Vreme čitanja: oko 2 min.

Misteriozno nestala Niki (16) pronađena mrtva: Vlada tvrdila da se ubila, stvarnost je mnogo drugačija

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

U izveštajima, koji su obeleženi kao "strogo poverljivi", navodi se da su muškarci maltretirali devojku u kombiju dok je jedan od nasilnika sedeo na njoj

  • 1
Nika Shakarami Foto: Facebook

Nika Šakarami (16) nestala je sa protesta protiv režima 2022. godine, a nakon devet dana pronađena je mrtva. Tadašnja vlada Irana tvrdila je da se devojka ubila, a sada su procureli dokumenti u kojim se tvrdi da su je silovala trojica muškaraca koji rade za iranske bezbednosne snage.

U izveštajima, koji su obeleženi kao "strogo poverljivi", navodi se da su muškarci maltretirali devojku u kombiju dok je jedan od nasilnika sedeo na njoj. Nika je bila navodno vezana, pokušavala je da se odupre nogama i psovala je, ali muškarce to nije sprečilo da je biju pendrecima.

Izveštaj je baziran na saslušanju o Nikinom slučaju koje je održao Korpus garde islamske revolucije (IRGC) – bezbednosne snage koje brane islamski establišment u zemlji. Uključuje detalje koje su ubice i viši komandanati pokušali da sakriju.

U papirima su navedeni uznemirujući detalji događaja u zadnjem delu skrivenog kombija u kojem su snage bezbednosti zadržale Niku.

O nestanku i smrti Nike Šakarami se naširoko izveštavalo, a njena slika je postala sinonim za borbu žena u Iranu za veću slobode. Dok su se ulični protesti širili Iranom u jesen 2022. godine, njeno ime je uzvikivala gomila besna zbog strogih pravila zemlje o obaveznom velu (hidžabu).

Pokret "Žena, život, sloboda" pokrenut je samo nekoliko dana ranije pre nego što je preminula 22-godišnja Mahse Amini. Ona je umrla od povreda zadobijenih u policijskom pritvoru nakon što je optužena da nije pravilno nosila hidžab.

Sa druge strane, beživotno telo Nike pronađeno je u mrtvačnici samo deset dana od kako je nestala sa protesta, ali su iranske vlasti negirale da je njena smrt povezana sa demonstracijama i, nakon sprovođenja sopstvene istrage, rekle su da se devojka ubila.

Neposredno pre nego što je nestala, Nika je snimljena uveče 20. septembra u blizini parka Laleh u centru Teherana, kako stoji na kontejneru i pali hidžabe.

Drugi oko nje skandirali su "smrt diktatoru" - misleći na iranskog vrhovnog vođu, ajatolaha Alija Hamneija.

Ono što u tom trenutku devojka nije znala je da je bila pod nadzorom, kao što jasno stoji u poverljivom izveštaju.

Demonstracije je pratilo nekoliko prikrivenih bezbednosnih jedinica, počinje dokument.

Navodi se da je jedan od njih - Tim 12 - osumnjičio tinejdžerku "za vođstvo, zbog njenog nekonvencionalnog ponašanja i čestih poziva mobilnim telefonom".

Tim je poslao jednog od svojih operativaca u masu, predstavljajući se kao demonstrant, da potvrdi da je Nika zaista jedan od vođa demonstracija. Zatim je, prema prijavi, pozvao svoj tim da je uhapsi. Ali ona je pobegla.

Njena tetka je ranije rekla za BBC Persian da je Nika te noći pozvala prijateljicu i rekla da je jure snage bezbednosti.

Prošlo je skoro sat vremena pre nego što je ponovo primećena, navodi se u izveštaju, kada je privedena i ubačena u vozilo ekipe - neobeleženi kombi sa zamrzivačem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    30. april 2024 | 12:51

    Jadne zene ... siledzije caruju ... pre au bile slobodnije ... to je degradacija svega ljudskog - posebno zena .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA