≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Krik koji kida dušu: Porodice žrtava jezivog požara u Grčkoj ovako reagovale na presudu, letele stolice

I. N.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Vi ste ludi! Imate li vi decu?", uzvikivali su članovi porodica stradalih nakon što je petoro optuženih osuđeno na svega pet godina zatvora uz mogućnost da umesto robije plate 40.000 evra

  • 2
Požar u Grčkoj 2018. godine odneo više od 100 života Foto: Tanjug/AP

Porodice žrtava koje su stradale 2018. godine u stravičnom požaru u Grčkoj, ogorčeno su danas reagovale na presudu, kojom je šestoro ljudi osuđeno za dela povezana sa najsmrtonosnijim požarom u istoriji zemlje u kojem su poginule 104 osobe.

Sud u Atini danas je osudio muškarca za slučajno podmetanje požara i pet bivših zvaničnika vastrogasne službe. Sud je oslobodio 15 drugih osoba, uključujući regionalne guvernere, od optužbi za prekršaje.

Jedan od guvernera je bio optužen i za ubistvo iz nehata, a porodice žrtava uzvikivali su ''sramota'' nakon što su pročitane oslobađajuće presude za zvaničnike.

Jedan od prisutnih prilikom izricanja presude bacio je stolicu, zbog čega je priveden, javljaju grčki mediji. Nije jedini koji je iskalio bez na inventaru u sudnici. Kako javlja Protothema, članovi nekolik porodica počelo je da baca stolice i vređa sudije u trenutku dok su napuštali sudnicu.

"Sram vas bilo, zar nemate decu?", čulo se kako urlaju ogorčeni članovi porodica poginulih.

"Beskorisni ste, životinje!", urlali su ogorčeni.

"Čitava Grčka zna šta se dogodilo, računali smo na vas da ih osudite", jecali su u sudnici....

Podsetimo, petoro osuđenih je, uključujući bivšeg šefa vatrogasne službe, dobilo kazne između 15 i 111 godina za više tačaka krivičnih dela nemara koji su doveli do povreda i gubitka života. Predsedavajući sudija je naredio da se kazne mogu služiti istovremeno, uz ograničenje zatvorske kazne na pet godina.

Sva petorica osuđenih zvaničnika su puštena i dozvoljeno im je da plate novčane kazne umesto izdržavanja kazne, procenjene na do 40.000 evra, javlja AP.

Šesti muškarac, vlasnik imovine na kojoj je izbio požar, osuđen je na tri godine zatvora zbog nemara i takođe je pušten.

Podsetimo, u požaru u primorskom gradu Mati, koji se dogodio u julu 2018, poginule su 104 osobe. Preživeli su optužili vlasti da nisu uspele da koordiniraju spasilačke operacije i je reakcija bila previše spora. Vlada i lokalne vlasti odbacile su optužbe, tvrdeći da je zbog jakih vetrova pravovremena reakcija bila nemoguća, kao i da je sva odgovornost za osobama koje su započele požar.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA