Vreme čitanja: oko 1 min.

Tornado pustošio sve pred sobom: Poginula beba u Oklahomi, još četiri osobe povređene

O. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nacionalna meteorološka služba je potvrdila da preliminarni podaci pokazuju da su neki od tornada imala brzinu vetra od čak 136 milja na sat (oko 218 kilometara na sat)

  • 0
Oklahoma tornado Tasnjug/AP

Prema poslednjim informacijama najmanje pet osoba, među kojima i jedno dete (4), nastradalo je u seriji razornih tornada koji su proteklog vikenda pogodili centralne delove Sjedinjenih Država. Kako je preneo BBC, četiri osobe su poginule u Oklahomi, dok je jedna izgubila život u Ajovi.

Snažno nevreme koje je počelo u petak, pričinilo je značajnu materijalnu štetu, a desetine hiljada ljudi ostalo je bez električne energije. U više od 12 oblasti u Oklahomi je uvedeno vanredno stanje. U državama Nebraska i Ajova registrovano je čak 70 tornada.

Nacionalna meteorološka služba je potvrdila da preliminarni podaci pokazuju da su neki od tornada imala brzinu vetra od čak 136 milja na sat (oko 218 kilometara na sat). Nevreme se protezalo i od Teksasa do Misurija i za svega nekoliko sati je palo oko 18 centimetara kiše po kvadratnom metru, prenela je agencija AFP.

Na društvenim mrežama su objavljeni brojni snimci pričinjene štete na kojima se vide uništene kuće i prevrnuti automobili. Hitne službe u Oklahomi su registrovale najmanje sto povređenih kojima je morala da se ukaže lekarska pomoć.

"Ponovo ćemo ustati, očistićemo ruševine, izgraditi kuće i krenuti napred", rekao je Čarls Mekol, šef Predstavničkog doma Kongresa Oklahome.

Guverner Oklahome Kevin Sit, izjavio je da je u nekoliko gradova pričinjena najgora šteta koju je on video u poslednjih šest godina od kada je na čelu države.

"Video sam da nailazi veliki tornado. Imao sam dovoljno vremena samo da odvedem decu i suprugu u zaklon. Sve je uništeno. Komšiluk ne postoji. Pomagali smo onima koji su ostali zatrpani da se izvuku iz ruševina - rekao je Brent Ričardson, jedan od žitelja Omahe.

Predsednik SAD Džozerf Bajden je razgovarao sa guvernerom Oklahome i ponudio je federalnu pomoć najugroženijim područjima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA