Vreme čitanja: oko 3 min.

Ratne igre u Aziji: Treći i najsavremeniji kineski nosač aviona krenuo na prva pomorska ispitivanja

O. S.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Njegova izgradnja je trajala šest godina i ima deplasman od 80.000 tona i samo Sjedinjene Države u sastavu svoje mornarice imaju veći nosač aviona

  • 0
Fudžijan Kina nosač aviona Tanjug/AP

Treći kineski nosač aviona, Fudžijan, krenuo je jutros na svoje prvo pomorsko ispitivanje. Brod je napustio brodogradilište u Šangaju oko 8 sati. Na pomorskim ispitivanjima će se prvenstveno ispitati pouzdanost i stabilnost pogonskih i električnih sistema nosača aviona, prenosi Sinhua.

Od svog lansiranja u junu 2022. godine, Fudžijan je završio probe privezivanja, opremanje i prilagođavanje opreme. Ispunio je tehničke uslove za početak pomorskih ispitivanja, navodi kineska agencija. Kako prenosi CNN, u pitanju je najveći i najmoderniji kineski nosač aviona. On će se priključiti najvećoj pomorskoj floti na svetu.

Fudžijan nosač aviona Kina Pogled iz vazduha Tanjug/AP

Njegova izgradnja je trajala šest godina i ima deplasman od 80.000 tona i samo Sjedinjene Države u sastavu svoje mornarice imaju veći nosač aviona. Preostala dva kineska nosača aviona Šandong i Liaoning imaju deplasmane od 66.000 odnosno 60.000 tona.

"Pomorska ispitivanja Fudžijana predstavljaju važnu prekretnicu za Narodno oslobodilačku armiju Kine, označavajući njen ulazak u mali klub ratnih mornarica vrhunske klase sposobne za prevoz avijacije“, rekao je Džon Bredford, saradnik Saveta za spoljne odnose i međunarodne poslove.

Ključna karakteristika Fudžijana je sistem elektromagnetnog katapulta koji će mu omogućiti da lansira veće i teže avione od nosača Šandong i Liaoning, koji koriste metode lansiranja u stilu "ski skokova". To će omogućiti lansiranje većih borbenih aviona koji nose više municije na dalju udaljenost, čime će se povećati borbeni domet novog nosača aviona u poređenju sa njegovim prethodnicima.

China Aircraft Carrier Impresivno izgleda Tanjug/AP

"Ova pomorska ispitivanja označavaju prvi veliki korak u razvoju kineskih kapaciteta za projektovanje vazdušnih snaga sa mora doboko u oblasti okeana", smatra Karl Šuster, bivši kapetan američke mornarice i bivši direktor operacija u Zajedničkom obaveštajnom centru američke Pacifičke komande.

Poređenje sa američkim nosačima

Sistem elektromagnetnog katapulta stavlja Fudžijan u rang sa najnovijim nosačem američke mornarice "USS Džerald R Ford", jedinim aktivnim nosačem na svetu sa sistemom elektromagnetnog katapulta. Ostalih deset starijih nosača američke mornarice, klase Nimic, oslanjaju se na katapulte na parni pogon za lansiranje aviona.

Svi američki nosači će, međutim, zadržati dve ključne prednosti u odnosu na Fudžijan - snagu i veličinu. Američki nosači su na nuklearni pogon, što im daje mogućnost da ostanu na moru sve dok traju zalihe posade, dok se Fudžijan pokreće na konvencionalno gorivo, što znači da mora ili da izvrši pristanak u luku ili da ga dočeka tanker na moru da napuni gorivo.

Što se tiče prednosti američke mornarice u veličini u odnosu na Fudžijan, "USS Džerald R. Ford" ima deplasman od 100.000 tona, a oni klase Nimic od 87.000 tona. Veći američki brodovi mogu da prevoze više aviona, oko 75 u poređenju sa očekivanim brojem od 60 na Fudžijanu, prema procenama Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS).

China Aircraft Carrier Isplovio je iz brodogradilišta u Šangaju Tanjug/AP

Analitičari su takođe primetili da američki nosači imaju više katapulta, veće piste i više liftova kako bi se omogućilo brže raspoređivanje i lansiranje aviona iz hangara ispod palube.

Ova runda ispitivanja za Fudžijan će trajati tri do šest dana i neće uključivati letove.

"Radari i komunikaciona oprema će biti testirani, ali prva ispitivanja na moru se uvek fokusiraju na čvrstinu trupa, pogon i inženjering jer problemi tamo sprečavaju da sve ostalo dobro funkcioniše“, dodao je Šuster.

Ukupno gledano, analitičari očekuju da će probna ispitivanja Fudžijana na moru trajati najmanje godinu dana, a da će njegovo puštanje u upotrebu verovatno biti sledeće ili 2026. Kineska mornarica ima oko 340 ratnih brodova. Prema nepotvrđenim informacijama kina planira i izgradnju četvrtog nosača aviona koji bi trebalo da bude na nuklearni pogon.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA