Vreme čitanja: oko 3 min.

Ruši rakete i dronove: Britanija u pregovorima da postane deo evropskog sistema "Nebeski štit"

O. S.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Inicijativu o formiranju "Nebeskog štita" u Evropi pokrenula je Nemačka, nakon štoi je Rusija pokrenula invaziju na susednu Ukrajinu u februaru 2022.

  • 1
Israel's Iron Dome, Izraelska Gvozdena kupola Foto: Profimedia/MAHMUD HAMS/AFP

Velika Britanija je u pregovorima da postane deo evropskog odbrambenog sistema "Nebeski štit", čija će prevashodna namena biti da ruši neprijateljske rakete i dronove. To je, kako prenosi "Dailymail.co.uk" potvrdio britanski ministar odbrane Grant Šaps, iako su na ostrvu sve glasniji pozivi da se formira odbrambeni PVO sistem poput izraelske "Gvozdene kupole", a koji se pokazao kao delotvoran u ratu protiv Hamasa.

Britanski ministar je rekao da su razgovori o formiranju zajedničkog odbrambenog evropskog sistema za zaštitu vazdušnog prostora više zemlaja još u početnoj fazi.

- Ujedinjeno Kraljevstvo već ima slojevitu PVO zaštitu, koja uključuje supersonične avione tipa Tajfun koji su spremni da budu angažovani u svakom trenutku ukoliko bude bilo potrebno - rekao je britanski ministar.

Inicijativu o formiranju "Nebeskog štita" u Evropi pokrenula je Nemačka, nakon što je Rusija pokrenula invaziju na susednu Ukrajinu u februaru 2022. Ukupno 21 zemlja, među kojima ima i onih koje nisu članice NATO, priključila se inicijativi. "Nebeski štit" je osmišljen tako da izgradi integrisani sistem protivvazdušne i protivraketne odbrane širom Evrope.

Grant Shapps Grtant Šaps ministar odbrane Velike Britanije Bolje je biti pripremljen: Grant Šaps, ministar odbrane Velike Britanije Tanjug/AP

On ima za cilj da smanji troškove za zemlje koordinacijom njihove nabavke protivraketnih odbrambenih sistema kao što je raketni sistem Patriot. Takođe ima za cilj da omogući saradnju u obuci, održavanju i logistici. Švajcarska se zvanično pridružila inicijativi prošlog meseca, uprkos strahovima pojedinih da bi to ugrozilo dugogodišnju neutralnost ove zemlje.

"Pregovori sa našim našim evropskim susedima su u ranoj fazi", dodao je Šaps i napomenuo da Britaniji nije potreban sličan sistem poput izraelske "Gvozdene kupole":

"Mi nismo u situaciji u kojoj se nalazi Izrael, gde Hamas gotovo svakodnevno ispaljuje rakete. U pitanju su stotine i hiljade rakete svake godine. očigledno je da je on njima mnogo potrebniji"

Britanski ministar je upozorio da bi druge zemlje bile "lude" ukoliko bi izvršile direktan raketni napad na Veliku Britaniju, podsećajući na Član 5, Osnivačkog ugovora NATO, a koji kaže da napad na jednu predstavlja napad na sve članice Alijanse. Nakon pristupanja Švedske u NATO se trenutno nalazi ukupno 31 zemlja.

Viši britanski zvaničnici se pribojavaju da bi neprijateljska zemlja poput Rusije, Vladimira Putina, mogla da izvrši direktan napad krstarećim raketama i dronovima kamikazama na vojne baze i gradove širom Velike Britanije.

Šta čini trenutnu britansku protivvazdušnu odbranu

Takozvani zaštitni britanski kišobran protivvazdušne odbrane čine sva tri roda armije. U Kraljevskoj mornarici, Razarači tipa 45 deluju kao avangarda na moru, opremljeni su sofisticiranim radarskim sistemima za otkrivanje meta u vazduhu. Mornarica je opremljena projektilima raznih tipova za uništavanje ciljeva u vazduhu, a tu je i platforma "Phalank B", automatski top koji može da ispali 3.000 metaka u minuti, kao i topovi kalibra 30 milimetara za uništavanja aviona i dronova.

Zaštita britanskog neba je zadatak Sedme grupa PVO britanske vojske, koja je sastavljena od redovnih vojnika iz 12. i 16. puka, kraljevske artiljerije i rezervista iz 106. puk. Oni su naoružani raketnim sistemom Sky Saber (Nebeska sablja), koji istovremeno može da gađa 24 različite mete koje putuju supersoničnim brzinama. Kraljevsko vazduhoplovstvo u svom sastavu ima avione tipa F-35 i Tajfun, koji su opremljeni različitim raketama vazduh-vazduh.

(Telegraf)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA