≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Plenković kandidat za šefa Evropske komisije? "Bild" lansirao priču

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nemački tabloid citira neimenovani izvor, koji navodi da Ursula fon der Lajen ima veoma male izglede za ponovni izbor

  • 8
Andrej Plenković Foto: Tanjug/Hina

Ursula fon der Leyen, prema izvorima nemačkog Bilda u političkim vrhovima Evropske unije, polako gubi potporu konzervativne grupacije evropskih stranaka (EPP) za novi mandat na čelu Evropske komisije i postoje izgledi da će joj evrokonzervativci pronaći zamenu u hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću ili grčkom predsedniku Vlade Kirijakosu Micotakisu prenosi Jutarnji.hr.

- I Plenković i Mitsotakis navodno su već izrazili interes za ponudu da budu kandidati za naslednika Ursule fon der Lajen. Šuška se kao kandidatkinji i o predsednici parlamenta Roberti Metsoli iz Malte koja nema iskustva u izvršnoj vlasti, ali ima puno samopouzdanja i ambicije te, kako se pokazalo na nominacionom kongresu EPP-a u Bukureštu početkom marta, i većeg talenta za govore nego fon der Lajen - piše Bild u tekstu naglašeno nenaklonjenom opciji da Ursula fon der Lajen dobije još jedan mandat na čelu Evropske komisije.

Nemački tabloid, takođe, citira neimenovanog člana Evropskog parlamenta iz redova Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kom su postavili pitanje kakve su šanse da novi saziv EP-a ponovo izglasa sadašnju predsednicu EK.

- Iskreno, šanse su s**nje...- izjavio je neimenovani zastupnik za Bild. Čak i kad bi većina u EP za izglasavanje kandidata EP došla nadohvat ruke, ostaje pitanje po koju političku cenu, rekao je isti izvor za Bild.

Tabloid ide i korak dalje tvrdeći kako Ursula fon der Lajen nema potporu za novu kandidaturu predsednice EK čak ni unutar vlastite stranke CDU.

U prilog toj tvrdnji navode kako je CDU u tekućoj kampanji za izbore za Evropski parlament ne koristi plakate s portretima aktualne predsednice EK.

Iz CDU-a Bild je na potonju temu dobio pojašnjenje kako se zaobilaženje lika predsednice EK u kampanji primenjuje iz taktičkih razloga.

- Fon der Lajen je svog stranačkog prijatelja iz CDU-a Markusa Piepera htela unaprijediti na visoko plaćeno mesto predstavnika malih i srednjih preduzeća u EU. Ali bilo je optužbi za nepotizam, čak i od poverenika EU. Pieperovo imenovanje je ogorčeno odbačeno. Taj primer pokazuje daFon der Lajen ima moćne protivnike, uključujući unutar redova konzervativne stranačke porodice EVP, koja takođe uključuje CDU i CSU - dalje piše Bild.

Isti izvor procjenjuje kako aktuelna šefica EK ima previše prepreka pred sobom, ako želi da ostvari novi mandat.

Uz spomenute otpore u vlastitim redovima, Fon der Lajen mora doprineti pobedničkom rezultatu EPP u izborima za evroparlament, zatim pridobiti koalicijske partnere u parlamentu te napokon podršku šefova vlada članica EU. Pritom Bild procenjuje da su potezima predsednice EK u dosadašnjem mandatu razočarani koalicijski partneri EPP-a poput Zelenih koji nisu zadovoljni tempom zelene tranzicije EU, kao i desničara koji su po svaku cenu hteli zaustaviti levog kandidata za predsednika EK, a sada Ursuli fon der Lajen zameraju nedovoljno desnu politiku.

Bild podseća i na aferu s netransparentnom nabavkom vakcina protiv COVID-19 od Pfizera, kao i na velike kritike na njen račun zbog potpunog svrstavanja na stranu Izraela u aktuelnom sukobu s Hamasom i Iranom. List smatra da za Fon der Lajen problem predstavlja sve slabija popularnost i ugled francuskog predsednika Emanuela Makrona koji joj je bio snažan oslonac u dolasku na čelo EK.

Detaljno se baveći političkom sudbinom Ursule fon der Lajen, Bild tek usputno predstavlja njene moguće naslednike. Za Plenkovića list tek navodi da je nedavno dobio parlamentarne izbore u Hrvatskoj, a za Mitsotakisa da je vrlo uticajan u Briselu.

Jutarnji.hr nije dobio odgovor Vlade Hrvatske u vezi sa tekstom koji je osvanuo u Bildu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Сања

    21. april 2024 | 16:46

    Боље да се бави Геноцидом у Јасеновцу

  • Go go

    21. april 2024 | 16:28

    Sve moj do mojega... Naravno, ovo nećete objaviti?

  • stela

    21. april 2024 | 16:34

    Pa onda definitivno Srbija nema tu sta dobro da nadje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA