Vreme čitanja: oko 1 min.

Pobuna u jeku najvećih izbora u istoriji: Indijske bedbednosne snage ubile deset maoista

O. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Maoisti tvrde da se bore kako bi siromašnim indijskim poljoprivrednicima i radnicima bez zemlje omogućili veći stepen kontrole nad prirodnim resursima i veće pravo na rudno bogatstvo

  • 1
Indija Kina vojska Foto: Tanjug/AP

Indijske bezbednosne snage ubile su najmanje deset pobunjenika maoista u obračunu koji se jutros dogodio u šumama centralne Indije, u državi Čatisgarh, saopštila je policija i potvrdila da je ovo bio drugi veći sukob ovog meseca, u jeku opštih izbora u Indiji.

Današnji sukob u oblasti Abudžhmad u regionu Bastar u kojem su aktivni maoistički pobunjenici, usledio je nakon većeg okršaja koji se dogodio 16. aprila kada je poginulo 29 pobunjenika, prenosi Rojters.

Pobunjenici, koji slede ideologiju kineskog komunističkog lidera Mao Cedunga, već decenijama su u gerilskom ratu protiv indijskih vlasti u centralnom i istočnom delu zemlje, uz periodične oružane sukobe i žrtve s obe strane.

Maoisti tvrde da se bore kako bi siromašnim indijskim poljoprivrednicima i radnicima bez zemlje omogućili veći stepen kontrole nad prirodnim resursima i veće pravo na rudno bogatstvo koje, kako kažu, eksploatišu velike rudarske kompanije. Oružano krilo maoista sebe naziva Narodno oslobodilačkom gerilskom armijom i prema procenama iz 2013. ima ih nešto više od 9.000 i naoružani su uglavnom pešadijskim naoružanjem.

Maoisti sebe nazivaju Naksalistima po selu iz zapadnog Bengala gde je 1967. došlo do pobune. Procenjuje se da je u sukobima sa Maoistima u Indiji poginulo više od 13.000 ljudi u poslednjih nekoliko decenija. Ovi levičari su najaktivniji u centralnom delu zapadne Indije.

Policija u državi Čatisgarh saopštila je da je nakon jutrošnjeg sukoba pronašla beživotna tela najmanje 10 pobunjenika i nekoliko komada oružja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA