Vreme čitanja: oko 10 min.

Dve žene, 2 ubistva, jedna kratka robija: Agent FBI odmotao klupko mračnih tajni i došao do šokantnog otkrića

M. P.

Vreme čitanja: oko 10 min.

"Sramota je što su prihvatili njegovu priču", rekao je Hiland, "jer su mu sada dali imunitet na osnovu toga"

  • 0
John Smith Foto: Privatna arhiva

Agent FBI-a koji je decenijama istraživao nestanak Fren Smit je ogorčen što su tužioci iz Nju Džersiju napravili dogovor sa njenim suprugom, piše NBC News.

Nakon što je Fren nestala 1991. godine, klupko mračnih tajni njenog muža počelo je da se odmotava.

U tri decenije koje su prošle od tada, Džon Smit (73) je osuđen za ubistvo svoje prve supruge u Ohaju nekoliko godina ranije, kog vlasti nisu ni bile svesne sve dok nisu počele da istražuju nestanak Fren.

Telo Fren nikada nije pronađeno, ali tužioci u Nju Džersiju su pre pet godina optužili njenog muža za njeno ubistvo. Tada je slučaj krenuo neobičnim putem: isti ti tužioci su odbacili optužbu za ubistvo protiv Smita u zamenu za informacije za koje su njena porodica i agent FBI koji je godinama istraživao slučajeve rekli da su nepouzdane i verovatno netačne.

Tokom prvog razgovora o dogovoru, penzionisani specijalni agent FBI Robert Hiland kritikovao je tužioce zbog dogovora.

"Ovo je bila greška Kancelarije tužioca okruga Merser", rekao je Hiland za Dateline.

"Oni su ostavili našu porodicu na cedilu", rekla je Šeri Dejvis, Frenina sestra.

Kancelarija tužioca branila je odluku o odbacivanju optužbe, navevši u saopštenju da je problem bio u tome što je sudija blokirao tužioce da iznesu ključne dokaze, a ono što je ostalo bi im omogućilo da "Smita prikažu kao lošeg muža, ali ne i kao ubicu".

Portparol je dodao da je porodica nestale Fren obaveštena o verovatnom odbacivanju optužbe i dogovoru pre nego što je optužba odbačena 6. jula 2023. godine.

"Priznali su da razumeju način na koji smo postupali i, iako su razočarani ishodom, tada nisu izrazili nikakvu kritiku", rekao je portparol.

Portparol kancelarije javnog branioca, koji je pregovarao o dogovoru sa Smitom, nije želeo da komentariše slučaj.

John Smith, nestala supruga Fren Smit Fren Smit Foto: Privatna arhiva

"Da, lagao sam"

Fren (49) je nestala je 28. septembra 1991. godine. Nedugo pre toga se preselila iz Floride u stan u Zapadnom Vindzoru, Nju Džersi, sa svojim novim suprugom, Džonom Smitom, i oporavljala se od preloma kuka, rekla je "Dateline" njena kćerka, Dijana Čilders.

Smit, inženjer, rekao je vlastima da je njegova žena odjednom otišla da poseti rođake, prema detektivu iz Zapadnog Vindzora koji je istraživao slučaj, Majku Densberiju. Njena porodica, međutim, rekla je da nisu čuli za nju, i dok su rođaci pokušavali da slože šta se dogodilo, detektiv je otkrio nešto što njena porodica nije prethodno znala: Smit je imao brak i pre nje.

Decenijama ranije, pobegao je sa Dženis Elejn Hartman nakon srednje škole, rekao je drugi detektiv, Dejv Mensju. Ali par se razveo 1974. godine, nakon samo nekoliko godina.

Nakon što su pronašli rođaka Hartmanove, porodica je saznala još jedan šokantan detalj: u danima nakon razvoda Hartmanova je nestala i više se nikada nije čulo za nju. Vlasti u Ohaju su verovale da je pobegla i nisu istraživale slučaj kao moguće ubistvo, rekao je Mensju.

Smit je ponudio čudno slične priče i detalje u vezi s nestancima obe svoje žene, uočili su detektivi. U izveštaju o nestaloj osobi, Smit je rekao da veruje da je Hartmanova otišla u Floridu sa crvenim koferom, rekao je Densberi. U vezi sa Freninim nestankom, rekao je da veruje da je otišla na Floridu sa žutim koferom da poseti porodicu, rekao je Densberi.

Kada je Fren nestala, vlasti su otkrile da Smit ima dugogodišnju devojku - menadžera ljudskih resursa koju je upoznao dok je tražio posao - koja je živela u kući na plaži u Konektikatu koju je posedovao. Frenk Bare, detektiv iz policije Milforda koji je počeo da pomogne u istrazi, rekao je da devojka nije znala da je Smit bio oženjen dva puta. Nije znala ni da su obe njegove žene nestale.

"Njen ceo svet se prevrnuo", rekao je Bare za "Dateline".

Devojka je pristala da nazove Smita i dozvoli istražiteljima da prisluškuju i snime razgovor.

Ona ga je suočila sa njegovim odnosom sa Fren, prema snimku poziva, i pitala ga da li je ona mrtva. Smit joj je rekao da ne misli tako, ali - jer ne zna gde je - "oni misle da sam joj naudio", prema snimku.

Kada ga je pitala za Hartmanovu, rekao je da su se razveli i da je prijavio njeno nestanak. Rekao je da je tek saznao da je nikada nisu pronašli.

Kada ga je pitala da li je lagao tokom poligrafskog testa, rekao je: "Pao sam na njemu".

"Čekaj, Džon", rekla je. "Da li si lagao tokom testa?"

"Da, lagao sam tokom testa", rekao je.

John Smith, nestala supruga Dženis Hartman Dženis Hartman Foto: Privatna arhiva

Otkrivanje dugo čuvane tajne

Istražitelji su sumnjali da je Smit odgovoran za nestanak svojih žena, ali nisu imali dokaza. Tek godinama kasnije, nakon što je Hiland preuzeo istrage 1998. godine, došlo je do proboja.

Do tada, Smit se preselio u predgrađe San Diega, ponovo se oženio i radio je za proizvođača automobila. Dana 5. maja 1999. godine, Hiland je organizovao akciju s agentima FBI širom zemlje da sprovedu seriju koordinisanih razgovora s ljudima povezanim sa Smitom - rođacima, kolegama i bivšima - kao i sa samim Smitom.

Tokom višesatnog razgovora sa Smitom, Hiland je rekao da ga je više puta suočio sa neusaglašenostima u njegovim izjavama o tome šta se dogodilo sa Fren i Hartmanovom. Kada je agent konfrontirao Smita zbog laganja na poligrafu, Smit je porekao da je to rekao, rekao je Hiland.

"Izvadio sam diktafon, pustio snimak, i Džon je mogao da čuje kako je svojim glasom rekao sve te stvari", rekao je Hiland o puštanju snimljenog razgovora između Smita i njegove bivše devojke. Smit je "pocrveneo i slegao ramenima".

U jednom trenutku, rekao je Hiland, Smit je ponudio hipotetičko pitanje o dve osobe koje su se posvađale i jedna od njih bila smrtno udarena od strane autobusa.

Smit je pitao: "Da li je druga osoba odgovorna za ubistvo?" Hiland je rekao. "Rekli smo, 'Ne, to je nesreća. To ne bi bilo ubistvo. Da li je to ono što se desilo Fren?' Rekao je, 'Ne znam šta se desilo Fren. Samo znam da nije mrtva. Ako je mrtva, verovatno je na nebu.'"

Smit je istražiteljima rekao da ima srčani udar i razgovor je završen, rekao je Hiland. Ali, nekoliko dana kasnije, bivši istražitelj je otkrio, brat Smita je FBI-ju rekao nešto što ranije nije otkrio.

U zamenu za dogovor kojim se sprečavaju tužioci da ga optuže, brat je otkrio da je u novembru 1974. godine video Smita sa velikom šperpločom u garaži pored kuće njegovih baka u Ohaju.

Smit je plakao, rekao je brat, i izgledalo je kao da stavlja odeću koja, po njegovom mišljenju, pripada Hartmanovoj, u kutiju.

Kutija, koja je bila zapečaćena, ostala je u garaži pet godina, dok je njegov deda nije otvorio, rekao je brat Smita istražiteljima. Brat je izjavio da je video nešto što je izgledalo kao ostaci Hartmanove unutar kutije, rekao je Hiland.

Njene noge su bile odsečene, a kosa joj je izgledala kao da je u bojama duge - detalj koji su vlasti kasnije pripisale boji odeće koja je umrljana njenom krvlju, rekao je Hiland.

Otkriće je mučilo brata godinama, rekao je Hiland, ali nije progovorio jer ga je deda zamolio da ćuti.

"Deda je rekao: 'Ako pozovemo šerifa, to će dovesti do toga da tvoja baka umre'", rekao je brat.

Nakon što je brat nazvao Smita i rekao mu da je pronašao kutiju, Smit je stigao do kuće svojih baka, stavio kutiju na suvozačko sedište svoje "korvete" i odvezao se, rekao je brat zvaničnicima.

Nakon što je to otkrio FBI-ju, složio se da se suoči sa svojim bratom. U razgovoru, koji je snimljen, Smit je opisao kutiju kao "šalu" i rekao da mu je neko ostavio mrtvu kozu unutra, prema transkriptu poziva.

U jednom trenutku, brat je rekao: "Imao sam noćne more gde me je Džen jurila niz put, tukla me svojim nogama, Džon".

"Dobro", odgovorio je Smit.

Gotovo godinu dana kasnije, ostaci su iskopani iz ruralnog groblja u Indijani i, u aprilu 2000. godine, pozitivno identifikovani Hartmanova.

Ranije je, kako se ispostavilo, ekipa je u odvodnom kanalu pored puta pronašla kutiju opisanu od strane Smitovog brata, ali ostaci nisu mogli biti identifikovani i telo je sahranjeno kao NN osoba.

Šest meseci nakon identifikacije, Smit je optužen za ubistvo u slučaju Hartmanove. Žalio se da nije kriv, ali je osuđen. Godine 2001. dobio je doživotni zatvor s opcijom od najmanje 15 godina robijanja pre sticanja prava na uslovnu slobodu.

FBI, računar Agent FBi ostao zatečen odlukama tužilaštva Foto: Shutterstock.com

Slučaj se raspada

Nakon te presude, Hiland je nastavio da traži Fren. Rekao je da je organizovao višestruka iskopavanja na radnom mestu Smita u Nju Džersiju i kući na plaži u Konektikatu, kao i da je radio sa tajnim doušnicima u zatvoru u kom je bio Smit, kako bi sakupio informacije. Nijedan od tih napora nije dao nikakve nove dokaze, rekao je.

Tužioci iz okruga Merser su se kasnije sastali sa Hilandom na Akademiji za obuku FBI u Virdžiniji, gde je radio kao instruktor. Iako nije bilo novih dokaza, navela je kancelarija tužioca u svom saopštenju, nakon sastanka su verovali da imaju dovoljno dokaza da optuže Smita za nestanak Fren iz 1991. godine.

U novembru 2019. godine, Smit je optužen za ubistvo prvog stepena nakon što su tužioci velikoj poroti predstavili dokaze o nestanku Fren i ubistvu Hartmanove.

"Bio je stav države da je, 1991. godine, Smit verovao da ima uspešan plan kako da pobegne s ubistvom i sledio je svoj plan iz 1974. godine, ali je ispravio jedinu grešku koju je napravio u ubistvu Dženis Hartman - držao je njeno telo na mestu gde će biti slučajno otkriveno", saopštila je kancelarija tužioca.

Ali 2022. godine, navodi se dalje u saopštenju, sudija je blokirao tužioce da predstave dokaze iz ubistva Hartmanove, rekavši da bi porota nepravedno bila izložena predrasudama. Suočeni sa očekivanim odbacivanjem optužbi, navedeno je u saopštenju, tužioci su postigli dogovor sa Smitom.

Zbog toga što telo Fren nikada nije pronađeno, verovatnoća pronalaženja novih dokaza i sprovođenje uspešnog krivičnog gonjenja delovalo je "minimalno". Kako bi pružili porodici kakav-takav zaključak slučaja, navedeno je u saopštenju, tužioci su se složili da odbace optužbu za ubistvo ako otkrije šta je uradio sa Freninim ostacima.

Kancelarija tužioca nije zahtevala potkrepljujuće dokaze koji bi podržali priču - "pronalazak" bi bio nemoguć s obzirom na to koliko je vremena prošlo od njenog nestanka, a nisu ni zahtevali da Smit kaže kako ju je ubio.

"Pregovarajući o sporazumu o neprocesuiranju, Smit ne bi priznao ubistvo ali bi se složio da nam kaže šta je uradio s njenim telom", rekao je portparol.

Tužioci su podelili sa Freninom porodicom šta je Smit rekao, ali nisu otkrili detalje javnosti. Diana Čajlders, Frenina kćerka, izjavila je da su zvaničnici rekli porodici da je Smit priznao da je umotao telo njene majke u ćebe i ostavio ga u kontejneru za smeće u fabrici gde je radio u Nju Džersiju.

Dejvis, sestra Fren Smit, rekla je da je ideja da sporazum pruži okončanje agonije za njenu porodicu bila uvreda. Nije verovala Smitovoj priči, rekla je, dodavši da ta informacija nije "ništa" pomogla njenoj porodici.

Hiland, koji je otišao u penziju iz FBI 2022. godine, bio je ogorčen što sporazum nije zahtevao potpuno priznanje ili potkrepljujuće dokaze. Rekao je da je vrlo malo verovatno da bi Smit ostavio telo u kontejneru za smeće u fabrici sa mnogo zaposlenih koji bi ga lako mogli primetiti.

Prema Hilandu, bilo je toliko indirektnih dokaza koji optužuju Smita za navodno ubistvo Fren - uključujući kada je rekao svojoj tadašnjoj devojci u snimljenom pozivu da je lagao policiji dok su ga ispitivali o njenom nestanku - da je verovao da bi tužioci mogli dokazati njegovu krivicu.

"Sramota je što su prihvatili njegovu priču", rekao je Hiland, "jer su mu sada dali imunitet na osnovu toga".

Hiland je dodao da kada Džon Smit bude išao na sledeće saslušanje za uslovni otpust 2029. godine, može imati bolje šanse da izađe jer može reći da je sarađivao sa vlastima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA