Vreme čitanja: oko 2 min.

Iznenada preminuo i drugi revizor koji je ukazivao na greške kod Boinga: U padu poginulo 346 ljudi

O. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Džošuu Dina je zastupala advokatska kancelarija, koja je takođe zastupala i drugog uzbunjivača "Boinga", Džona Miča Barneta, koji je u martu pronađen mrtav nakon što je navodno izvršio samoubistvo

  • 5
Boeing, Boing, avion, kompanija, logo Tanjug/AP

Džošua Din, bivši revizor kvaliteta u kompaniji "Spirit AeroSistems" koja je dobavljač Boinga i jedan od prvih uzbunjivača, koji su tvrdili da je rukovodstvo ove kompanije ignoriše proizvodne greške na letelici "737 MAX", preminuo je iznenada u 45. godini usled infekcije koja se brzo razvila.

Kako je preneo "Seattletimes", Din je živeo u Vičiti, država Kanzas, bio je dobrog zdravlja i vodio je zdrav život.

"Preminuo je posle dve nedelje boravka u kritičnom stanju", rekla je njegova tetka Kerol Parsons.

Portparol kompanije "Spirit AeroSistems" Džo Bučino rekao je da se radi o iznenadnom gubitku:

"Naše misli su sada sa porodicom Džošue Dina", naveo je on.

Din je svedočio po tužbi akcionara i takođe je podneo žalbu Federalnoj upravi za vazduhoplovstvo u kojoj se navodi "ozbiljno i grubo kršenje procedure od strane višeg menadžmenta kvaliteta proizvodne linije za letelicu 737 MAKS".

Kompanija je otpustila Dina u aprilu 2023. godine, a on je podneo žalbu ministarstvu za rad navodeći da je njegov otkaz bio odmazda zbog izazivanja zabrinutosti u vezi sa bezbednošću u vazduhoplovstvu. Kerol  Parsons je rekla da se Din razboleo iznenada i otišao u bolnicu jer je imao problema sa disanjem. Bio je intubiran i dobio je upalu pluća, a zatim i bakterijsku infekciju, MRSA.

"Njegovo stanje se brzo pogoršalo i on je avionom prebačen iz Vičite u bolnicu u Oklahoma Sitiju", rekla je ona.

Tamo je stavljen na ECMO aparat, koji pumpa i snabdeva krv kiseonikom, preuzimajući funkciju srca i pluća kada pacijentovi organi ne rade sami. Bio je pod jakim sedativima i stavljen na dijalizu. CT skeniranje je pokazalo da je doživeo moždani udar, navela je porodica. Na kraju, lekari su razmatrali o amputaciji ruku i nogu.

"Bilo je brutalno kroz šta je prošao. Srceparajuće", dodala je Kerol Parsons.

Dina je zastupala advokatska kancelarija u Južnoj Karolini koja je takođe zastupala i drugog uzbunjivača "Boinga" Džona Miča Barneta. On je pronađen mrtav u martu nakon što je navodno izvršio samoubistvo. Bio je usred davanja iskaza o propustima u kompaniji. Pronađen je u automobilu na parkingu u Čarlstonu, gde se nalazi fabrika "Boinga" sa ranom od vatreog oružja. Danas nepuna dva meseca kasnije istraga o njegovoj smrti još traje.

Brajan Nouls, jedan od Dinovih advokata, rekao je da ne želi da spekuliše o vremenu i okolnostima smrti dvojice uzbunjicača.

"Uzbunjivači su neophodni. Oni otkrivaju nepravdu i korupciju u interesu društva. Potrebno je mnogo hrabrosti da se izađe u javnost", rekao je Nouls.

Din je bio mašinski inženjer, počeo je da radi u kompaniji 2019. Otpušten je naredne godine nakon smanjenja broja radnih mesta usled pandemije, a vratio se u firmu u maju 2021. kao revizor kvaliteta.

Podsećamo dva putnička aviona tipa "737 MAKS" srušila su se dok su na nekoliko njih registrovani tehnički propusti zbog čega je čitava flota bila prizemljena, a kompanija izgubila milijarde dolara vrednosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • panic

    2. maj 2024 | 15:16

    svi ubijeni a kao nesrećni slučajevi ili samoubistvo

  • ZOKI

    2. maj 2024 | 15:02

    Nije to slucajno, to CIA roka po obicaju, otrovi bez okusa i mirisa, tako su roknuli Huga Chaveza. Zataskaju osobu brzo da u javnost neide istina.

  • Перагеније

    2. maj 2024 | 16:02

    Сад да се огласе ови из србија против насиља...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA