≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Snimljen udar ukrajinskog drona u ruski radarski sistem od 7,5 milona dolara

O. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je na Telegramu da je jedinica "Guska 9" bila odgovorna za uklanjanje radarskog kompleksa

  • 2
Rat u Ukrajini, ukrajinska jedinica za rukovanje dronovima Foto: Tanjug/AP

Na društvenim mrežama je osvanuo još jedan snimak zabeležen na frontu u Ukrajini, a koji navodno prikazuje kako ukrajinski dron vredan nešto manje od 27.000 američkih dolara uništava ruski radarski sistem "Podljot", koji je vredan preko 7,5 miliona dolara. Kako prenosi, dailymail.co.uk, snimak je nastao krajem prošle nedelje i prikazuje uništenje skupocenog ruskog sistema.

Ukrajinci su u napad poslali poljski dron-kamikazu tipa "Warmate", koji je pogidio rotirajuću radarsku antenu sistema, koji navodno može da istovremeno prati do 200 ciljeva na daljini od oko 400 kilometara.

Na drugom snimku je prikazano kako još jedan dron pogađa prateće postrojenje za energetsko napajanje radara.

"Uspešna paljba naneta je radarskoj anteni i dizel agregatu koji je napajao sistem energijom", navedeno je u poruci ukrajinskih obaveštajaca na društvenim mrežama.

Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je na Telegramu da je jedinica "Guska 9" bila odgovorna za uklanjanje radarskog kompleksa, dodajući da se radi o novoj tehnologija koju ruska vojska poseduje tek od 2015. godine. Sistem se koristi za otkrivanje ciljeva i koordinisano slanje ciljeva protivvazdušnim sistemima S-300 i S-400.

Dok je ukrajinska upotreba dronova u svojoj odbrani od Rusije bila uspešna, drugi elementi njenog vojnog angažovanja nisu bili tako efikasni. Ukrajina je, kako je Telefraf.rs ranije preneo, bila prinuđena da povuče američke tenkove Abrams privremeno sa fronta zato što su ih ruske bespilotne letelice lako otkrivale. Sjedinjene Države su poslale Ukrajini ukupno 31 tenk tipa Abrams.

Kijev je tražio ova oklopna vozila od kojih svaki košta oko deset miliona dolara za proboj ruskih linija tokom prošlogodišnje ofanzive, koja je na kraju doživela neuspeh. Taktika se na frontu promenila i sada Rusija masovno koristi dronove u borbi protiv oklopnih vozila. U poslednja tri meseca ruske snage su uništile pet Abramsa.

"Kada razmislite o načinu na koji je borba evoluirala, masovna upotreba oklopa u okruženju gde su bespilotni vazdušni sistemi sveprisutni može biti veoma opasna. Radićemo sa našim ukrajinskim partnerima i drugim saveznicima na terenu, da im pomogne da razmisle kako bi oklopna vozila mogli da iskoriste, u takvoj izmenjenoj sredini gde se sve vidi odmah", rekao je admiral Kristofer Grejdi, zamenik načelnika Združenog generalštaba američke vojske.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Z

    29. april 2024 | 12:34

    Kako to ne animite kad ih rusi urnisu po citavom terenu ,a!?

  • Перагеније

    29. april 2024 | 13:00

    Хехе, холивудски специјални ефекти... А дрон вредан 27000 долара!? Хохо, КАКВА РЕКЛАМА - Руси их праве за пар стотина евра...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA