Vreme čitanja: oko 2 min.

Suđenje verovatno tek posle izbora: Vrhovni sud SAD spreman da odbaci Trampove tvrdnje da ga štiti imunitet

O. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vrhovni sud Sjedinjenih Država po svemu sudeći je spreman da odbaci tvrdnje Donalda Trampa da je zaštićen imunitetom, on je odbacio krivicu po optužbama za poništavanje izbornog poraza, kao i u preostala tri krivična procesa koji se vode protiv njega

  • 0
Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

Vrhovni sud Sjedinjenih Država po svemu sudeći je spreman da odbaci tvrdnje Donalda Trampa da je zaštićen imunitetom, ali bi suđenje bivšem predsedniku Amerike za pokušaj prekrajanja izbornih rezultata moglo da bude odloženo za posle izbora, koji će se po zakonu održati prvog utorka u novembru.

Kako je preneo CNN, Vrhovni sud, međutim, nije spreman da da odrešene ruke specijalnom savetniku Džeku Smitu da nastavi sa optužbama protiv bivšeg predsednika. Usmeno iznošenje argumenata o Trampovom imunitetu od krivičnog gonjenja trajalo je nepunih tri sata i okončano je u četvrtak, a nastaviće se 9. maja, preneo je "Glas Amerike".

Nekoliko sudija je navodno spremno da prihvati rezultat koji bi mogao da ugrozi mogućnost da se suđenje Trampu održi pre novembarskih izbora. Vrhovni sud SAD čini devet sudija od kojih je troje imenovano tokom Trampovog mandata u Beloj kući.

Konzervativni članovi su agresivno ispitivali advokata koji je zastupao specijalnog tužioca, naizgled prihvatajući centralno pitanje koje je nametnuo Tramp, a to je da će budući predsednici, bez bar nekog oblika imuniteta, vremenom biti podvrgnuti politički motivisanom krivičnom gonjenju.

Veliki deo saslušanja se fokusirao na to da li treba da postoji razlika između Trampovih zvaničnih radnji u skladu sa njegovim predsedničkim dužnostima i njegovog privatnog ponašanja. Kako sud odluči to će odrediti Trampovu pravnu sudbinu i verovatno će odrediti pravila kriminalne izloženosti za buduće predsednike.

Po svemu sudeći Vrhovni sud će izbeći da jasnom odlukom reši pitanje imuniteta. Posledica toga biće da će nižim sudovima ostaviti mogućnost da postupaju, što bi Trampove slučajeve moglo da produži da traju mesecima. Početak jednog od tih suđenja vezanih za pokušaj prekrajanja izbornih rezultata bio je zakazan za 4. mart ali je odložen.

Tramp je odbacio krivicu po optužbama za poništavanje izbornog poraza, kao i u preostala tri krivična procesa koji se vode protiv njega - uključujući i suđenje za falsifikovanje poslovne dokumentacije prilikom tajnih novčanih isplata porno glumici Stormi Danijels.

U američkom Vrhovnom sudu trenutno sa 6:3 dominira konzervativna većina. Od 2000. i odluke Vrhovnog suda da je pobednik predsedničkih izbora republikanac Džordž Buš mlađi, a ne demokrata Al Gor – tumači se da najviša sudska instanca u Americi nije odigrala toliko važnu ulogu koja bi mogla imati uticaja na predsedničku trku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA