Vreme čitanja: oko 2 min.

Kineski scenariji za invaziju na Tajvan mogli bi da budu promenjeni nakon neuspelog napada Irana na Izrael

O. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Slično Izraelu i zvanični Tajpej očekuje da će moći da se osloni na podršku Sjedinjenih Država u slučaju napada Kine, koja Tajvan smatra delom svoje teritorije

  • 9
Kina, Tajvan, vojska, vojne vežbe Foto: Shutterstock

Kina verovatno analizira neuspeli napad Irana na Izrael kako bi se pripremila za moguću invaziju na Tajvan. Stručnjaci veruju da će se Kina fokusirati na to kako su Izrael i njegovi saveznici osujetili napad, navodi se u izveštaju, Business Insider.

Iran je lansirao više od 300 dronova i projektila u prvom direktnom napadu na Izrael ali su Izrael i njegovi saveznici uspeli da obore većinu ispaljenih projektila i letelica. Rupert Hamond-Čembers, predsednik američko-tajvanskog poslovnog saveta, rekao je za Telegraf da će Kina verovatno razmotriti incident kako bi utvrdila kako da prevaziđe tehnologiju kojom su saveznici osujetili napad.

Si Đinping, Kina, Crveno more Da li će napasti Tajvan: Si Đinping, predsednik Kine Foto: Shutterstock, Tanjug/AP, ABACA / Abaca Press / Profimedia

- Analiziraće ono što se dogodilo. Ne samo način na koji su Iranci napali, već i to kako smo mi odgovorili - Izrael i koalicija koja ga podržava. Stopa obaranja dronova i projektila je bila izuzetno visoka , skoro savršena. Znak da bi Narodna oslobodilačka vojska Kine trebalo da odustane jeste taj da Amerika i njeni saveznici imaju tehnologiju da značajno osujete napad ove vreste - rekao je Hamond-Čembers.

Slično Izraelu i zvanični Tajpej očekuje da će moći da se osloni na podršku Sjedinjenih Država u slučaju napada Kine, koja Tajvan smatra delom svoje teritorije. Glasanje u Predstavničkom domu američkog Kongresa u subotu, kojim je izdvojeno skoro 61 milijarda dolara pomoći Ukrajini, takođe je potvrdilo da će oko 8 milijardi dolara otići na bezbednost u Indo- Pacifički region, uključujući i Tajvan.

Međutim, Hamond-Čambers sumnja da će protajvanski savez delovati skladno kao u slučaju Izraela:

- Jordanci, Britanci, Sjedinjene Države i Izraelci su radili zajedno na negiranju iranskog napada. U kojoj meri to imamo u Severnoj Aziji?Ona je u stvaranju, ali nisam još video zajedničku operativnu platformu koja omogućava interoperabilnost - dodao je on.

Upozorenje Ruperta Hamond-Čembersa usledilo je nakon što je kontraatmiral Majk Studeman, bivši komandant Kancelarije za pomorsku obaveštajnu službu Mornarice SAD, rekao kako izgleda da je zvanični Peking započeo "ratni marš".

- Ratna mašina Narodnooslobodilačke armije nastavlja da se modernizuje u sprintu i u svakoj oblasti, naveo je Studeman u članku "Rat na stenama" i dodao:

- Kineski predsednik Si Đinping je postavio ciljeve armiji od 2027. do 2035. godine jer želi da se vojska brže modernizuje i da mu ranije opcije vezane za Tajvan.

Tenzije između Kine i Tajvana su porasle otkako je Demokratska progresivna partija, koja se zalaže za nezavisnost od Kine, osvojila treći uzastopni mandat na predsedničkim izborima. U avgustu 2022. godine, nakon posete tadašnje predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu, tenzije su se došle do tačke ključanja kada jeKina započela vojne vežbe blokade ostrva koristeći bojevu municiju.

U aprilu 2023. Kina je ponovo pokrenula vojne vežbe oko ostrva nakon što je tadašnji predsednik Cai Ing-ven posetio SAD. U to vreme, Kina je vežbe opisala kao "strogo upozorenje protiv saradnje između separatističkih snaga".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    28. april 2024 | 09:11

    TAJVAN JE DEO KINE I TU AMERI NEMAJU STA DA TRAZE !!!

  • JACA 🍀

    28. april 2024 | 09:44

    Koliko ja vidim, to su vaše zapadnjačke analize, a šta Kina analizira - to vi ne znate!

  • Ja

    28. april 2024 | 12:51

    Iran nije napao Izrael, nego su u međusobno dogovorenom konfliktu glumili isto. Trebalo je umiriti javnost a ne izazvati sukob koji bi otišao van kontrole. Da li iko normalan misli da bi tako izgledao pravi napad. Nemojte da sa ovakvim analizama sramotite sami sebe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA