≫ 

Vreme čitanja: oko 8 min.

Izrael napao Iran: Otkriveno koji su ciljevi bili na meti

E. S.

Vreme čitanja: oko 8 min.

Svetski mediji su pod oznakom "hitno" preneli ovu vest

Iran Izrael sukob Foto: Shutterstock

Izrael je rano jutros napao Iran, ispalivši projektile na ovu državu, prenose svetski mediji.

Jedan projektil je pogodio teritoriju Irana, potvrdili su američki zvaničnici za CBS News, prenosi BBC.

Iranski mediji izvestili su jutros da su letovi iznad nekoliko gradova otkazani, preneo je AP, ali su neki u međuvremenu obnovljeni. Napadnuti su ciljevi u blizini grada Isfahana, kod kojeg se nalaze nuklearna postrojenja.

Kako javlja agencija IRNA, aktivirani su PVO sistemi iranske vojske, a "eksplozije koje su se čule su rezultat dejstva PVO po nekoliko mini-dronova koji su ispaljeni".

Iranska država je bila u stanju uzbune još od najava Izraela da će odgovoriti na iranske napade koji su se desili u subotu uveče.

Činjenice:

Iz časa u čas:

18.33 Otkriveno koje je ciljeve Izrael gađao

Izrael je ciljao sistem odbrane nuklearnog postrojenja Natanz u Iranu tokom svog udara u petak ujutru, prenosi ABC citirajući visokog američkog zvaničnika.

"Izraelci su ciljali radarsku stanicu za protivvazdušnu odbranu blizu Isfahana koja je deo zaštite nuklearnog postrojenja Natanz", rekao je ABC u ime zvaničnika.

"Prva procena je da je udar pogodio stanicu, ali procena još nije završena", rekao je zvaničnik.

14.15 Oglasio se Hamas

Palestinska militantna grupa Hamas danas je pozvala na proširenje vojnih operacija protiv Izraela, kao odgovor na ''genocidni rat'' u Gazi i eskalacije u regionu.

''Pozivamo na proširenje obima angažmana protiv (izraelske) okupacije kao odgovor na genocidni rat u Gazai i eskalacije u regionu“, rekao je visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri za Rojters.

Abu Zuhri je dodao da je napad Izraela na Iran doveo do dodatnih eskalacija tenzija na Bliskom istoku. Američki zvaničnik prethodno je rekao za CNN da je Izrael napao iranski grad Isfahan u znak odmazde za iranski napad na Izrael od 13. aprila, a iranski mediji objavili su da su oborena tri drona iznad Isfahana.

13.54 Šta je pokazao napad Irana na Izrael?

13.25 Blinken: SAD nisu bile uključene ni u jednu ofanzivnu operaciju 

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da SAD nisu bile uključene ni u jednu ofanzivnu operaciju.

"Ono na šta smo fokusirani i ono na šta je G7 fokusiran je naš rad na deeskalaciji tenzija", dodaje on.

13.23 Šefovi diplomatije G7 pozvali na deeskalaciju na Bliskom istoku

Ministri spoljnih poslova G7 pozvali su danas, na kraju sastanka na Kapriju u Italiji, sve strane da izbegnu eskalaciju sukoba na Bliskom istoku i upozorili na uvođenje novih sankcija Iranu zbog njegovog napada dronovima i raketama na Izrael i pozvali obe strane da izbegnu širenje sukoba.

Zamenik italijanskog premijera i ministar spoljnih poslova Antonio Tajani, koji je predsedavao sastankom, rekao je da je dnevni red trodnevnog sastanka izmenjen danas radi razmatranja najnovijih dešavanja između Irana i Izraela.

"G7 je radio i radiće na deeskalaciji", rekao je Tajani na završnoj konferenciji za novinare.

Tajani je istakao da će se G7 angažovati na deeskalaciji tenzija, postizanju dogovora o prekidu vatre, oslobađanju talaca i pružanju pomoći palestinskom narodu.

Ministri spoljnih poslova G7 osudili su nedavne napade Irana na Izrael, naglašavajući da G7 podržava bezbednost Izraela.

12.49 Kremlj: Rusija se zalaže za uzdržanost između Irana i Izraela

Rusija se zalaže za uzdržanost između Irana i Izraela i odbacivanje odluka koje bi mogle da dovedu do eskalacije, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"U svakom slučaju, nastavljamo da se zalažemo za uzdržanost strana i odbijanje bilo kakvih radnji koje bi mogle da izazovu dalju eskalaciju tenzija", rekao je novinarima Peskov.

On je istakao da iz Izraela nije bilo zvaničnih izjava o napadu na Iran i da je prerano komentarisati situaciju bez razumevanja detalja.

"Još nije bilo zvaničnih izjava iz Izraela, dok proučavamo ove informacije, smatramo da je prerano davati bilo kakve komentare bez razumevanja detalja", rekao je Peskov.

Iran Izrael sukob Foto: Tanjug/AP

11.41 Oglasio se glavni komandant iranske vojske

10.41 Egipat zabrinut zbog širenja sukoba

Egipat je "duboko zabrinut" zbog situacije na Bliskom istoku i upozorili su na mogućnost širenja sukoba.

U saopštenju koje je objavilo ministarstvo spoljnih poslova, pozvali su Izrael i Iran da pokažu "najveći nivo samoograničenja i da se u potpunosti pridržavaju pravila međunarodnog prava".

„Egipat obnavlja svoju duboku zabrinutost zbog međusobne iransko-izraelske eskalacije i upozorava na posledice širenja sukoba u regionu“, navodi se u saopštenju.

Takođe je upozoreno da bi sukob mogao imati "opasne posledice po bezbednost i bezbednost" ljudi u regionu.

10.24 CNN: Direktni udari između Izraela i Irana su gotovi

Regionalni obaveštajni izvor koji je upoznat sa situacijom na Bliskom istoku rekao je da su direktni udari između dva neprijatelja "gotovi".

Izvor, koji nije bio ovlašćen da govori javno, razgovarao je za CNN pod uslovom da ostane anoniman, oko dva i po sata nakon što je CNN prvi put izvestio o napadima.

Izvor je rekao da se, prema njegovim saznanjima, ne očekuje da će Iran odgovoriti na udare, ali nije naveo razlog.

09.33 Oman osudio izraelski napad na Izrael

Oman, koji je dugo posredovao između Teherane i Zapada, osuđuje, kako kaže, "izraelski napad" na Iran, nakon što su iranski mediji objavili da su se čule eksplozije u blizini grada Isfahane.

"Oman osuđuje jutrošnji izraelski napad na Isfahan. Takođe osuđuje i ponovljene vojne napade Izraela u regionu", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

09.05 Prvo oglašavanje iranskog zvaničnika nakon napada Izraela

08.51 Sirija: Izrael tokom noći pogodio sisteme protivvazdušne odbrane

Izrael je tokom noći napao sirijske sisteme protivvazdušne odbrane u južnoj Siriji, javljaju državni mediji.

Zvanična novinska agencija SANA, pozivajući se na vojni izvor, kaže da je raketni udar oko 2:55 iza ponoći izazvao "materijalne gubitke".

08.23 IAEA: Nema štete na iranskim nuklearnim postrojenjima

Nije bilo štete na iranskim nuklearnim postrojenjiam tokom jutrošnjeg napada Izraela, objavila je UN-ova Međunarodna agencija za atomsku energiju.

Međunarodna agencija za atomsku energiju saopptila je da "vrlo pažljivo" prati situaciju i poziva na "ekstremnu suzdržanost".

08.04 Iranska TV objavila snimak navodnog izraelskog napada dronom: Čuju se sirene i eksplozije

07.53  Izraelski zvaničnik: Napad dronom u Isfahanu trebalo je da pošalje poruku Iranu

Izraelski zvaničnik je rekao za Vašington post da je napad izraelskog drona na iransku vojnu lokaciju rano jutros trebalo da pošalje poruku Iranu da Jerusalim može da izvrši udar unutar zemlje.

Izveštaj dolazi nakon što su iranski mediji izvestili da nije bilo štete u očiglednom napadu.

07.11 Prvo oglašavanje višeg iranskog komandanta nakon napada Izraela

06.50 Obnovljeni letovi na aerodromima u Teheranu

IRNA izveštava da su nastavljeni letovi na međunarodnim aerodromima Imam Homeini i Mehrabad u Teheranu.

06.38 Po čemu je značajan Isfahan, koji je na meti napada Izraela?

Iran nuklearno postrojenje Isfahan Satelitski snimak nuklearnog postrojenja u Isfahanu Foto: Tanjug/AP

06.20 Let na putu za Teheran vraća se za Dubai

Let iz Dubaija za Teheran preusmeren je nazad u Ujedinjene Arapske Emirate u petak ujutru nakon zatvaranja međunarodnog aerodroma Imam Homeini u Teheranu.

Portparol Flydubai rekao je za CNN da su letovi iz Dubaija za Iran otkazani.

06.15 Izraelska vojska kaže da "nema komentar" nakon izveštaja o eksplozijama u Iranu

Izraelska vojska je rekla da "u ovom trenutku nema komentar", na pitanje CNN-a o izveštajima o eksplozijama u Iranu.

06.12 Prvi snimci napada Izraela na Iran: Nebo svetli, čuju se eksplozije

06.05 IRNA: Protivvazdušna odbrana je aktivirana, nema izveštaja o pretnji širom zemlje

Iranski sistemi protivvazdušne odbrane aktivirani su u nekoliko regiona kao mera predostrožnosti protiv potencijalnih vazdušnih pretnji, navodi se u najnovijem izveštaju državne novinske agencije IRNA.

Opsežne provere u Isfahanu, kritičnoj centralnoj provinciji sa značajnim nuklearnim postrojenjima, pokazuju da su sve osetljive vojne i bezbednosne instalacije ostale bezbedne, bez prijavljenih incidenata.

05.54 Skočile globalne cene nafte i zlata

Globalne cene nafte i zlata su skočile, a akcije naftaških kompanije su pale, posle objave američkih zvaničnika da je Izrael napao Iran.

Na azijski berzama cena sirove nafte je porasla više od 3 odsto, na oko 90 dolara po barelu, a zlato se prodaje blizu maksimalne cene od 2.400 dolara po unci.

05.49 Iranska državna televizija: Nuklearna postrojenja u Isfahanu su sigurna

Iranska nacionalna televizijska stanica IRIB je citirala "poverljive izvore" i objavila da su "nuklearna postrojenja u blizini grada Isfahana potpuno sigurna", prenosi BBC.

Iranski mediji prenose da su tri drona primećena iznad Isfahana rano ujutru i da su uništeni posle aktiviranja PVO sistema, prenosi Rojters.

05.42 Iranski ministar najavio odgovor na napad Izraela

U časovima koji su prethodili jutrošnjem napadu Izraela, ministar inostranih poslova Irana Hosein Amir-Abdolahijan upozorio je da će njegova zemlja "odmah i na maksimalnom nivou" odgovoriti na bilo kakav napad Izraela.

On je ovo najavio u intervjuu koji je dao za CNN. On je ranije rekao da je napad Irana na Izrael, koji se desio u subotu, bio "ispunjavanje prava na legitimnu odbranu", posle napada Izraela na konzulat Irana u Siriji, kada je ubijeno 13 ljudi.

05.37 Eksplozije u blizini Isfahana, otkazani letovi

Kako javlja iranska polu-zvanična agencija Fars, eksplozije su se čule u blizini grada Isfahana, u blizini međunarodnog aerodroma. U provinciji u kojoj se nalazi ovaj grad nalaze se i velika vazduhoplovna baza iranske vojske, veliki kompleks za proizvodnju projektila i nekoliko nuklearnih postrojenja.

Komercijalni letovi su otkazani iznad velikih iranskih gradova, uključujući Isfahan, Širaks i Teheran, javljaju državni mediji Irana, a prenosi Rojters.

Ranije je javljeno da su avio kompanije Emirates and Fly Dubai počele da menjaju rute svojih letova u petak ujutru, bez objašnjenja.

(Telegraf.rs/BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA