Vreme čitanja: oko 1 min.

Na dva američka kruzera izbile epidemije norovirusa: Zaraženo više od 200 putnika i članova posade

M. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najčešći simptomi koje zaraženi prijavljuju su mučnina i dijareja, a CDC upozoravaju na dehidraciju i savetuju zaraženima da konzumiraju više tečnosti

  • 2
Kruzer, bol u stomaku Foto-ilustracija: Shutterstock, Pixabay

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) istražuju dve naizgled odvojene epidemije norovirusa povezane sa američkim kruzerima.

Slučajevi su povezani sa ''Sapphire Princess Princess Cruises'' i ''Radiance of the Seas'' kompanije ''Royal Caribbean International''.

CDC-ov program sanitacije plovila (VSP) prati „veoma zarazne“ epidemije nakon izveštaja o putnicima u nevolji, prenosi Njujork post.

Otprilike 67 od 1.993 putnika na ''Radiance of the Seas'' prijavilo je da im je pozlilo tokom putovanja od Tampe do Los Anđelesa između 8. i 22. aprila, a dva člana posade su takođe prijavila bolest.

Na brodu ''Sapphire Princess'' oko 94 od 2.532 putnika prijavilo je slične simptome tokom putovanja iz Los Anđelesa u južni Pacifik, koje je počelo 5. aprila i trebalo bi da se završi 7. maja.

Simptome je prijavilo i oko 20 članova posade ovog kruzera.

Najčešći simptomi koje zaraženi prijavljuju su mučnina i dijareja, a CDC upozoravaju na dehidraciju i savetuju zaraženima da konzumiraju više tečnosti.

''Norovirus je veoma zarazan virus koji izaziva povraćanje i dijareju. Svako može da se zarazi i razboli od norovirusa.

On se ponekad naziva ''stomačni grip". Međutim, norovirusna bolest nije povezana sa gripom, koju izaziva virus gripa“, objavljeno je na sajtu CDC.

CDC-ov program sanitacije plovila zahteva od kruzera da prijave i dokumentuju slučajeve bolesti na svojim brodovima kako bi se olakšale koordinirane reakcije u hitnim slučajevima.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • teorija zavere

    1. maj 2024 | 00:15

    Simptomi mučnina i dijareja? Ne može da bude trovanje nego mora virus?

  • Kiki

    30. april 2024 | 21:05

    Gospode boze dali ima jos neki virus da li je virus i kada se neko na trn ubode

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA