≫ 

Vreme čitanja: oko 9 min.

UZNEMIRUJUĆE! Ne može bolesnije od ovoga: Krao mrtve devojčice iz grobova i od njih pravio lutke, to nije sve!

M. P.

Vreme čitanja: oko 9 min.

Među hrpom đubreta unutar kuće Moskvina, iz Nižnjeg Novgoroda u Rusiji, nalazilo se 26 mumificiranih tela devojčica i žena starosti od tri do 29 godina

  • 2
Anatoly Moskvin, zombi lutke Foto: KP/east2west news/WillWest News/Profimedia

Pre više od decenije, dobro obrazovani ruski istoričar bio je uhapšen kada je pronašena njegova jeziva kolekcija ručno pravljenih ljudskih lutaka razbacanih po njegovom stanu, piše Daily Mail.

Nekada je bio cenjen u svojoj branši, ali kada su užasne istine počele da izlaze na videlo 2011. godine o Anatoliju Moskvinu (57), koji je iskopavao tela žena i pretvarao ih u lutke. Veruje se da je do kraja svoje dvadesetogodišnje pljačke grobova oskrnavio ukupno njih oko 150.

Među hrpom đubreta unutar kuće Moskvina, iz Nižnjeg Novgoroda u Rusiji, nalazilo se 26 mumificiranih tela devojčica i žena starosti od tri do 29 godina.

Ovaj naučnik koji je postao skrnavitelj grobova i leševa živeo je sa tim lutkama u svojoj kući užasa nakon što ih je pretvorio u strašne igračke i ukrasio ih karminom, šminkom i čizmama do kolena.

Iskopavao je tela devojčica pre nego što bi ih odvukao u svoj dom, gde bi ih pretvorio u ukrasne figure koje su ličile na antikvarne lutke sa crvenim usnama, rumenim obrazima i jarko obojenim, naboranim haljinama.

Slike njegove jezive kolekcije prikazuju tela i kosture u čarapama i kostimima, pri čemu je jedno čak obučeno da podseća na dečjeg plišanog medvedića.

Snimak koji je policija kasnije objavila pokazivao je mrtvu decu raspoređenu po njegovoj kući u čudnim odevnim kombinacijama. Virile su iza zavesa i bile ugurane u praznine u zidovima.

Takođe su bile postavljene da sede na policama i sofama, okružene neredom.


Neke su pronađene sa licima obavijenim tkaninom preko koje je Moskvin nanosio šminku, dok su druge imale ruke sakrivene ispod komada tkanine.

Strašna slika jedne od njegovih žrtava pokazivala je lobanju prekrivenu debelim slojem voska dok su zubi virili iz usta mrtve devojčice.

Priznao je da je trule leševe punio krpicama pre nego što bi im preko lica stavljao najlon čarape, ili bi im pričvrstio lica modnih lutki preko ljudskih.

Moskvin bi takođe ubacivao dugmad ili lutkine oči u očne šupljine devojčica kako bi mogli "gledati crtane filmove" s njim.

Samoproglašeni "nekropolista" - ekspert za groblja - sakupljao je fotografije i ploče skinute sa nadgrobnih spomenika, priručnike za pravljenje lutaka i karte lokalnih grobalja, kao i originalnu odeću koju su devojčice nosile kada su bile sahranjene.

Kada su policajci konačno uhvatili Moskvina, pronašli su muzičke kutije i igračke utisnute u tela, tako da lutke mogu proizvoditi zvukove za perverznog muškarca kada bi ih dodirivao.

Takođe su pronađene lične stvari i odeća unutar nekih mumija, a jedna je čak imala deo svog nadgrobnog spomenika sa njenim ispisanim imenom, koji je bio utisnut unutar tela.

Otkriveno je da je Moksvin obeležavao rođendan svake od svojih lutaka u svojoj spavaćoj sobi u jezivim ritualima, kao i da ih je imenovao i organizovao zabave za svoje "igračke".

Nadimak "Gospodar mumija" koji su mu dali lokalni ruski mediji dobio je jer je očuvao devojčice koristeći so i sodu bikarbonu, budući da su sve bile umrle pre mnogo godina.

Nije bilo jasno da li je svaka lutka sadržavala pun set ljudskih ostataka.

Roditelji Moskvina navodno su videli jezive lutke razbacane po njihovom domu u kojem je Moskvin živeo - ali tvrde da nisu imali pojma da one sadrže tela preminulih devojčica.

Njegova majka Elvira (84) rekla je: "Videli smo ove lutke ali nismo sumnjali da su unutra mrtva tela."

"Mislili smo da mu je to hobi da pravi takve velike lutke i nismo videli ništa loše u tome."

Rekla je da je nakon odluke iz 2020. godine da ne bude oslobođen da je sud pristrasan prema njenom sinu koji "nije sposoban da bude u društvu, radi, ili se oženi".

Anatoly Moskvin, zombi lutke Jedna od lutki koje je Moskvin napravio od ukradenih leševa devojčica Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Pozadina priče

Tokom sovjetskih godina, Moskvin je radio kao prevodilac u Crvenoj armiji, ali njegova izopačena ljubav prema mrtvima kuvala se duboko u njemu mnogo godina pre toga.

Moskvin je svoju opsesiju pripisivao incidentu iz 1979. godine, koji se dogodio kada je imao samo 13 godina.

"Ekspert za groblja" podelio je priču u Nekrologijama, nedeljnom ruskom izdanju posvećenom grobljima i nekrologijama, kojem je bio predan doprinosilac.

U Moskinovom poslednjem članku za časopis, objavljenom 26. oktobra 2011. godine, opisao je kako je grupa muškaraca u crnim odelima navodno zaustavila na putu kući iz škole.

Bili su na putu ka sahrani 11-godišnje Nataše Petrove pre nego što su Moskvina odvukli do njenog kovčega gde su ga primorali da poljubi njen leš.

"Odrasli su gurnuli moje lice na voštano čelo devojčice s izvezenom kapom i nisam mogao ništa da uradim osim da je poljubim kako je naređeno", napisao je Moskvin.

"Poljubio sam je jednom, zatim ponovo, zatim ponovo."

Navodno je tada ožalošćena majka devojčice stavila venčani prsten na prst mladog Moskvina i venčani prsten na prst njene mrtve kćeri.

"Moja čudna svadba sa Natašom Petrovom bila je korisna", naveo je Moskvin u članku.

Tvrdio je da je ovaj doživljaj doveo do njegovog izopačenog verovanja u magiju i jezive fascinacije mrtvima.

Tada je kao školarac počeo da luta po grobljima, a njegova morbidna interesovanja odvela su ga na put koji će ga na kraju dovesti do sticanja diplome iz keltologije - kulture čija mitologija često zamućuje granice između života i smrti.

Počeo je da istražuje sahrane, smrt i okultizam, i imao veliku ličnu biblioteku sa više od 60.000 knjiga i dokumenata na te teme.

Iako je spolja delovao kao akademski genije, u sebi je krio zastrašujuću stranu dok je nastavljao da luta s groblja na groblje.

Od 2005. do 2007. godine, Moskvin je tvrdio da je posetio oko 752 groba u Nižnjem Novgorodu.

Pravio je detaljne beleške o svakom i uranjao u istoriju tela koja su tamo bila sahranjena.

Poremećeni naučnik tvrdio je da je hodao i tridesetak kilometara dnevno, ponekad spavao na balama sena i bio primoran da pije kišnicu iz bara.

Tvrdio je da je jednom spavao u kovčegu pripremljenom za sahranu.

Međutim, 2009. godine, njegova interesovanja su postala fizička, kako su lokalni stanovnici počeli da otkrivaju da su grobovi njihovih voljenih bili oskrnavljeni, a ponekad i potpuno iskopani.

Portparol ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova general Valerij Gribakin rekao je CNN-u tada: "Naša vodeća teorija bila je da su to uradile neke ekstremističke organizacije."

"Odlučili smo da ojačamo naše policijske jedinice i formiramo... grupe sastavljene od naših najiskusnijih detektiva koji se specijalizuju za ekstremističke zločine."

Ali gotovo dve godine, tragovi vlasti nigde nisu vodili.

Grobovi su i dalje bili oskrnavljeni, a niko nije imao pojma zašto.

Prekretnica je napokon došla 2011. godine nakon terorističkog napada na aerodromu Domodedovo u Moskvi.

Policajci su saznali da su muslimanski grobovi narušavani u Nižnjem Novgorodu i vodili su ih do groblja gde su pronašli krivca kako prekriva slike mrtvih muslimana.

Ali to nije sve što su otkrili.

Moskvin je konačno uhvaćen dok je skrnavio grob na istom groblju, i osam policajaca upali su u njegov stan tragajući za dokazima.

Ono što su pronašli potreslo je svet.

Anatoly Moskvin, zombi lutke Bolesne kreacije Moskvina šokirale su svet Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Roditelji žrtava

Godine 2022, roditelji žrtava su osetili strah nakon što je objavljeno da bi Moskvin mogao biti oslobođen iz zatvora nakon što je psihijatar podržao njegovo puštanje.

Sudovi su odbili da ga oslobode, ali su psihijatri šokantno sugerisali da nema medicinskog razloga da se Moskvin drži u bezbednom smeštaju.

Roditelji preminule dece molili su da ga zadrže iza rešetaka do kraja života, strahujući da bi se brzo vratio svojim bolesnim navikama ako bi bio oslobođen.

Telo žrtve ubistva Olge Čardimove, stare deset godina, bilo je jedno od 26 koje je Moskvin iskopao i pretvorio u mumificirane lutke.

Njena majka Natalija Čardimova nije shvatila da je tokom redovnih poseta ćerkinom grobu njen kovčeg bio prazan, pošto je Moskvin ukrao Olgin leš za svoju bolesnu kolekciju.

"Ove poslednje vesti o oslobađanju nisu dobre", rekla je Natalija tada.

"Takođe sam veoma uplašena da će se vratiti starim navikama. Nemam vere u njegovo izlečenje. On je fanatik."

"I bilo bi veoma teško za nas, ne daj Bože, da prođemo kroz te događaje još jednom - iskopavanje i ponovno sahranjivanje - ako ponovo pronađe mesto gde je sahranjena."

Očajna majka konstantno je bila protiv njegovog oslobađanja i rekla je da je "ovaj stvor doneo strah, teror i paniku u moj život" svojim "grotesknim" zlostavljanjem mrtve dece.

"Bila bih srećna da znam da će provesti život u bolnici", rekla je.

Godine 2020, Moskvin je konstantno odbijao da se izvini porodicama svojih žrtava.

Ranije, Moskvin je rekao roditeljima: "Ostavili ste svoje devojčice na hladnoći - i ja sam ih doveo kući i zagrejao ih."

"Ove devojčice su devojčice", dodao je, "nisam imao predstavu o roditeljima."

"Nijednu od njih ne poznajem."

"Osim toga, sahranili su svoje ćerke, i tu se završavaju njihova prava nad njima..."

"Dakle, ne, ne bih se izvinio."

Anatoly Moskvin, zombi lutke Ne vidi ništa loše u onome što je radio: Anatolij Moskvin Foto: KP/east2west news / WillWest News / Profimedia

Hapšenje i motiv

Moskvin je optužen prema Članu 244 Krivičnog zakonika za oskvrnuće grobova i leševa, što je optužba koja je nosila do pet godina zatvora.

Ali nakon psihijatrijske procene, utvrđeno je da ima oblik paranoidne šizofrenije.

Na ročištu 25. maja 2012. godine, okružni sud u Nižnjem Novgorodu proglasio je Moskvina nesposobnim za suđenje, oslobađajući ga od krivične odgovornosti.

Umesto toga, osuđen je na "prinudne medicinske mere" i premešten u psihijatrijsku kliniku.

Godine 2014. portparol je rekao: "Nakon tri godine praćenja u psihijatrijskoj klinici, apsolutno je jasno da Moskvin nije mentalno sposoban za suđenje... Zbog toga će biti zadržan na psihijatrijskom lečenju u klinici."

Nakon hapšenja, Moskvin je dao intervju ruskim medijima gde je otkrio izopačene motive iza svoje serije zločina užasa.

Rekao je da je osećao veliku simpatiju prema mrtvim devojčicama i da je mislio da ih nauka ili crna magija mogu vratiti u život.

Kao ekspert za keltsku kulturu, saznao je da su drevni druidi spavali na grobovima kako bi se približili duhovima mrtvih i komunicirali s njima.

Počeo je da traži umrlice preminule lokalne dece, i kada bi pronašao onu koja "mu je govorila", spavao bi na grobu deteta kako bi utvrdio da li preminuli želi da bude vraćen u život.

Priznao je da je to radio oko 20 godina, ali "nikada nije iskopao telo deteta bez njegove dozvole".

Kako je stario, rekao je da je počelo da ga boli spavanje na grobovima, što je bio trenutak kada je počeo da ih dovodi kući.

Takođe ga je navodno motivisala sopstvena želja da ima decu, posebno ćerku.

Moskvin je jednom pokušao da usvoji malu devojčicu, ali mu je zahtev odbijen zbog niskih prihoda.

Negirao je seksualnu privlačnost prema lutkama i tvrdio je da ih umesto toga smatra svojom decom dok s njima razgovara, peva pesme i gleda crtane filmove.

Međutim, Moskvin je vlastima 2020. godine rekao da želi da se oženi za svoje "devojke" i da radi kao instruktor jezika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • V8

    29. april 2024 | 06:37

    Ovaj je teško oboleo, samo nezna, inače da je svestan svojih postupaka brzo bi se obesio,...

  • Bgd

    29. april 2024 | 00:21

    Satanista!!! A komunizam je baza satanizma.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA