Vreme čitanja: oko 2 min.

Veliki skandal u bolnici: U roku od četiri dana 17 pacijenata umrlo na intezivnoj, svi sumnjali na osoblje

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nema sumnje da je bilo odstupanja od protokola, navode lekari lekara koji su analiziraili nesvakidašnju situaciju

  • 2
BOLESNIK U KREVETU bolnica žena pacijentkinja Foto: Shutterstock/KieferPix

U roku od četiri dana preminulo je 17 pacijenata u bolnici Pantelimon u Rumuniji, a prvobitno se sumnjalo da je osoblje namerno bolesnicima smanjilo lek koji ih je održavao u životu na Odeljenju intezivne nege.

Ova tužna situacija probudila je sumnju kod ljudi prema lekarima i sestrama u toj bolnici, a osoblje je počelo polako daje otkaze i prelazi u druge ustanove.

Interna komisija za analizu, sastavljena od petoro lekara specijalista, konstatovala je da su u bolnici Pantelimon poštovani procedura i terapija u skladu sa protokolom. Nema dokaza da je bilo koja medicinska sestra samoincijativno menjala dozu noradrenalina, tvrdi komisija.

"Nema sumnje da je bilo odstupanja od protokola", naveli su lekari iz komisije.

Predsednica Disciplinske komisije Liana Pleš izjavila je na konferenciji za novinare da se sumnjalo da je u ovu situaciju umešano najviše šestoro lekara.

"Pronašla sam da je u nekim slučajevima bilo uključeno i do šestoro lekara što bi značilo da su se svi oni ponašali na neprikladan način", rekla je Liana.

Ona je navela da su čak 23 doktora ispitana.

"Komisija je analizirala 17 smrtnih slučajeva i saslušala 23 lekara sa Odeljenja intezivne nege. Utvrdili smo da nijedan pacijent nije preminuo usled ljudske greške i da su svi bili hospitalizovani u teškom stanju, neki i nakon višemesečnog teškog stanja. Nekolicina je bila reanimirana na drugom mestu ili u drugoj bolnici", dodala je.

Navela je i da su poštovani svi protokoli rza anesteziju i intezivnu negu.

Nažalost, ova situacija je nanela veliku štetu bolnici i probudila sumnju u ceo medicinski kadar zbog čega je sada narušeno poverenje koje se dugi niz godina sticalo.

Veliki broj osoblja je dao otkaz i pronašao posao na drugom radnom mestu upravo zbog priča koje su kružile o bolnici i zaposlenima u njoj.

"To je situacija bez presedana, situacija koja je ozbiljno narušila odnos između lekara i pacijenata", objasnila je presednica unije doktora iz Bukurešta, Katalina Pojana.

Takođe, naglasila je da svi koji su pogrešili sada moraju da plate, samo i dalje nije jasno kako će bolnici biti nadoknađena učinjena šteta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nata

    2. maj 2024 | 05:02

    A kada je nekad neki doktor odgovarao?????I da je komisija dosla iz druge drzave,oni stite jedni druge.Opet bi pronasli,nije ljudski faktor!!! Posle operacije ostanu makaze u pacijentu,nisu oni krivi...

  • Lord

    2. maj 2024 | 07:40

    Kao i kod nas,lekari nikad krivi..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA