Vreme čitanja: oko 1 min.

Amerika planira zabranu uvoza obogaćenog uranijuma iz Rusije

O. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rusija je najveći američki inostrani dobavljač obogaćenog uranijuma, obezbeđujući skoro 25 odsto ovog goriva, koje se koristi u američkim reaktorima

  • 2
rudnik uranijum Tanjug/AP

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena namerava da uvede zabranu uvoza obogaćenog uranijuma iz Rusije, koristeći izvršna ovlašćenja šefa Bele kuće nakon što je došlo do zastoja u usvajanju ovog zakona u Kongresu SAD. Kako je preneo Bloomberg, zakon kojim se zabranjuje uvoz obogaćenog uranijuma iz Rusije je još u decembru usvojen u Predstavničkom domu Kongresa SAD.

Međutim, potom je došlo do zastoja u Senatu, gde većinu imaju demokrate. Bela kuća želi da se zabrana usvoji kao deo uvođenja sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. Zvaničnici Saveta za nacionalnu bezbednost i Ministarstva energetike raspravljali su o zabrani koja bi uključivala odricanje od dozvole uvoza goriva do 2028.

Izvršna naredba predsednika Bajdena ima skoro istu moć kao i savezni zakon. Kongres ne može direktno da je poništi, ali može da izglasa novi zakon kojim se predsednikova naredba poništava. Američka agencija prenosi da još nije donesena konačna odluka po ovom pitanju uz napomenu da bi u Bajdenovoj administraciji i nuklearnoj industriji želeli da se ovo pitanje reši na nivou Kongresa.

Rusija je najveći američki inostrani dobavljač obogaćenog uranijuma, obezbeđujući skoro 25 odsto ovog goriva, koje se koristi u američkim reaktorima. Zvanični statistički podaci pokazuju da su SAD prošle godine uvezle ruskog uranijuma u ​​vrednosti od 1,2 milijarde dolara, što je najviše ikada zabeleženo, pri čemu je godišnja vrednost isporuka uranijuma porasla za 43 odsto.

Bela kuća razvoj domaćih kapaciteta za obogaćivanje uranijuma vidi kao pitanje nacionalne bezbednosti. Ranije ove godine Kongres je odobrio 2,7 milijardi dolara za tu svrhu, a Bajdenova administracija je pozvala na dugoročnu zabranu uvoza iz Rusije.

Sjedinjene Države imaju sopstvena nalazišta uranijuma, ali ona nisu dovoljna za snabdevanje nuklearnog energetskog sektora zemlje. U međuvremenu, u Rusiji se nalazi najveći svetski kompleks za obogaćivanje uranijuma, koji čini skoro polovinu globalnih kapaciteta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    30. april 2024 | 18:50

    Rusi su trebali još prošle god. da im ukrste isporuke uranijuma a ne da ih ovaj šlam zeza i sprda sa njima, prodavao bi im uranijum svakog meseca po 100gr.da im američki nacisti mole za svaki gram a i francuzi će ih moliti i to na kolena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA