≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

„Kanada uvodi socijalno bodovanje“? Ne, to je čista izmišljotina

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dok srpski teoretičari zavere veruju da iza svega stoji Džordž Soroš, američki optužuju Kanadu da je postala komunistička zemlja

  • 0
Kanada Jamajka fudbal, Jamaica Canada Foto: Tanjug/AP

„UZBUNA! Kanada uvodi SOCIJALNO BODOVANJE – Džordž Soroš krstio novi projekat Džastina Trudoa“. Ova poruka vrti se u poslednje vreme po društvenim mrežama, ali nema nikakve veze sa stvarnošću.

- Kanadske vlasti sprovode novi sistem pod nazivom „otvoreno bakarstvo“, koji će povezati bankovne račune građana sa novim sistemom društvenog bodovanja. Nakon konvoja kamiondžija i drugih značajnih protesta protiv tiranije „pandemije“ virusa korona u Vuhanu (COVID-19) u Kanadi, režim Džastina Trudoa radikalizuje nacionalni bankarski sistem kako bi građanima bilo mnogo teže da izraze svoj glas protiv političke korupcije. „Ne postoji lakši način da kontrolišete mase nego da kontrolišete njihov pristup novcu i njihovu sposobnost kupovine, trgovine i slobodnog kretanja“, upozorava Slej njuz. (…) Cilj je da se proceni nešto iznad nečijeg kreditnog rezultata kako bi se utvrdilo da li je on ili ona dostojan da učestvuje u novoj globalnoj ekonomiji koju globalisti oslobađaju – navodi se u jednom od tekstova koji se vrte po internetu.

Dok su teoretičari zavere sa srpskog interneta opterećeni uvođenjem društvenog bodovanja i sve povezuju sa milijarderom Džordžom Sorošem, oni ne povezuju ovo sa Kinom i komunizmom. S druge strane, njihove američke „kolege“ navode da Kanada „uvodi kineski kreditni sistem“ i da je Kanada komunistička ili tehnokomunistička zemlja. Inače, slične tvrdnje InfoWars Aleksa Džounsa i slični sajtovi vrteli su i pre tri godine, tvrdeći da je Otava već uvela kreditni sistem.

Sistem društvenog bodovanja zaista postoji u Kini, ali ministarstvo finansija Kanade za AFP je navelo da ne postoji nikakav plan za uvođenje takvog sistema u drugoj po veličini zemlji sveta.

- Svaka optužba da kanadska vlada pokušava da uvede sistem društvenog kreditnog bodovanja je lažna – naveli su oni.

Mark-Andre Pižo, profesor Univerziteta u Saskačevanu, rekao je da otvoreno bankarstvo nema nikakve veze sa tvrdnjama koje se vrte po internetu. Sistem samo postavlja okvir za sigurniji protok finansijskih informacija između banaka i aplikacija treće strane, naveo je AFP.

Kanada još nije uvela otvoreno bankarstvo, ali plan je da se ono polako uvodi od 2025.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA