Vreme čitanja: oko 2 min.

Izabrano svih 12 porotnika za Trampovo suđenje

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izabrano svih 12 porotnika za Trampovo suđenje

  • 0
Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

Advokati u istorijskom krivičnom postupku protiv Donalda Trampa u četvrtak su izabrali 12 porotnika koji će u narednim nedeljama ocenjivati njegovu krivicu ili nevinost u slučaju koji se odnosi na isplatu novca zvezdi filmova za odrasle kako bi se očuvala tajnost, javlja Rojters.

Advokati odbrane i tužilaštva još moraju izabrati rezervne porotnike za suđenje, prvom u kojem je neki bivši predsednik SAD optužen.

Ranije, sudija koji nadgleda suđenje otpustio je jednu porotnicu koja je rekla da se osećala zastrašeno jer su neke lične informacije postale javne.

Sudija Huan Merčan takođe je oslobodio još jednog porotnika nakon što su tužioci rekli da možda nije otkrio ranije susrete sa zakonom.

Trampova prevelika javna prisutnost stvorila je jedinstvene probleme tokom procesa izbora porotnika, koji je počeo u ponedeljak.

Približno polovina prvih 196 porotnika pregledanih u snažno demokratskom Menhetnu otpuštena je nakon što su rekli da ne mogu nepristrasno oceniti krivicu ili nevinost republikanskog političara.

Trampova kritika svedoka, tužilaca, sudije i njihovih rođaka u ovom i drugim slučajevima takođe je izazvala zabrinutost zbog uznemiravanja, što je navelo Merčana da uvede delimičnu zabranu iznošenja informacija.

Merčan je otpustio porotnicu koja je rekla da se osećala zastrašeno nakon što su porodica, prijatelji i kolege zaključili da je izabrana za suđenje.

"Ne verujem da u ovom trenutku mogu biti fer i nepristrasna, i da spoljni uticaji neće uticati na moje odlučivanje u sudnici", rekla je porotnica.

Tramp, republikanski predsednički kandidat na predsedničkim izborima 5. novembra, takođe se suočava sa krivičnim slučajevima u Vašingtonu, Džordžiji i na Floridi, ali njujorški slučaj je jedini siguran za suđenje ove godine.

Zvaničnici uključeni u te slučajeve prijavili su da su primili pretnje smrću i uznemiravanje nakon što su kritikovani od strane Trampa.

Tramp je u sva četiri slučaja rekao da nije kriv i bez dokaza tvrdi da su deo šireg napora saveznika demokratskog predsednika Džoa Bajdena da oslabe njegovu kandidaturu.

Osuda ga ne bi sprečila da preuzme funkciju predsednika SAD.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA