Vreme čitanja: oko 3 min.

Žena koja je videla Džilinog ubicu, izgovorila 3 reči kad su joj pokazali Legijinu sliku: U jedno je sigurna

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Žena, koja je tražila da ostane aninimna je jedan od četiri svedoka koji su videli muškarca u odelu kako tog dana trči u pravcu stanice metroa nešto posle 11.30 časova

  • 40
Džil Dando i Milorad Ulemek Legija Foto: Profimedia/Nick Scott/Alamy/Alamy i Profimedia/KOCA SULEJMANOVIC/AFP

Nakon što je britanski Mirror objavio vest da muškarac koji se traži radi saslušanja u vezi sa ubistvom poznate voditeljke BBC-a Džil Dando, navodno podseća na Milorada Ulemeka Legiju, novinari ovog lista su razgovarali sa ženom koja je jedan od svedoka u ovom slučaju koji ni posle 25 godina nije rešen.

Ona je tog 26. aprila 1999. godina slučajno prošla ulicom blizu kuće Džil Dando i videla nepoznatog muškarca kako trči.

Žena je sutradan u policiji ispričala da je videla jednom muškarca kako "trči sa zaprepašćenim izrazom na licu". Ona ga je mesec dana kasnije prepoznala na snimku sa nadzorne kamere.

Kada su je novinari Mirror-a pitali da li je čovek kog je videla Legija, ona je, nakon što je videla njegovu fotografiju kratko odgovorila: "To je on"

Na pitanje da li je sigurna u to, ona je odgovorila:

"Da, ne sumnjam...Bilo je to davno, ali se sećam lica od pre mnogo godina. Loše pamtim imena, ali sam dobra sa pamćenjem lica", rekla je ona.

Ona je takođe rekla da misli da mora da razgovara sa policijom.

Žena, koja je tražila da ostane aninimna je jedan od četiri svedoka koji su videli muškarca u odelu kako tog dana trči u pravcu stanice metroa nešto posle 11.30 časova.

Milorad Ulemek Legija, Jill Dando, Man X Foto-kolaž: KOCA SULEJMANOVIC / AFP / Profimedia, CCTV

Prema pisanju Mirrora, stručnjak za upoređivanje lica Emi Polito tvrdi da je uočio više sličnosti između nepoznatog muškarca i Milorada Ulemeka Legije.

Mirror podseća da je Ulemek osuđen u Srbiji na višedecenijsku kaznu zatvora, kao i da su u vreme ubistva Džil Dando britanski avioni bombardovali Srbiju tokom NATO agresije.

Kako navode, nekoliko sati nakon smrti Džil Dando, usledio je poziv u kojem se tvrdi da je "voditeljka ubijena zbog bombardovanja".

Mirror piše da Ulemek "zapanjujuće liči na osumnjičenog koji je ušao u autobus u Fulamu, u jugozapadnom Londonu, nekoliko minuta nakon što je Džil upucana ispred svoje kuće".

Polito, koji kao stručnjak sarađuje i sa policijom, tvrdi da nepoznati muškarac sa snimka i Legija imaju slično oblikovane usne, bradu, kosu, zulufe, te da su oblik i veličina noseva i ušiju dvojice muškaraca isti.

"U okviru ograničenja fotografija, nisu pronađene razlike između nepoznatog čoveka i gospodina Ulemeka“, navodi se u izveštaju Polita. Kako se navodi, Polito je mogao dati samo ograničenu tvrdnju o tome da su dvojica muškaraca ista osoba zbog nedostatka detalja na mutnoj fotografiji sa sigurnosne kamere.

Jill Dando, Džil Foto: Hugh Thompson / Capital pictures / Profimedia

"Postoje brojne sličnosti između dvojice muškaraca, pogotovo u predelu usana i linija kose koji dodaju malo težine tvrdnji da se radi o istoj osobi", navodi Polito.

Polito je rekao da bi možda bilo moguće napraviti precizniji nalaz ako se dobije kvalitetniji snimak kamere. Osim toga, veštak je istakao udubljenje na Ulemekovom nosu koje se ne vidi na snimku kamere, ali je vidljivo na foto-robotu koji je napravio očevidac u to vreme, a koji je policija objavila. Polito nije priložio sliku foto-robota.

Aleksandar Kovačević, advokat Milorada Ulemeka Legije, rekao je da "njegov klijent nije hteo da učestvuje kada je upitan da li je ubio Džil Dando", navodi Mirror.

"Obaveštavam vas da je moj klijent obavešten o ovome i da nije zainteresovan da učestvuje", naveo je Kovačević, tvrdi Mirror.

Skotland Jard je u ponedeljak 22. aprila izdao saopštenje u kojem navode da na 25. godišnjicu ubistva Džil Dando "naše misli ostaju sa njenom porodicom i svima onima koji su pogođeni njenom smrću".

"U godinama od njenog ubistva, istraga je bila predmet brojnih pregleda, sa ciljem da se utvrdi da li stvari mogu napredovati uz napredak tehnologije i forenzike. Istraga je sada u neaktivnoj fazi, što znači da trenutno nije predmet rutinskih revizija. Međutim, nijedno nerazjašnjeno ubistvo nikada nije zatvoreno i detektivi bi razmotrili svaku novu informaciju kako bi procenili da li predstavlja novu i realnu liniju istrage", navode iz Skotland Jarda.

Podsetimo, Ulemek je osuđen na po 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Zorana Đinđića 2003. godine, zločina Zemunskog klana, četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali 1999. godine i ubistva Ivana Stambolića 2000. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA