Vreme čitanja: oko 1 min.

U Atini kao na Marsu: Ova pojava je delom danas zahvatila i našu zemlju, otkrivamo o čemu je reč

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zbog peska i prašine u atmosferi, danas je u Srbiji padala prljava kiša

  • 0
Atina Foto: Printskrin/newesbeast

Snažan ciklon, koji se sa severa Afrike premeštao preko Mediterana, a danas svojim centrom preko Grčke i našeg područja dalje prema severu, osim kiše i pljuskova, doneo je i ogromne količine čestica peska i prašine iz Sahare.

Oblačnost Foto: sat24

Ogromna količina peska ne samo višim, već i nižim slojevima atmosfere stigla je preko Mediterana iz Sahare danas do Grčke, naročito do juga zemlje, a u jednom trenutku u Atini je postalo sve narandžasto kao posledica ogromne koncentracije.

Sinoptička situacija Foto: w2u

Pesak je stigao ciklonom i snažnim južnim strujanjem, a pošto je širom Grčke bilo i kiše, ona je bila prljava, odnosno obojena česticama pustinjskog peska i prašine.

U znatno manjoj količini u odnosu na Grčku, pesak je stigao danas i do Srbije, a s obzirom na to da je padala kiša, ona je i nad Srbijom bila prljava, odnosno obojena, a što je može najviše videti na vozilima nakon prestanka padavina.

Ciklon nastavlja put dalje prema severu preko Panonske nizije, odnosno premešta se ka centralnoj Evropi, tako da jaka kiša koja trenutno pada još na istoku i severoistoku Srbije prestaje tokom noći, a u drugoj polovini noći u svim predelima Srbije očekuje se delimično razvesravanje.

Ipak, uticaj novog ciklona sa Đenovskog zaliva, doneće Srbiji sutra u drugom delu dana čestu pojavu pljuskova sa grmljavinom.

Jugoistočni vetar biće u sutra u skretanju na jugozapadni, tako da se u manjoj količini pesak očekuje i sutra, ali već od četvrtka severozapadno strujanje u potpunosti će očisiti atmosferu od peska i prašine nad našim područjem.

Ipak, od vikenda se ponovo očekuje jačanje jugoistočnog strujanja, pa se očekuje dolazak novih količina peska i prašine iz Sahare, ali se očekuje suvo i uglavnom potpuno vedro.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA