanovim vezama sa ajatolahovim režimom – posebno u kontekstu javnih pretnji Irana Sjedninjenim Američkim Državama, Britaniji, Francuskoj i Nemačkoj zbog njihove podrške Izraelu nakon iranskog napada 13. aprila. Među nalazima Vašington tajmsa navodi se da je „Vardanjan, jedan od najbogatijih ljudi Rusije, blizak Putinu“, kaže Čalenko.

On kaže da je samim tim nominacija za Nobelovu nagradu "nečuvena".

"Dakle, nominacija za Nobelovu nagradu za mir osobe koja je blisko povezana sa dva diktatorska režima koji vode agresivnu militarističku politiku izgleda ne samo nečuveno, već i bogohulno. Štaviše, Nobelov komitet, koji je prihvatio kandidaturu Vardanjana, donedavno je imao potpuno suprotan stav. U znak podrške Kijevu 2022. godine, ovaj komitet nije pozvao ambasadore Rusije i Belorusije na ceremoniju dodele nagrada u Stokholmu. Godinu dana kasnije poslate su pozivnice za dodelu Nagrade za mir ambasadorima Rusije, Belorusije i Irana, ali su povučene zbog rasprostranjenih kritika javnosti", kategorički tvrdi Čalenko.

Stav Nobelovog komiteta najjasnije se vidi u saopštenju za javnost iz septembra 2023. godine: „Važno je i ispravno što više širiti vrednosti i poruke za koje se Nobelova nagrada zalaže. Na primer, kroz prošlogodišnju jasnu političku poruku Nagradom za mir, koja je dodeljena… Ukrajincima koji se bave dokumentovanjem ruskih ratnih zločina.

“Dakle, nominacija Vardanjana, koji je blisko povezan sa Moskvom i Teheranom, u suprotnosti je sa stavom samog Nobelovog komiteta. Koristeći međunarodni autoritet ovog komiteta, propagandisti Kremlja očekuju da će „oprati“ Vardanjana u očima Zapada. Ako ipak dobije jednu od najprestižnijih svetskih nagrada, onda će pod aurom „mirotvorca“ Moskva moći ponovo da ga koristi u svojim intrigama na Južnom Kavkazu u budućnosti. Uostalom, Kremlj je početkom prošle godine Vardanjana smatrao pravim kandidatom za mesto premijera Jermenije – u slučaju rušenja prozapadnog Nikole Pašinjana. To su gotovo otvoreno izjavili bivši ministar i bivši zamenik ministra odbrane Jermenije, a Javna televizija republike čak je i stavila Vardanjana na „crnu listu“ zbog napada na šefa vlade", objasnio je ukrajinski politikolog.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    18. april 2024 | 11:16

    KAD JE KLINTON DOBIO NOBELA ZA MIR ONDA MOZE SVAKO PA I HINKI POSTHUMNO !!! MOZE I BAJDEN !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA