Vreme čitanja: oko 2 min.

Gruzija na prekretnici: Druga noć nemira u Tbilisiju posle usvajanja zakona o stranim agentima

O. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Narod u Gruziji želi evropsku budućnost za svoju zemlju. Gruzija je na raskrsnici i trebalo bi da ostane na putu ka članstvu u Uniji", poručila je Ursula fon der Lajen u poruci na društvenoj mreži Iks, bivšem Tviteru.

  • 1
Protesti u Tbilisiju, Gruzija Foto: Tanjug/AP

Policija u Tbilisiju upotrebila je vodne topove i suzavac kako bi rasterala građane koji protestuju zbog zakona o stranim agentima, za koji opozicija tvrdi da mu je cilj da se ograniči sloboda medija. Na hiljade demonstranata noseći gruzijske i zastave Evropske unije, okupilo se ispred zgrade parlamenta drugu noć zaredom, preneo je BBC.

Demonstranti protestuju protiv zakona za koji opozicija tvrdi da je inspirisan sličnim iz Rusije, dok Evropska unija upozorava gruzijske vlasti da bi njegovim usvajanjem bio ugrožen put Gruzije ka članstvu u Uniji. Ursula fin der Lajen, predsednica Evropske komisije, rekla je da je "vrlo zabrinuta" zbog dešavanja u Gruziji:

"Narod u Gruziji želi evropsku budućnost za svoju zemlju. Gruzija je na raskrsnici i trebalo bi da ostane na putu ka članstvu u Uniji", poručila je Fon der Lajenova u poruci na društvenoj mreži Iks, bivšem Tviteru.

Demonstranti navode da bi predloženi zakon o ograničavanju navodnog stranog uticaja mogao da bude iskorišćen da se ućutkaju kritičari vlasti uoči parlamentarnih izbora kasnije ove godine. Tvrde da je zakon inpirisan autoritarnim rešenjem u susednoj Rusiji koja se na sličan način obračunala sa disidentima.

Milijarder Bidžina Ivanišvili, osnivač vladajuće stranke Gruzijski san, kaže da Zapad koristi globalni rat kao deo konfrotacije sa Rusijom. Zakon je drugi put bio na glasanju u parlamentu i dobio je većinu sa 83 glasa za i 23 protiv. Ukoliko i treći put bude izglasan onda će predsednica Salome Zurabišvili morati da ga potpiše uprkos tome što je najavila da će uložiti veto.

Vladajuća stranka je već najavila da će pokrenuti inicijativu za smenu predsednice ukoliko ona stavi veto na usvajanje zakona. Vlasti žele da zakon bude usvojen do kraja maja, a kada bude stupio na snagu sve organizacije moraće da saopšte da li se finansiraju iz inostranstva. Gruziju već nedeljama potresaju protesti po ovom pitanju.

Protesti u Tbilisiju, Gruzija Foto: Tanjug/AP

Sukobi policije i demonstranata su gotovo svakodnevni i u njima je povređeno više desetina osoba. Među povređenima je i Levan Habeišvili, prvi čovek glavne opozicione stranke Ujedinjeni nacionalni pokret. Opozicija optužuje policiju da je napala mirne demonstrante dok vlasti navode da su oni pokušali da zauzmu parlament.

"Snažno osuđujemo upotrebu nasilja prema mirnim demonstrantima koji protestuju prtiv usvajanja zakona o stranom uticaju", rekao je Žozep Borelj, komesar EU za spoljnu politiku.

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Aleksandre Darkvelidze rekao je da je šest policajaca povređeno i za su 63 osobe uhapšene nakon što je "protest postao nasilan". On je izjavio da je vođa opozicione stranke povređen kada je pokušao da probije policijski kordon.

Gruzija je prošlog decembra dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Istraživanja pokazuju da to želi oko 80 odsto građana. Međutim uticaj susedne Rusije je i dalje jak. Prema zakonu sve nevladine organizacije i nezavisni mediji će morati da se registruju da rade u interesu stranih sila ukoliko dobijaju više od 20 odsto novca iz inostranstva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZOKI

    2. maj 2024 | 16:04

    Istrazite koliko je CIA platila tu demonstrante protiv Rusie. Majdan u Kievu je dobio 3 mlrd dolara. Nije uspjela samo Ukraina, krenuli i na druge zemlje srce Rusie. Ovo je jasno ko sta radi protiv Rusie kao bistra voda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA