Vreme čitanja: oko 2 min.

Teške optužbe iz Vašingtona: Ruske trupe koriste hemijsko oružje na frontu u Ukrajini

O. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stejt department je u saopštenju naveo da je utvrđeno da je Rusija upotrebila hemijsko oružje hloropikrin protiv ukrajinskih snaga čime je prekršena Konvencija o hemijskom oružju (CWC)

  • 9
Hemijsko oružje fosforna municija Foto-montaža: Shutterstock, Wikipedia/National Museum of the U.S. Air Force

Sjedinjene Države su optužile Rusiju da je koristila hemijsko oružje protiv ukrajinskih trupa, kršeći međunarodnu zabranu upotrebe ove vrste naoružanja. Kako je preneo CNN, Amerika je zvanično optužila Rusiju da koristi hemijsko oružje kao "metod ratovanja" protiv Ukrajine, uvodeći nove sankcije ruskim firmama i državnim organima.

Stejt department je u saopštenju naveo da je utvrđeno da je Rusija upotrebila hemijsko oružje hloropikrin protiv ukrajinskih snaga čime je prekršena Konvencija o hemijskom oružju (CWC). Dodato je da je Rusija takođe koristila "agense za kontrolu nereda", odnosno suzavac.

"Upotreba takvih hemikalija nije izolovan incident i verovatno je vođena željom ruskih snaga da isteraju ukrajinske trupe iz utvrđenih položaja kako bi ostvarile taktičku prednosti na bojnom polju“, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Ovaj izveštaj je u skladu sa navodima ukrajinskih trupa koje navode da su se poslednjih meseci na frontu suočavale sa povećanim prisustvom gasa i drugih nadražujućih hemikalija na svojim delovima linije razdvajanja. Još u martu su ukrajinske oružane snage navele da su zabeležile više od hiljadu incidenata u kojima je Rusija upotrebila "municiju sa suzavcem opremljenu toksičnim hemikalijama".

Rusija je do sada u više navrata demantovala da koristi hemijsko oružje u Ukrajini.

"U zalihama ruska armije nema hemijskog naoružanja što su potvrdili i međunarodni istražitelji", saopštila je ranije Ambasada Ruske federacije u Holandiji.

Hloropikrin je masovno korišćen na frontu tokom Prvog svetskog rata, ali se više ne koristi u vojne svrhe i trenutno se najviše primenjuje u poljoprivredi. Iritira pluća, oči i kožu i može izazvati mučninu, povraćanje i dijareju koja traje nedeljama.

U skladu sa zakonom iz 1991. protiv upotrebe hemijskog i biološkog ratovanja, Stejt department ponovo nameće ograničenja na inostrano vojno finansiranje, kreditne linije Vlade SAD i dozvole za izvoz odbrambenih artikala i predmeta osetljivih na nacionalnu bezbednost, navedeno je u saopštenju. Sankcije su uvedene za tri ruske vladine organizacije povezane sa programom hemijskog i biološkog oružja.

U martu 2022. godine negudo posle početka ruske invazije na Ukrajinu, američki predsednik Džozef Bajden je upozorio Rusiju da će NATO intervenisati ukoliko Moskva bude upotrebila hemijsko oružje u Ukrajini.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • XXXL

    2. maj 2024 | 13:14

    CNN? Kakvi lažovi.

  • Dejan

    2. maj 2024 | 12:56

    Jos jedna od mnogobrojnih lazi Amerikanca i zapada, kad i oni sami vide da nemogu da se bore sa Rusima. Mozda oni spremaju Ukrajinice da zajedno sa njima upotrebe hemijsko oruzje, a onda ce biti kraj postojanja Ukrajine.

  • Reze kao besni psi sa strane

    2. maj 2024 | 13:14

    Da je mala zemlja u pitanju kao Srbija davno bi nas razorili... Ovako mogu samo da gledaju Bacuske i da reze po strani...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA