Vreme čitanja: oko 1 min.

Kenija istražuje smrt šefa oružanih snaga generala Francisa Ogole: Nastradao u padu helikoptera

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tela poginulih prebačena su u Najrobi, a dvojica preživelih nalaze se u bolnici

  • 0
Kenija general Francis Ogolla Nastradao u nesreći: General Francis Ogola Tanjug/AP

Kenijska vlada je poslala tim da istraži pad helikoptera u kojem su poginuli vojni načelnik general Fransis Ogola i još devet osoba. Nije poznato šta je dovelo do udesa helikoptara, preneo je BBC. General Ogola je bio među 12 osoba u letelici koja se srušila u četvrtak popodne neposredno posle poletanja na severozapadu zemlje.

Tela poginulih prebačena su u Najrobi, a dvojica preživelih nalaze se u bolnici. General sa četiri zvezdice biće sahranjen u nedelju u svojoj kući u zapadnom okrugu Siaia, saopštila je njegova porodica. Objavljujući trodnevnu nacionalnu žalost, predsednik Vilijam Ruto rekao je da je smrt generala "trenutak velike tuge" za zemlju.

Kenija, Vilijam Ruto Vilijam Ruto, predsednik Kenije Foto: Tanjug/AP

General Ogola je imenovan za načelnika odbrambenih snaga Kenije u aprilu prošle godine. Predsednik Ruto je opisao svog glavnog vojnog savetnika kao galantnog oficira koji je poginuo na dužnosti.

- Naša domovina izgubila je jednog od svojih najhrabrijih generala, galantnog oficira koji je služio svima - naveo je predsednik.

General Ogolla se prvi put pridružio odbrambenim snagama Kenije 24. aprila 1984, navodi se na internet stranici kenijskog ministarstva odbrane. Trebalo je da obeleži 40 godina u vojsci sledeće nedelje. Počeo je karijeru kao 2. poručnik u vazduhoplovstvu, gde se školovao za pilota borbenog aviona u američkim vazduhoplovnim snagama, navodi ministarstvo. On je 2018. postao je komandant vazduhoplovnih snaga.

U intervjuu prošlog maja, predsednik Ruto je obavestio javnost da je imenovao generala Ogola za komandanta vojske "uprkos brojnim savetima". Predsednik je rekao da je general Ogola bio u grupi koja je pokušala da utiče na rezultate predsedničkih izbora 2022.

Ovo je prvi put da je kenijski vojni načelnik umro na funkciji. General Ogola je trebalo da se penzioniše sledeće godine. Kenijski opozicioni lider Raila Odinga opisao je nesreću kao "strašan dan za Keniju".

(Telegraf.rs/BBC.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA