≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kraj mrtvog oca sedeo 18 sati čekajući mrtvozornika: "Hitna je bila i otišla, bar su ga podigli na kauč"

I. N.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Muškarac, čiji otac je preminuo usled srčanog udara u Austriji, gledao je beživotno telo svog oca gotovo čitav dan

  • 1
Tužan, mladić, depresija Foto: Pixabay

Alen I. (37) iz Austrije sedeo je kraj tela svoj preminulog oca Jusufa (67) gotovo 18 sati čekajući da dođe mrtvozornik.

Bizaran slučaj dogodio se početkom marta u regionu Velsa. Kako piše Heute, Jusuf je došao da poseti sina kada je iznenada imao srčani udar i samo se srušio na pod.

Alen je odmah pozvao Hitnu pomoć, koja je brzo stigla na lice mesta i više od pola sata pokušavala da reanimira Jusufa. Na kraju su mogli samo da konstatuju smrt. Nakon toga, uzeli su svoje torbe i otišli.

Kada ih je Alen pitao šta da radi sa telom, lekari su mu rekli da pozove broj 141, jer ekipa nema lekara koji može da izvrši pregled tela i izda potvrdu o smrti.

"Bar su bili toliko ljubazni da telo mog oca polože na kauč", priča Alen.

Šokiran zbog iznenadnog gubitka oca, Alen je pozvao broj koji su mu dali i objasnio situaciju, a onda je usledila agonija.

"Bio sam slomljen i pozvao sam ih da pošalju mrtvozornika, koji bi došao da izda umrlicu, jer bez toga pogrebno preduzeće ne sme da preuzme telo. Međutim, rekli su mi da nemaju slobodnog lekara i da ih zovem sutradana", priča Alen.

Njegova porodica je bila šokirana i nisu mogli ništa drugo da urade, nego da ostave telo u kući.

"To je bilo oko 23 časa, nije bilo šanse da spavamo. Ko bi mogao, kada imate telo mrtvog čoveka u dnevnoj sobi", priča Alen, otac dvoje dece.

Nakon neprospavanje noći Alen je ponovo pozvao broj 141. Opet su mu rekli da nemaju da pošalju lekara... Na kraju je morao da potraži drugo rešenje, odnosno da stupi u kontakt sa regionalnim mrtvozornikom.

"Morao sam da sednem u automobil, tako skrhan od bola, umoran i moram priznati poprilično besan. Morao sam da vozim 20 kilometara da bi stigao do tamo", priča Alen.

Tamo ga je sačekao novi šok. Tamošnji lekar mu je rekao da ne sme da izda umrlicu bez odobrenja načelnika regiona.

"Žena mi je rekla da je za sve kriva birokratija, politika... Jer zakonodavci nisu usvojili zakon koji ovo reguliše", kaže Alen.

Kako ističe, mrtvozornik je došao tek oko 14 sati i nakon pregleda, uz odobrenje lokalnih vlasti, izdao je umrlicu.

Iz pogrebnog preduzeća su stigli sat vremena kasnije da preuzmu telo.

"Moj pokojni otac je ležao u našoj dnevnoj sobi punih 18 sati. Nadam se da nikad niko neće morati da proživi to što smo mi proživeli", kaže Alen.

Zbog sličnih incidenata u prošlosti, austrijski Zakon o mrtvačnicama često je kritikovan. Državni parlament je na nedavnom sastanku jednoglasno usvojio amandman. Ovo ima za cilj da spreči ovakve situacije.

"I dalje bismo želeli da u ovom trenutku istaknemo da je obezbeđivanje inspekcije mrtvih u sferi uticaja opština“, naveli su iz kancelarija zamenice u parlamentu Kristine Haberlander (OVP).

Heute navodi da ranije nije bilo dozvoljeno pomeranje tela sve dok nadležni lekar ne obavi obdukciju. Ovo je često trajalo satima i predstavljalo je veliki teret za članove porodice. Kako navode, u budućnosti će biti moguće preneti telo na drugu lokaciju (npr. mrtvačnicu, bolnicu) dok lekar ne bude imao vremena. Pored toga, više lekara bi trebalo da bude ovlašćeno da zvanično utvrde smrt.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gaga

    29. april 2024 | 09:00

    Tata mi je umro u kuci, u Hrvatskoj u 18 casova, mrtvozornik dosao u 20 casova,a telo izneli u 21 cas. Ostavinska rasprava se odrzala nakon 1,5 mesec, a u Srbiji birokratiji treba 1-2 godine da se odrzi ostavinska, pricao mi covek kom je umrla zena.Auto bio na nju, on u godinama i ne moze da ga prebaci vec preko godinu dana na sebe jer nije odrzana ostavinska rasprava,sramotno!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA