Vreme čitanja: oko 2 min.

Beograđanka Ljubica optužena za tešku pljačku čuvenog dvorca na Malti

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ljubica Ž. bila je zaposlena kao menadžer projekta tokom restauratorskih radova

  • 0
malta Foto: shutterstock.com

Arhitekta uključena u restauraciju Velikog majstorskog dvorca optužena je za krađu tri antikvitetne vaze i sata iz istorijske zgrade u Valeti na Malti, javlja Times of Malta.

Ljubica Ž. (52), iz Beograda, negirala je optužbe za tešku krađu, nezakonito posedovanje kulturnih artefakata stečenih ilegalno i kršenje uslovne kazne zbog sličnih prekršaja.

Arhitekta, koja živi u Iklinu, bila je menadžer projekta i radila je za firmu koja se bavila radovima na dvorcu, prema izvorima Times of Malta. Pridružila im se u poslednjih šest meseci projekta, baveći se poslednjim građevinskim radovima.

Njena pozicija joj je omogućavala pristup celom dvorcu, koji je ponovo otvoren za posetioce u januaru nakon godina obimne restauracije.

Sudu je rečeno da predmeti za koje se sumnja da ih je ukrala nisu pronađeni. Krađa je prijavljena 5. aprila.

Sudu je rečeno da optužena, koja je opisana kao arhitekta u sudskim dokumentima, ima problem sa zavisnošću i da je bila na uslovnoj kazni zbog sličnih prekršaja.

Advokat Rakel Tua rekla je da se Ljubica ne može identifikovati na snimcima koje je policija imala.

Kaucija je odbijena nakon prigovora tužilaštva, koje je ukazalo na kriminalni dosije optužene i činjenicu da građani, uključujući njene kolege, još treba da svedoče.

Sudija Donatela Frendo Dimeš smatrala je optuženu nepouzdanom.

Advokat Nikolas Degaetano i inspektori Kristina Delia i Deril Borg zajedno sa Kurtom Faruđom, nadzornikom za kulturno nasleđe, tužili su Ljubicu, dok je advokat Rakel Tua brani.

KTP: Ona nije arhitekta

Portparolka Kamre tal-Periti, strukovne organizacije koja predstavlja arhitekte i građevinske inženjere na Malti, rekla je da Ljubica Ž. nema licencu za praksu kao arhitekta ili građevinski inženjer i da nije ovlašćena da se naziva arhitektom po zakonu.

Times of Malta je izvestio u utorak da je policija identifikovala osumnjičenu pregledanjem snimaka sa više sigurnosnih kamera.

Tri vaze i sat procenjeni su na ukupno 13.000 evra.

Heritage Malta je pre dve nedelje izdala saopštenje o nestanku artefakata.

Predmeti su nestali iz dvorana unutar dvorca, koji je ponovo otvoren za javnost ranije ove godine nakon pet godina obimne restauracije.

Nestanak vaza i sata dogodio se manje od mesec dana nakon što su dve zlatne medalje vredne 400.000 evra ukradene iz Pomorskog muzeja u Vitoriosi. Medalje su pronađene u rezidenciji muškarca optuženog za njihovu krađu i puštenog uz kauciju. Sud je čuo da su medalje pretrpele "neopozivu štetu" dok nisu bile pronađene.

Malta Maritime Museum je od tada pojačao bezbednost i pokrenuo internu istragu o krađi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA