Vreme čitanja: oko 1 min.

Istraga tragedije u Kambodži: Paklena vrućina uzrok eksplozije u kojoj je poginulo 20 vojnika

O. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Porodice poginulih će dobiti po 20.000 dolara, a povređenih po 5.000 dolara, potvrdio je premijer Kambodže Han Manet

  • 0
Kambodža eksplozija municije Tanjug/AP

Vlasti u Kambodži saopštile su da je paklena vrućina koja je zahvatila jugoistočnu Aziju uzrok eksplozije u skladištu municije u kojoj je poginulo 20 vojnika. Kako je preneo BBC, do tragedije u provinciji Kampong Speu došlo je prošle subote.

Vlasti su odbacile navode da je napad pobunjenika uzrok eksplozije, tvrdeći da se radi o kombinaciji neispravne municije i ekstremne vrućine. Temperatura u pojedinim delovima Kambodže popela se na 43 stepena Celzijusa.

U strahovitoj eksploziji skladišta municije uništene su kancelarije, obližnja kasarna i oštećeno je više od 25 kuća. Na društvenim mrežama su osvanule fotografije uništenih baraka i vojnih vozila.

"Incident u vezi eksplozije municije od 27. aprila ove godine je tehničko pitanje jer su municija i naoružanje bili stari i oštećeni, a čemu je doprinelo i ekstremno toplo vreme", navodi se u saopštenju ministarstva odbrane Kambodže.

Premijer Han Manet je izjavio da je šokiran eksplozijom i da će vlasti platiti odštetu porodicama nasradalih. Takođe će biti plaćena i sahrana nastradalih. Porodice poginulih će dobiti po 20.000 dolara, a povređenih po 5.000 dolara.

U većem delu jugoistočne Azije vladaju paklene vrućine. U Bangladešu je odlučeno da se prekine nastava i 33 miliona đaka i studenata ne pohađa predavanja. Od početka godina u Tajlandu je zabeležeo najmanje 30 moždanih udara povezanih sa toplim vremenom. Tokom cele 2023. godine u ovoj državi je bilo ukupno 37 moždanih udara, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

Eksperti za klimu navode da je ekstremna vrućina posledica fenomena El Ninjo koji je pogodio zapadni Pacifik.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA