≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kamere snimile momenat kada je poznata influenserka ubijena ispred kuće: Pre tragedije bila u zatvoru

J. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nadzorne kamere snimile su napad koji se odigrao u petak, pokazujući napadača u tamnoj odeći i s kacigom na glavi kako silazi s motocikla, hoda prema crnom terencu i puca u Tik Tokerku koja je sedela unutra

  • 1

Iračka Tik Tok zvezda, poznata stotinama hiljada online pratilaca kao Om Fahad, ubijena je u kasnonoćnom napadu ispred svoje kuće u istočnom Bagdadu. Nadzorne kamere snimile su napad koji se odigrao u petak, pokazujući napadača u tamnoj odeći i s kacigom na glavi kako silazi s motocikla, hoda prema crnom terencu i puca u Tik Tokerku koja je sedela unutra.

Prema Al Jazeeri, Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je formiralo tim koji će istražiti okolnosti ubistva. Om Fahad, čije je pravo ime Ghufran Savadi, bila je popularna na Tik Toku, a imala je gotovo pola miliona pratilaca te je delila videe na kojima pleše uz pop muziku, prenosi Jutarnji.hr. 

U februaru 2023. sud ju je osudio na šest meseci zatvora jer je utvrđeno da njeni videi sadrže "nepristojan govor koji podriva skromnost i javni moral", a neki od njenih videa imali su više od milion pregleda.

Još pet kreatora online sadržaja takođe je tada dobilo zatvorske kazne do dve godine, a protiv ostalih su pokrenute istrage.

To se dogodilo nakon što je iračko Ministarstvo unutarnjih poslova u siječnju 2023. pokrenulo odbor za otkrivanje "opscenog i ponižavajućeg sadržaja" koji su na internetu objavili utjecajni ljudi poput Fahad. Prema iračkom Ministarstvu unutarnjih poslova, tako bi očuvali "moral i obiteljsku tradiciju" u iračkom društvu.

Takođe su stvorili i internetsku platformu na kojoj su irački korisnici prijavljivali svaki takav sadržaj. Vlasti su u to vreme tvrdile da je javnost pozdravila platformu i zabeležili su desetine hiljada prijava. Naime, Om Fahad nije prva iračka influenserka koji je upucna usred sve većeg gušenja sloboda na internetu.

Nor Alsafar, 23-godišnja Tik Tokerka sa stotinama hiljada pratilaca, ubijena je u septembru 2023, a Taru Fares, 22-godišnjeg modela i influencerku, ustrelili su naoružani napadači 2018. godine. Iraku nisu strana ni brojna takozvana "ubistva iz časti", a 22-godišnju You Tube zvezdu Tibu al-Ali je prošlog januara zadavio njen otac.

Inače, u Iraku je uvedena i kazna zatvora do 15 godina za gej brakove, jer time žele da "zaštite društvo od "moralne propasti".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA