≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Umro političar čuven po jednom od najvećih skandala

I. N.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Miroslav Maček preminuo je u 79. godini

  • 0
Miroslav Macek Foto: TONDA TRAN / CNC / Profimedia

Miroslav Maček, političar, pisac i zamenik premijera Čehoslovačke, koji će ostati upamćen po tome što se tokom jednog skupa krvnički potukao sa ministrom, preminuo je u 79. godini.

Vest o smrti objavila je izdavačka kuća koja je publikovala njegove knjige.

"Objavili smo vest na zahtev njegove supruge“, rekla je PR menadžer izdavačke kuće Eva Karasova.

Maček je u vreme raspada Čehoslovačke 1992. godine bio i potpredsednik Savezne vlade i rukovodio je Ministarstvom za rad i socijalna pitanja, ali će u javnosti ostati upamćen po skandalu, odnosno po tome što je tadašnjeg ministra zdravlja Davida Rata udario pred kamerama.

Sve se dogodilo tokom jednog skupa u Pragu 2006. godine, u vreme kada je Maček, koji je svojevremeno bio i savetnik predsednika Vaclava Klausa, prekinuo svoj govor i otišao do Rata da ga udari.

Prethodno je, kao moderator skupa, najavio da mora da "prošeta do Rata da reši neke privatne stvari". Naime, navodno je Rat nešto komentarisao njegovu suprugu...

Maček je tada prišao ministru koji je sedeo u stolici i jako ga udario u potiljak. Okupljeni su u šoku posmatrali, a Rat je besan ustao, spreman da napusti skup. Međutim, u poslednjem trenutku se predomislio, vratio se do Mačeka i nazvao ga kukavicom, na šta mu je ovaj odgovorio udarcem. Potom je usledila opšta tuča.

Ovaj incident dogodio se svega dve nedelje pre parlamentarnih izbora i ostao je dugo upamćen kod domaće i svetske javnosti.

Od preminulog Mačeka oprostio se i bivši predsednik Klaus.

"Mirka sam neizmerno poštovao zbog njegovog jasnog političkog razmišljanja, zbog njegove sposobnosti da jasno formuliše svoje stavove i zbog njegovog ubedljivog držanja, kojim je mogao da pokrene ljude oko sebe“, rekao je Klaus.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA