Vreme čitanja: oko 4 min.

Ova kongresmenka rođena je i odrasla u Ukrajini, a glasala je protiv pomoći svojoj domovini

M. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Umesto toga, založila se za bolji nadzor američkih fondova i protivila se davanju "blanko čekova" ukrajinskoj stvari

  • 0
Viktorija Sparc Foto: Tanjug/AP

Američka republikanska kongresmenka Viktorija Sparc, prva i jedina rođena Ukrajinka u Kongresu, ranije se istakla kao prirodni zagovornik podrške svojoj rodnoj zemlji u ratu sa Rusijom. Ali, kada je skup dodatne pomoći od 61 milijarde dolara za napore u ratu došao na glasanje u Predstavničkom domu nedavno, glasala je protiv, piše AP.

Umesto toga, založila se za bolji nadzor američkih fondova i protivila se davanju "blanko čekova" ukrajinskoj stvari. Kaže da bi bezbednost američke granice trebalo da bude veći prioritet.

Takav stav je više u skladu sa konzervativnim republikancima u Predstavničkom domu i još više sa biračima u njenom duboko konzervativnom okrugu centralne Indijane. Ona se nalazi u teškoj borbi za reizbor na republikanskoj primarnoj izbornoj trci 7. maja, što je dodatno otežano njenim javnim saopštenjem pre više od godinu dana da neće tražiti još jedan mandat, ali je tu odluku kasnije promenila.

Paket pomoći, deo šireg zakona koji je takođe uključivao pomoć Izraelu, Tajvanu i drugim globalnim žarištima, usvojen je u Predstavničkom domu 20. aprila, u Senatu u utorak i potpisan od strane predsednika Džoa Bajdena u sredu.

Sparc je rekla da je "pomalo zaprepašćena" idejom da bi njeno poreklo trebalo da diktira podršku ukrajinskoj stvari ako smatra da bi novac bio bačen.

"Moja odgovornost je zaštita američkog naroda", rekla je tokom nedavnog intervjua.

Sparc je govorila na događaju koji je organizovalo odbor Republikanske partije u okrugu Hamilton u centru za zajednicu u Šeridanu, Indijana, gradu od nekoliko hiljada stanovnika. Na događaju u sali tik uz glavnu gradsku ulicu prisustvovalo je osam od devet republikanskih kandidata za primarne izbore, koji su imali priliku da se predstave biračima i lokalnim republikanskim zvaničnicima jedan po jedan tokom susreta koji je takođe uključivao kratke govore kandidata.

Majk Marfi, bivši državni predstavnik Indijane i politički komentator, rekao je u telefonskom intervjuu da finansiranje za Ukrajinu nije prioritet za republikanske birače ovih dana. Briga o južnoj granici je veći problem po njemu. Većina protivnika Sparcove za mesto u petom okrugu rekla je da bi zaštita američko-meksičke granice trebalo da bude veći prioritet od slanja novca Ukrajini.

"Svi se trude da budu što više slični Trampu", rekao je Marfi.

Bezbednost granice naglašena je u kampanji od strane državnog predstavnika Čaka Gudriča, najbolje finansiranog od osam Sparcinih protivnika. On je napao Sparcovu zbog njenog prvobitnog podržavanja Ukrajine, rekavši da stavlja "Ukrajinu na prvo mesto".

Gudrič, koji je prisustvovao događaju u Šeridanu, priznao je da je Indijana daleko od Meksika, ali je rekao da ilegalne droge poput fentanila ulaze u SAD preko južne granice i predstavljaju pretnju i u srcu zemlje.

"Svaka država je država na granici", rekao je on u intervjuu.

Sparc je pobedila u uybudljivoj primarnoj trci 2020. godine uz podršku Donalda Trampa, osvojivši gotovo 40% glasova. Nije imala protivnika na primarnim izborima 2022. godine.

Sparc je sebi otežala stvari kada je početkom 2023. godine najavila da se neće ponovo kandidovati, pozivajući se na umor od politike u Vašingtonu i želju da više vremena provede sa porodicom. Takođe je zapretila da će podneti ostavku ako se ne reši nacionalni dug.

Tokom cele godine to je ostavilo otvorenu pistu za kandidate da započnu kampanjuju u jednom od najkonzervativnijih okruga u državi, sastavljenom od mešavine ruralnih i predgradskih okruga severno od Indianapolisa. Tramp je lako osvojio taj okrug 2020. godine, a on je iste godine prekrojen da još više favorizuje republikance.

Izveštaji o finansiranju kampanje pokazuju da Sparcova zaostaje za Gudričom u sredstvima za kampanju, delom zato što je Gudrič uložio 2,6 miliona dolara svog novca. Gudrič, koji predstavlja bogati predgrađe Indijapolisa, okrug Hamilton, u državnom zakonodavstvu, više je potrošio od Spartz u prvih tri meseca 2024. godine i svojoj kampanji je pozajmio ukupno 4,6 miliona dolara, prema izveštajima.

Sparcova je ušla u poslednje nedelje pre primarnih izbora sa 134.000 dolara gotovine na računu u poređenju sa Gudričevih 1,3 miliona dolara.

Tramp ove godine nije dao podršku u petom okrugu. Bio je ambivalentan u vezi s pomoći Ukrajini, rekavši da se rat ne bi dogodio da je on bio predsednik i da bi svaka podrška trebalo da bude u vidu zajmova, a ne grantova.

Čak i sa kratkim vremenskim rokom za kampanju Sparcove, ona zadržava prednost. Optužila je Gudriča da se približava Kini i nazvala ga "republikancem samo po imenu".

S Trampovim republikanskim nominacijama za predsedničke izbore, očekuje se nizak odziv.

Sparcova (45) je emigrirala u SAD 2000. godine nakon što je upoznala svog muža iz Indijane u vozu u Evropi. Počela je kao bankarski službenik, kasnije je predavala kao vanredni profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Indijani i vlasnica je poljoprivrednog imanja.

Kada je dugogodišnji državni senator predao ostavku pre kraja mandata, republikanski zvaničnici okruga Hamilton izabrali su Spartcovu, koja je bila uključena u stranački odbor okruga, da ispuni njegov mandat 2017. godine. Služila je tri sesije u državnom parlamentu pre nego što je izabrana u Kongres.

Na emotivnoj konferenciji za novinare 2022. godine, opisala je rusku invaziju na Ukrajinu kao "genocid". Opisala je bombardovanja kojima su svedočili njena baka i prijatelji u Ukrajini.

Kasnije te godine, počela je da kritikuje lidere Ukrajine, uključujući predsednika Volodimira Zelenskog.

U intervjuu u Šeridanu, rekla je da hrabri ljudi "umiru za slobodu" u Ukrajini, ali je optužila ukrajinsku vladu za korupciju.

Tokom govora pred biračima nije pomenula rat u Ukrajini. Umesto toga, postavila je ulogu svog reizbora kao borbu protiv partijske hipokrizije, rekavši da neke njene kolege republikanci deluju kao socijalisti.

Oslanjajući se na svoje iskustvo odrastanja u Sovjetskom Savezu, kako je često činila tokom svoje političke karijere, upozorila je na socijalističku budućnost u Sjedinjenim Državama.

"Vodiću pravednu borbu", obećala je.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA