≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Demonstranti u Hamburgu uzvikuju "Alahu akbar" i traže islamsku državu u Nemačkoj: "Kalifat je rešenje"

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Video snimci subotnjeg skupa pokazali su demonstrante kako uzvikuju "Alahu akbar"

  • 10
Protestne šetnje, demonstracije Foto: Shutterstock

Hiljade demonstranata marširalo je kroz Hamburg tokom vikenda tražeći islamsku državu u Nemačkoj i držeći transparente na kojima je pisalo: "Kalifat je rešenje", javlja New York Post

Video snimci subotnjeg skupa pokazali su demonstrante kako uzvikuju "Alahu akbar", noseći primerke lokalnog tabloida Bild, sa člancima o islamu koji su bili zamazani crvenom bojom.

Demonstracije je organizovala kontroverzna grupa Muslim Interaktiv, koja je trenutno pod istragom od strane unutrašnje obaveštajne službe Hamburga zbog "ekstremizma", javlja The Telegraph.

Vođa grupe, Džo Adade Boateng, izjavio je da Nemačkoj treba "pravedan kalifat" kako bi ispravila pogrešno predstavljanje muslimanskih grupa u medijima.

Policija Hamburga rekla je nemačkom listu Die Welt da je bilo najmanje 1.100 učesnika.

Muslim Interaktiv je objavio na društvenim medijima da su demonstracije imala za cilj suprotstavljanje "demonizaciji svih islamskih života u Nemačkoj."

"Neka se naši glasovi čuju zajedno, inšalah", glasila je objava na platformi X. "Zajedno protiv islamofobnog izveštavanja, kako u poslednjim nedeljama, tako i u poslednjim mesecima."

Grupa je postala popularna na društvenim mrežama, posebno na TikToku gde je sakupila više od 24.000 pratilaca.

Muslimanske grupe su bile glasne u kritici podrške Nemačke Tel Avivu još od izbijanja rata između Izraela i Hamasa 7. oktobra, s mnogima koji pozivaju na radikalnije akcije.

Muslim Interaktiv ranije je organizovao demonstracije od 3.500 ljudi protiv javnog spaljivanja Kurana u Švedskoj u februaru prošle godine. Takođe su održali antiizraelske demonstracije nakon napada 7. oktobra.

Endi Grote, senator za unutrašnje poslove Hamburga iz Socijaldemokratske partije, ranije ovog meseca je istakao grupu dok je pozivao na "oštre i odlučne akcije" protiv islamskih ekstremista.

Drugi nemački političari takođe su kritikovali grupu zbog ekstremizma, pri čemu su se neki pitali kako nisu zabranjeni zbog veza sa Hizb ut-Tahrir, panislamističkom, fundamentalističkom političkom organizacijom koja teži uspostavi kalifata.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA