Vreme čitanja: oko 2 min.

Jasna poruka Stoltenberga: Članice NATO bi trebalo da Ukrajini šalju više PVO sistema

O. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Deo važnih napora koje sada činimo širom NATO saveza jeste da pojačamo isporuku sistema protivvazdušne odbrane Ukrajini, poručio šef Alijanse

  • 8
Jens Stoltenberg Jasan zahtev: Jens Stoltenberg, gensek NATO Tanjug/AP

Članice NATO bi trebalo da daju prednost slanju vojne pomoći Ukrajini, poručio je Jens Stoltenberg, generalni sekretar Alijanse. On je istakao da bi NATO trebalo da pošalje Ukrajini više protivvazdušnih sistema.

"Prioritet zemalja članica bi trebalo da bude naoružavanje Ukrajine kako bi ona povećača svoje odbrambene sposobnosti. Deo važnih napora koje sada činimo širom NATO saveza jeste da pojačamo isporuku sistema protivvazdušne odbrane Ukrajini", rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu i dodao:

"Ali Ukrajini treba još više. Zato, ako se saveznici suoče sa izborom između ispunjavanja ciljeva NATO i pružanja veće pomoći Ukrajini, moja poruka je jasna: pošaljite više Ukrajini.

Stoltenberg je ukazao na Dansku kao „snažan primer“ jer se u februaru obavezala da će pokloniti svu svoju artiljeriju Kijevu. On je pohvalio Dansku i Holandiju zbog njihovih planova da obezbede borbene avione F-16, dodajući da ga je "ohrabrila” vest da se očekuje da će američki Kongres uskoro glasati za dodatnu pomoć Ukrajini, posle meseci odlaganja.

Apel šefa NATO dolazi u trenutku kada se zemlje članice bore da isporuče dovoljne količine oružja Ukrajini, a da ne iscrpe sopstvene zalihe i ugroze sopstvenu bezbednost. Zvaničnici u Kijevu okrivljuju nestašicu municije za prošlogodišnju neuspelu kontraofanzivu, kao i nedavne gubitke na bojnom polju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski oštro je kritikovao Nemačku što je odbila da donira krstareće rakete tipa Taurus i američke republikance zbog odugovlačenja zakona o vojnoj pomoći u visini od 61 milijarde dolara, koji je tražio predsednik Džozef Bajden.

"Ako Kongres ne pomogne Ukrajini, Ukrajina će izgubiti rat", upozorio je Zelenski ranije ovog meseca.

Berlin je nedavno pristao da Kijevu isporuči još jedan sistem PVO američke proizvodnje Patriot. Međutim, odbio je da poništi odluku o raketama Taurus, tvrdeći da bi njihovo slanje zahtevalo nemačko osoblje na terenu u Ukrajini.

Predsednik Predstavničkog doma Kongresa SAD Majk Džonson najavio je da će u subotu staviti na glasanje nacrt zakona o pomoći Ukrajini. Zakon je ranije bio u zastoju zbog žestokih svađa između demokrata i republikanaca oko imigracije i bezbednosti granica.

Rusija je u nekoliko navrata saopštila da će slanje oružja Ukrajini dovesti do eskalacije ali ne i promene ishoda konflikta.

(Telegraf.rs/RT.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    18. april 2024 | 12:21

    A da šaljete praćke

  • gvozden

    18. april 2024 | 13:54

    Koliko ste im do sada poslali i opreme i vojnika pa opet nista pomerili se nisu a Rusi ko Rusi …….

  • Milorad

    18. april 2024 | 14:40

    Covek je vec vise puta pokazao da nije u vinkli.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA