Vreme čitanja: oko 2 min.

Lidija (98) u papučama, pomoću štapa pešačila 10 km, bežala od Rusa: Spojila se sa sinom, pa dobila lepe vesti

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vidno izmorenu, sa štapom u ruci, Lidija je ceo dan hodala bez hrane i vode sve dok nije stigla do teritorije koja je bila pod kontrolom Rusa

  • 3
Lidia Stepanivna Lomikovska Foto: Tanjug/AP

Devedesetosmogodišnja žena u Ukrajini koja je pobegla sa teritorije koju je okupirala Rusija tako što je sama pešačila skoro deset kilometara, ponovo se spojila sa svojom porodicom.

Ona je sama u papučama uz pomoć štapa pobegla iz sela.

Lidija Stepanivna Lomikovska i njena porodica odlučile su da napuste grad Očeretine, u istočnoj oblasti Donjecka, prošle nedelje nakon što su u njega ušle ruske trupe.

Nakon ulaska ruske vojske u ovom gradu su se borbe značajno pojačale.

"Probudila sam se i svuda oko mene su se čuli pucnji. Bilo je jako strašno", rekla je Lidija.

U haosu koji je iznenada nastao, ona se greškom odvojila od sina i snaje. Iako su oni išli podzemnim putevima, Lidija je želela da ostane na glavnom putu.

Vidno izmorenu, sa štapom u ruci, Lidija je ceo dan hodala bez hrane i vode sve dok nije stigla do teritorije koja je bila pod kontrolom Rusa.

Opisujući svoje putovanje, Lidija je rekla da je dva puta pala i da je u nekim trenucima bila primorana da stane da se odmori: Ona je ispričala da je u nekoliko navrata malo i odremala, a zatim nastavila put.

"Jednom sam izgubila ravnotežu i upao u korov. Zaspala sam malo i nastavila da hodam. A onda sam, po drugi put, opet pala. Ali onda sam ustala i pomislila u sebi da moram da nastavim da hodam, malo po malo", rekla je Lidija.

Pavlo Djačenko, vršilac dužnosti portparola Nacionalne policije Ukrajine u Donjeckoj oblasti, rekao je da je Lidija spasena kada su je ukrajinski vojnici uočili kako šeta putem uveče.

Predali su je "Belim anđelima", policijskoj grupi koja evakuiše građane koji žive na prvoj liniji fronta, koji su je potom odveli u sklonište za evakuisane i kontaktirali njene rođake.

"Preživela sam taj rat", rekla je ona misleći na Drugi svetski rat.

Ona je zatim dodala da je morala da prođe i kroz ovaj rat u kojem je na kraju ostala bez ičega.

"Taj rat nije bio kao ovaj. Videla sam taj rat. Nijedna kuća nije izgorela. Ali sada sve gori", rekla je svom spasiocu.

U poslednjem preokretu priče, izvršni direktor jedne od najvećih ukrajinskih banaka je u utorak na svom Telegram kanalu objavio da će banka kupiti kuću za penzionerku.

"Monobank će kupiti Lidiji Stepanivni kuću i ona će sigurno živeti u njoj do trenutka kada ova gadost nestane sa naše zemlje", rekao je Oleh Horohovski.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Leri

    1. maj 2024 | 09:25

    Ohoho pojacava se antiruska propaganda na vasem sajtu. To je siguran znak da su ukrajinci pred porazom.

  • Nebojša

    1. maj 2024 | 17:35

    Priče iz nepričave. I ja sam kao dete voleo nevedeno, i bajke Hristijana Andersona.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA