Vreme čitanja: oko 2 min.

Američki agent odavao tajne ruskom obaveštajcu: FBI ga nasamario, osuđen na 22 godine robije

O. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Advokati osuđenog, koji je ujedno i vojni veteran, prošle jeseni je u okviru sporazuma sa tužilaštvom priznao krivicu za špijunažu

  • 0
Mobilni špijuniranje špijunaža softver Foto: Shutterstock.com

Džareh Sebastijan Dalk (32), bivši agent Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) osuđen je na 22 godine robije zbog prodaje poverljivih informacija. Kako je preneo portal politico.com, Dalk je pokušao da proda poverljive informacije prikrivenom agentu Federalnog istražnog biroa (FBI) za koga je mislio da je agent ruske obaveštajne službe.

Sudija Rejmond Mur, posle izricanja presude, rekao je da je Dalka mogao da osudi i na dužu robiju nazivajući kaznu od "262 meseca zatvora milošću za njegove proračunate namere da se zaposli u NSA kako bi bio u mogućnosti da prodaje tajne informacije".

"Ovo je bilo očigledno. Bilo je drsko i, po mom mišljenju, namerno. To je bila izdaja i bila je najbliskija izdajništvu koliko god je to moguće", rekao je sudija Mur.

Advokati osuđenog, koji je ujedno i vojni veteran, prošle jeseni je u okviru sporazuma sa tužilaštvom priznao krivicu za špijunažu, zbog čega su tražili da on dobije 14 godina robije. Oni su isticali činjenicu da tajne informacije od značaja za nacionalnu bezbednost na kraju nisu završile u rukama neprijatelja i da nije pričinjena nikakva šteta.

Pomoćnik javnog branioca Dejvid Kraut je isticao i da je Dalk pretrpeo traumatičnu povredu mozga i da je u četiri navrata pokušao da izvrši samoubistvo. Dalk je naveo da pati od postraumatskog sindroma, bipolarnog poremećaja i opsesivno-komulzivnog poremećaja. Na suđenju je damantovao da mu je motiv za prodaju tajnih informacija bio novac.

Prema sudskim dokumentima, Dalk, koji je radio u NSA oko mesec dana, rekao je tajnom agentu FBI da želi da "izazove promenu“ nakon što je doveo u pitanje ulogu Sjedinjenih Država u nanošenju štete svetu, ali je takođe rekao da je u dugu 237.000 dolara. Takođe je rekao da je odlučio da sarađuje sa Rusijom zato što je njegovo nasleđe "vezano za tu zemlju".

Dalku je u početku plaćeno 16.499 dolara u kriptovaluti za izvode nekih dokumenata koje je dao agentu kako bi mu pokazao šta poseduje, a zatim je ponudio da proda ostale informacije koje je imao za 85 000 dolara, prema sporazumu o priznanju krivice. Agent ga je uputio da ode na železničku stanicu u centru Denvera 28. septembra 2022. i pošalje dokumente koristeći bezbednu digitalna veza.

Dalk je stigao noseći svoj laptop i prvo je koristio internet vezu da pošalje pismo zahvalnosti na ruskom u kojem je rekao da se "raduje našem prijateljstvu i zajedničkoj koristi“. Nekoliko trenutaka nakon što je prebacio fajlove agenti FBI su ga uhapsili.

Prema optužnici, informacije koje je Dalk želeo da proda Rusiji uključivale su procenu pretnji vojnih ofanzivnih sposobnosti treće, neimenovane zemlje. Takođe uključuju opis osetljivih američkih odbrambenih sposobnosti, od kojih se neke odnose na tu istu stranu zemlju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA